Connect with us

Πολιτισμός

Ερείπιο η οικία του εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά στην Πλάκα – Η προσφυγή στο ΣτΕ μπλόκαρε την αποκατάστασή του

Published

on

Πριν δύο χρόνια, το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε μια συμβολική και ουσιαστική κίνηση, απαλλοτριώνοντας την εγκαταλελειμμένη οικία του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα, προκειμένου να αποκατασταθεί και να μετατραπεί σε χώρο μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας.

Ερείπιο η οικία του εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά στην Πλάκα - Η προσφυγή στο ΣτΕ μπλόκαρε την αποκατάστασή του

Σήμερα όμως, και μετά από μια προσφυγή στο ΣτΕ, το σπίτι του Εθνικού Ποιητή παραμένει στην ίδια τραγική κατάσταση.

“Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση διατήρησης, η οποία προσβάλλει όχι μόνον τη μνήμη του μεγάλου μας ποιητή, αλλά και τον ελληνικό λαό”, σημείωνε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε έγγραφό της τον Αύγουστο του 2020. Το διώροφο κτίριο οικοδομήθηκε στη δεκαετία 1920-1930, ενώ το 1999 κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το 2011 κινδύνεψε να βγει σε πλειστηριασμό λόγω τραπεζικών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών του, αλλά ο κίνδυνος ξεπεράστηκε την τελευταία στιγμή.

παλαμας

Το σπίτι έχει αφεθεί στην τύχη του εδώ και πολλά χρόνια. Οι φθορές στην εξωτερική του όψη είναι παραπάνω από εμφανείς και μοιάζει έτοιμο να καταρρεύσει, ενώ, όπως είχε υπογραμμίσει η κ. Μενδώνη, λειτουργεί ως “σκουπιδότοπος και ως δημόσιο ουρητήριο”. Γκράφιτι και συνθήματα “στολίζουν” τους τοίχους του, ενώ μόνο μια μικρή πινακίδα θυμίζει ότι εκεί έζησε και πέθανε ένας από τους κορυφαίους Ελληνες ποιητές.

Ο Κωστής Παλαμάς (1859-1943) έζησε στο διώροφο σπίτι της οδού Περιάνδρου με τη σύζυγό του Μαρία και την κόρη του Ναυσικά μετά την έξωση που υπέστη από την κατοικία του στην οδό Ασκληπιού, η οποία αργότερα κατεδαφίστηκε. Στο σπίτι της Πλάκας έζησε από το 1935 μέχρι το τέλος της ζωής του, τον Φεβρουάριο του 1943, όπου συνέχισε το ποιητικό και κυρίως το κριτικό του έργο. Η εξόδιος ακολουθία συγκέντρωσε πλήθος κόσμου και έχει καταγραφεί στην ιστορία ως μία από τις κορυφαίες αντικατοχικές εκδηλώσεις.

παλαμας

Το 2018 ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της οικίας του ποιητή στη γενέτειρά του, στην Πάτρα. Η “Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς” διοργανώνει εκδηλώσεις και εκθέσεις γύρω από το έργο και την κληρονομιά του ποιητή και ξεναγήσεις στο ιστορικό κτίριο.

Πηγή:thetoc.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz