Connect with us

Επικαιρότητα

Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει

Published

on

Τελεσίγραφο Ερντογάν στους Κούρδους ● «Λεονταρισμοί» για τις συναντήσεις με τους Αμερικανούς αξιωματούχους ● Τσαβούσογλου: Θα απαντήσουμε στις κυρώσεις ● Σφοδρές συγκρούσεις στα περίχωρα της Ρας αλ Άιν

Να απομακρυνθούν «το αργότερο απόψε» απ’ τα σύνορα της βορειανατολικής Συρίας με την Τουρκία και να καταθέσουν τα όπλα κάλεσε τους Κούρδους της Συρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου, όπως είπε, να σταματήσει την στρατιωτική επιχείρηση.

Μιλώντας σήμερα στην Κ.Ο. του κόμματός του (AKP) ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε εξάλλου μήνυμα πως καμιά δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει την επιχείρηση της Τουρκίας προτού επιτευχθούν οι στόχοι της, μόλις λίγες ώρες πριν από την εσπευσμένη επίσκεψη στην Άγκυρα του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, και του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Ο Τούρκος πρόεδρος προκάλεσε σύγχυση για το αν θα συναντηθεί μαζί τους ή απλά θα αποφύγει να συζητήσει για την επιχείρηση με δηλώσεις που έκανε στο Sky News.

Συγκεκριμένα, κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με την επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας και τι σκοπεύει να συζητήσει μαζί τους, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί πως δεν θα τους συναντήσει, παρά την σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αλλά και προηγούμενα τηλεγραφήματα του Anadolu.

«Δεν θα τους συναντήσω», δήλωσε ο Ερντογάν . «Θα συναντήσουν τους ομολόγους τους. Εγώ δεν θα μιλήσω παρά στον Τραμπ, αν έρθει», πρόσθεσε.

Μετά τους καθιερωμένους λεονταρισμούς, πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε ότι θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, μετά το μπέρδεμα που επικράτησε, ξεκαθάρισε ότι ο Ερντογάν θα συναντήσει τον Μάικ Πένς, αλλά δεν θα δεχθεί την αμερικανική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Άγκυρα.

Κατά την ομιλία του ο Ερντογάν ανέφερε πως απ’ την αρχή της επιχείρησης, στις 9 Οκτωβρίου, η Τουρκία έχει καθαρίσει 1.220 τετραγωνικά χιλιόμετρα από «τρομοκράτες».

Επίσης, απέρριψε τις προσφορές για «διαμεσολάβηση» στη σύγκρουση λέγοντας: «Η Δημοκρατία της Τουρκίας ποτέ στην ιστορία της δεν κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τρομοκρατικές οργανώσεις. Δεν αναζητούμε διαμεσολαβητή γι’ αυτό».

Αντιθέτως, αξίωσε την άμεση απομάκρυνση των Κούρδων απ’ τα σύνορα. «Από απόψε το βράδυ όλοι οι τρομοκράτες πρέπει να καταθέσουν τα όπλα τους, να καταστρέψουν τις παγίδες τους και να αποχωρήσουν από τη ζώνη ασφαλείας που έχουμε ορίσει».

Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα υποστήριξε πως στην επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», ο τουρκικός στρατός «δεν στοχεύει εκκλησίες ακόμη κι όταν τρομοκράτες τις χρησιμοποιούν ως ορμητήρια για ελεύθερους σκοπευτές».

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις και ότι θα συνεχίσει την επιχείρηση μέχρι τα τουρκικά στρατεύματα να προωθηθούν σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων εντός του συριακού εδάφους.

Κάλεσε μάλιστα, για ακόμα μια φορά, τον κόσμο να υποστηρίξει τη μάχη της Τουρκίας κατά των κουρδικών ομάδων, τις οποίες η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».

Χθες, ο Ερντογάν διαμήνυε, μέσω συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ του ξεκαθάρισε πως δεν θα κηρύξει ποτέ εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία και ότι δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ με τρομοκράτες.

Στο μεταξύ, σήμερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε πως η Ρωσία είναι δεσμευμένη στη διαμεσολάβηση ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την Τουρκία προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια στην περιοχή, καθώς η τουρκική εισβολή συνεχίζεται για 8η μέρα.

Σε δηλώσεις του από το Σότσι, ο Λαβρόφ πρόσθεσε πως η Ρωσία θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Συρίας και τις κουρδικές δυνάμεις να καταλήξουν σε συμφωνίες και να τις εφαρμόσουν.

Επίσης, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της Δύσης ότι υπονομεύουν το συριακό κράτος «ωθώντας τους Κούρδους σε διάσπαση και αντιπαράθεση με τις αραβικές φυλές».

Τσαβούσογλου: Θα απαντήσουμε στις κυρώσεις

Την ίδια στιγμή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποιεί ότι η Άγκυρα θα απαντήσει στις αμερικανικές κυρώσεις, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις απειλές.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι η χώρα του αναμένει από το αμερικανικό Κογκρέσο να υπαναχωρήσει από την «ζημιογόνο προσέγγισή του» και πρόσθεσε πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον βρίσκονται σε κρίσιμη φάση. Είπε, ακόμη, πως θα μεταφέρει τη διαπίστωση αυτή στην αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς που πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα.

Συνεχίζονται οι μάχες

Στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «σφοδρές συγκρούσεις» γίνονται σήμερα στο βορειοανατολικό τμήμα της Άιν Ίσα και επικεντρώνονται κυρίως στη μεθόριο, στα περίχωρα της πόλης Ρας αλ Άιν.

Οι μάχες αυτές γίνονται κοντά στον στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο M4, σε τομείς που χωρίζουν τα εδάφη, που εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους οι κουρδικές δυνάμεις, από τις ζώνες που κατέλαβαν πρόσφατα οι Σύροι αντάρτες που πολεμούν στο πλευρό των Τούρκων στρατιωτών, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Οι μάχες μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και των Σύρων ανταρτών που είναι σύμμαχοι της Τουρκίας επικεντρώνονται κυρίως στη μεθόριο, στα περίχωρα της πόλης Ρας αλ Άιν, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων, αποτέλεσε στόχο επιδρομών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και του πυροβολικού, σύμφωνα με την μη κυβερνητική αυτή οργάνωση.

Χθες το βράδυ επίσης δύο στρατιώτες των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν στα περίχωρα της Άιν Ίσα από τα πυρά του πυροβολικού των Σύρων ανταρτών που μάχονται στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων, σύμφωνα και πάλι με το Παρατηρητήριο, ενώ νωρίτερα την ίδια ημέρα ένας στρατιώτης του συριακού κυβερνητικού στρατού είχε σκοτωθεί από πυρά κοντά στην πόλη Μανμπίτζ.

Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως την Μανμπίτζ και τις γειτονικές της τοποθεσίες και σημείωσε ότι η ρωσική στρατιωτική αστυνομία «διεξάγει περιπολίες στα βορειοδυτικά σύνορα της περιοχής, κατά μήκος της γραμμής επαφής» ανάμεσα στις συριακές και τις τουρκικές δυνάμεις.

Η μεγάλη σύμμαχος του Άσαντ, η Ρωσία υπογράμμισε εξάλλου χθες ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν μάχες ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και αυτόν του Σύρου προέδρου.

«Κλείδωσε» συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν αργά το βράδυ της Τρίτης ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, όπως επιβεβαιώνουν και οι δύο πλευρές.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, που επικαλείται τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί τη Ρωσία «εντός των προσεχών ημερών».

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσκάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια επίσκεψη εργασίας εντός των προσεχών ημερών. Η πρόσκληση έγινε δεκτή», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν «την ανάγκη να προληφθεί μια σύγκρουση ανάμεσα στις τουρκικές και τις συριακές μονάδες» στη βόρεια Συρία, όπου η Άγκυρα έχει εξαπολύσει επίθεση.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της Τουρκίας, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν επίσης την επιθυμία τους να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Απ’ την Άγκυρα ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη κάτι τέτοιο. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο τη γραμματεία επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας, τις εξελίξεις στην περιφέρεια, αλλά και για την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Αναδημοσίευση απο την Εφημερίδα των Συντακτών efsyn.gr

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz