Connect with us

Ελλάδα

Εύβοια: Κατακαίει περιοχή Natura η φωτιά. Στα σπίτια του χωριού Μακρυμάλλη οι φλόγες

Published

on

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Εύβοια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Την ίδια στιγμή που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη μεγάλη φωτιά στα Ψαχνά της Εύβοιας ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην περιοχή της Ιστιαίας στην περιοχή Καστανιώτισσα. 

Στην Εύβοια η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα και κατακαίει δάσος Νatura μαίνεται ανεξέλεγκτη. Συνολικά έχουν κινητοποιηθεί 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο Ολυμπος., 6Α/Φ, 6Ε/Π & 1 Ε/Π. 

Στις 14.15 δόθηκε εντολή της εκκένωσης δύο χωριών, του Μακρυμάλλη και του Κοντοδεσπότι, η οποία έχει πραγματοποιηθεί, καθώς οδηγήθηκαν με λεωφορεία του δήμου και του στρατού οι περίπου 300 κάτοικοι από τα δύο  σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά. 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η εικόνα της φωτιάς είναι κακή. Η φωτιά έφτασε και στα πρώτα σπίτια του χωριού Μακρυμάλλη, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχουν ζημιές σε σπίτια στο συγκεκριμένο χωριό Μακρυμάλλη. Οι φλόγες είναι γύρω από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός.

Εντολές εκκένωσης έχουν δοθεί και για το χωριό Σταυρός και Πλατάνα.

Οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά κατευθύνονται νότια, νοτιοδυτικά και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της.

Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Εύβοια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Νέα φωτιά με τρία μέτωπα στην Ευβοια

Μεγάλη φωτιά στα Ψαχνά της Εύβοιας πριν από λίγο ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην περιοχή της Ιστιαίας στην περιοχή Καστανιώτισσα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα και στην περιοχή συγκεντρώνονται πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες μετακινούνται από την υπόλοιπη Κεντρική Ελλάδα. Παράλληλα στο νέο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνονται και τα δύο αεροσκάφη PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι άνεμοι στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

Στα Ψαχνά ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας 

Στα Ψαχνά Ευβοίας βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μετέβη με ελικόπτερο μαζί με κλιμάκιο της διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες όλων των φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το κλιμάκιο εκτός των άλλων θα έχει συσκέψεις με δασολόγους και άλλους ειδικούς, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλες παρεμβάσεις για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Παράλληλα ενεργοποιήθηκαν εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας της περιοχής ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης από όλες τις υπηρεσίες και φορείς της Πολιτικής Προστασίας, στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο περιφερειακός διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά κ. Βαγγέλης Παληός που μίλησε στο ΑΠΕ «η φωτιά βρίσκεται σε δασώδη περιοχή ιδιαίτερα δύσβατη την οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις».

Από το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απ’ όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Οι άνεμοι που είναι τοπικά ιδιαίτερα ισχυροί με βόρεια και δυτική κατεύθυνση οδηγούν τις φλόγες μέσα σε ένα παρθένο πευκοδάσος το οποίο καίγεται αυτή τη στιγμή και οι καπνοί έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ευβοίας και έχουν φτάσει μέχρι και την Αττική.

Δήμαρχος Διρφύων: Η φωτιά ξεκίνησε κοντά στο δρόμο

Ο δήμαρχος Διρφύων μιλώντας στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ ανέφερε σχετικά με τη φωτιά: 

«Η φωτιά ξεκίνησε μέσα στη νύχτα σε σημείο εύκολα προσβάσιμο σε ασφάλτινο δρόμο κοντά. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του».  Όσον αφορά την εξέλιξη της φωτιάς ο κ. Ψαθάς έκανε λόγο για «υπερπροσπάθεια» καθώς στην περιοχή επικρατούν «βορειοδυτικοί άνεμοι ελαφρώς ενισχυμένοι», ενώ εξέφρασε την ελπίδα «με συντονισμένη δουλειά μέσα στο επόμενο τετράωρο να ελέγξουμε τη φωτιά» προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για οικισμό» από τη φωτιά που μαίνεται 6 χλμ. βόρεια των Ψαχνών. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέλος, «γίνονται αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες».

Νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για «πολύ σοβαρή φωτιά με «μεγάλη τροφή» καθώς καίγεται πευκοδάσος, που εκδηλώθηκε στις 3 τα ξημερώματα» ενώ πρόσθεσε ότι για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν πέντε άτομα από την Ιερά Μονής Μακρυμάλλης. «Έχουμε αέρα και είναι δύσβατο το σημείο» δήλωσε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής με την οσμή της φωτιάς να έχει φτάσει μέχρι την Αττική.

Πηγή: thetoc.gr

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz