Connect with us

Ελλάδα

Εύβοια: “Δεν καταλήξαμε αν ήταν ο κύριος σεισμός” – Τι λένε οι σεισμολόγοι για το ρήγμα των Ψαχνών

Published

on

Καθησυχαστικοί, αλλά όχι εφησυχασμένοι, παρουσιάζονται οι σεισμολόγοι, μετά τον ισχυρό σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια, που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Μετά τα 4,9 Ρίχτερ, συνεχείς είναι οι μετασεισμοί. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει οκτώ μετασεισμοί με το μεγαλύτερο στα 3,5 Ρίχτερ. Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην εκτίμηση ότι “όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας” από τον σημερινό σεισμό στα Ψαχνά κατέληξε η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου που συνεδρίασε νωρίς το απόγευμα μετά από αίτημα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της επιτροπής και του ΟΑΣΟ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

“Όλα εξελίσσονται ομαλά εκτίμησε η επιτροπή” προσέθεσε ο κ. Λέκκας ενώ σημείωσε ότι “δεν καταλήξαμε αν ήταν ο κύριος σεισμός” προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι “η φύση θα αποφασίσει γι’ αυτό”.

Ανέφερε ακόμη ότι η επιτροπή αποφάσισε να ξεσκονίσει λίγο τα σχέδια ετοιμότητας για τη συγκεκριμένη περιοχή.

“Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι “είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών. Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και 6 Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά, όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο”.

Ο κ. Παπαζάχος συνέστησε στους κατοίκους “να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός”.

Σκορδύλης: Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός

Την εκτίμηση ότι ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ είναι πιθανόν ο κύριος σεισμός εξέφρασε ο Μανώλης Σκορδύλης, καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

“Αυτή τη στιγμή η εκτίμηση που έχουμε κάνει είναι στα 4,9 Ρίχτερ για το μέγεθος του σεισμού”, είπε, μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star.

“Το επίκεντρο του σεισμού αυτού δεν έχει καμία σχέση με το επίκεντρο των πρόσφατων σεισμών που ταλαιπώρησαν την Εύβοια, είναι περίπου στα 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικότερα”, είπε ο κ. Σκορδύλης, εξηγώντας πως είναι λογικό να έγινε αισθητός ο σεισμός και στην Αθήνα, αφού το επίκεντρο ήταν μόλις περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας.

Ο κ. Σκορδύλης είπε πως είναι λογικό να έγινε αισθητός ο σεισμός και στην Αθήνα, αφού το επίκεντρο ήταν μόλις περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας

“Έχουμε αρκετούς μετασεισμούς, αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν είναι ο κύριος σεισμός, κάτι που είναι πιθανόν. Γενικά δεν έχουμε στον χώρο αυτό πολύ ισχυρούς σεισμούς”, υποστήριξε.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως “δεν φαίνονται να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχουμε ισχυρότερο σεισμό στον χώρο αυτό”.

Παπαδόπουλος: Οι πέντε λόγοι που χρειάζεται προσοχή το ρήγμα

Γερ. Παπαδόπουλος: Έχουν αποσταθεροποιηθεί τα ελληνικά ρήγματα

Για νέα εστία αλλά όχι άγνωστη στους σεισμολόγους, καθώς είχε δώσει και στο παρελθόν σεισμό, σημείωσε με τη σειρά του ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

“Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Εύβοια και στην Αττική. Το επίκεντρο εντοπίζεται 9 χλμ. ανατολικά από τα Ψαχνά Ευβοίας. Είναι μία εστία που δεν έχει σχέση με αυτή που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και επισήμανε ότι η ίδια περιοχή είχε ενεργοποιηθεί το 2003 δίνοντας 5,3 Ρίχτερ.

“Είναι σημαντικό το μέγεθος σε μία νέα εστία και κοντά σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο όπως η Χαλκίδα” ανέφερε ο καθηγητής ο οποίος πρότεινε τη σύγκληση επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν πέντε λόγοι για τους οποίους έπρεπε να συγκληθεί επιτροπή:

1. Ο ευρύτερος χώρος της Εύβοιας έχει διεγερθεί το τελευταίο διάστημα και εκτός από τους σεισμούς στη νότια Εύβοια τώρα έχουμε και σεισμούς στην κεντρική Εύβοια, περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αττική.

2. Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της πόλης Χαλκίδας.

3. Και πριν από λίγο καιρό είχε γίνει συζήτηση στην επιτροπή για την πόλη της Χαλκίδας σε σχέση με άλλους σεισμούς.

4. Το ρήγμα των Ψαχνών είχε διεγερθεί και πάλι το 2003 και είχε δώσει σεισμική δόνηση 5,05 Ρίχτερ.

5. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεδριάσει επιτροπή να κάνει μία εκτίμηση αν ήταν ο κύριος σεισμός και να εκδώσει τα συμπεράσματα της.

thetoc.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz