Connect with us

Υγεία

Ζάχαρη: Πόσα κουταλάκια επιτρέπεται να τρώμε την ημέρα;

Published

on

Η αυξημένη ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης και πρόσθετων σακχάρων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης έως και 45 διαφορετικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδους διαβήτη, των καρδιαγγειακών νόσων και της κατάθλιψης, προειδοποιούν ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The British Medical Journal.

Οι συστάσεις των ειδικών, πάντως, είναι πολύ γενναιόδωρες: μέχρι έξι κουταλάκια ζάχαρη ημερησίως και ένα σακχαρούχο αναψυκτικό -ή λιγότερο- την εβδομάδα. Δύο οδηγίες που, σύμφωνα με την έρευνά τους, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θεαματική βελτίωση των δεικτών υγείας.

Υπενθυμίζουμε ότι η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι τα πρόσθετα σάκχαρα να μην ξεπερνούν το 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.
Η πρόσφατη έρευνα ανέλυσε τα διαθέσιμα στοιχεία όλων των προηγούμενων μελετών (συνολικά 73) που αφορούν τη συσχέτιση της κατανάλωσης σακχάρων με την υγεία.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης φαίνεται να συσχετίζεται με πλήθος προβλημάτων υγείας όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, παχυσαρκία, έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, η κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών έδειξε υψηλή συσχέτιση με το αυξημένο σωματικό βάρος, ενώ η προσθήκη σακχάρων σε τροφές και ποτά φάνηκε να οδηγεί σε αύξηση της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ αλλά και στο σώμα.

Συνολικά οι ερευνητές δυσκολεύτηκαν να διαπιστώσουν τυχόν οφέλη της κατανάλωσης ζάχαρης. Συστήνουν δε κατηγορηματικά την αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης από τα παιδιά, ενώ για τους ενήλικες προτείνουν τη μείωση της κατανάλωσης σακχάρων ή πρόσθετων σακχάρων σε κάτω από 25 γρ./ημέρα (περίπου έξι κουταλάκια του γλυκού την ημέρα).

 

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz