Connect with us

Επικαιρότητα

Η Βραζιλία απορρίπτει τη βοήθεια της G7 για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

Published

on

«Ευχαριστούμε [σ.σ. τη G7 για την προσφορά της βοήθειας], αλλά τα μέσα αυτά ίσως να είναι πιο προσήκον να διατεθούν για την αναδάσωση της Ευρώπης», ανέφερε ο Ονίξ Λορενζόνι, γενικός γραμματέας της βραζιλιάνικης προεδρίας (θέση αντίστοιχη με αυτή του πρωθυπουργού σε χώρες όπως η Γαλλία).

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Λορενζόνι εκφράστηκε με κείμενο που αναρτήθηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1. Τη θέση του επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η βραζιλιάνικη προεδρία. Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι η G7 είναι έτοιμη να προσφέρει άμεσα οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων στις χώρες όπου εκτείνεται το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

«Ο Μακρόν, που δεν μπόρεσε καν να αποτρέψει μια προβλέψιμη πυρκαγιά σε μια εκκλησία που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας, θέλει να μας κάνει μαθήματα για τη χώρα μας;» συμπλήρωσε ο Λορενζόνι, αναφερόμενος στην φωτιά που ξέσπασε στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων την 15η Απριλίου.

«Έχει πολλά να φροντίσει στην πατρίδα του και στις γαλλικές αποικίες», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε υπεράκτιες γαλλικές περιοχές, όπως η Γουιάνα, που γειτονεύει με τη Βραζιλία και σε αυτή βρίσκεται μικρό τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

«Η Βραζιλία είναι έθνος δημοκρατικό, ελεύθερο και ουδέποτε είχε αποικιοκρατικές και ιμπεριαλιστικές συμπεριφορές όπως αυτή (…) του γάλλου [προέδρου] Μακρόν», τον οποίο, «εξάλλου», πλέον «απορρίπτει» μεγάλο ποσοστό των συμπατριωτών του, έκρινε σκόπιμο να προσθέσει ο Ονίξ Λορενζόνι.

Κινητοποίηση του στρατού και 1.113 νέες εστίες

Από την Κυριακή, ο στρατός έχει κινητοποιήσει δύο αεροσκάφη C-130 Hercules στο πλαίσιο των προσπαθειών για την κατάσβεση. Παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί και δεκάδες πυροσβέστες στην περιοχή. Η Βραζιλία αποδέχτηκε και τη βοήθεια του Ισραήλ, το οποίο πρότεινε να στείλει ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος.

Μέχρι τώρα επτά Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και η Ροντόνια, έχουν ζητήσει τη βοήθεια του στρατού. Στην Αμαζονία έχουν τη βάση τους 43.000 στρατιώτες, όμως είναι ασαφές προς το παρόν πόσοι έχουν αναπτυχθεί και με τι μέσα πολεμούν τις φλόγες.

Την Κυριακή, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) κατέγραψε 1.113 νέες εστίες στη Βραζιλία.

Εκτός από την ανάπτυξη του στρατού, ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, υπό διεθνή πίεση εδώ και πολλές ημέρες, διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος παραγωγών της Πολιτείας Παρά που κατηγορούνται ότι οργάνωσαν μια «ημέρα φωτιάς» στις 10 Αυγούστου.

Ραγδαία πτώση της δημοτικότητας του Μπολσονάρου

Η δημοτικότητα της κυβέρνησης του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου έπεσε στο 29,4% τον Αύγουστο, από 38,9% που ήταν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και δείχνει ότι οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι είναι δυσαρεστημένοι με την απόδοσή της.

Σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 39,5%) απ’ όσους ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της δημοσκόπησης της εταιρείας CNT/MDA χαρακτήρισαν κακή ή φρικτή την κυβέρνηση, που διανύει μόλις τον όγδοο μήνα της. Τον Φεβρουάριο, το ποσοστό αυτό ήταν 19%.

Η δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις του ίδιου του Μπολσονάρου αυξήθηκε στο 53,7% (από 28,2%) και το ποσοστό όσων εγκρίνουν τις ενέργειές του έπεσε στο 41%, από 57,5%.

Οι Βραζιλιάνοι κρίνουν ότι ο πρόεδρος τα πηγαίνει καλά σε ορισμένα θέματα, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, η βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας και η μείωση του μεγέθους της κυβέρνησης. Είναι όμως κακός σε ό,τι αφορά την υγεία, την παιδεία και το περιβάλλον, έναν τομέα στον οποίο έχει επικριθεί δριμύτατα τόσο εντός όσο και εκτός Βραζιλίας επειδή υποβάθμισε τη σοβαρότητα των πυρκαγιών στο δάσος του Αμαζονίου. Οι χειρότερες ενέργειές του μέχρι σήμερα, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, ήταν το διάταγμα που διευκολύνει την οπλοκατοχή, τα προσβλητικά και ακατάλληλα σχόλιά του, οι περικοπές στον προϋπολογισμό για την παιδεία και η επιρροή που έχουν αποκτήσει στην κυβέρνηση οι γιοι του.

Η απόφασή του να διορίσει τον γιο του, Εντουάρντο, ως τον επόμενο πρεσβευτή της Βραζιλίας στις ΗΠΑ θεωρείται λανθασμένη από το 72,7% των ερωτηθέντων. Μόνο το 21,8% πιστεύουν ότι ήταν δικαίωμά του να το κάνει. Η Γερουσία δεν έχει ακόμη εγκρίνει αυτόν τον διορισμό.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 22-25 Αυγούστου σε δείγμα 2.002 ψηφοφόρων και το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο συν/πλην 2,2%.

Πηγή thepressproject.gr

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz