Connect with us

Επικαιρότητα

Επτασφράγιστο μυστικό η πρώτη αποστολή του James Webb

Published

on

Το ισχυρότερο και πιο προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα βρίσκεται εδώ και ένα μήνα στην θέση από την οποία θα πραγματοποιεί τα επόμενα χρόνια τις αποστολές εξερεύνησης του Σύμπαντος. Η πρώτη αποστολή είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου και δοκιμών των συστημάτων του που αναμένεται να διαρκέσουν ακόμη δύο μήνες.

Πριν από δέκα μέρες το James Webb στόχευσε ένα άστρο και κατέγραψε την πρώτη του καθαρή φωτογραφία αλλά επειδή ήταν στο πλαίσιο των δοκιμών των συστημάτων του η φωτογραφία αυτή θεωρείται «ανεπίσημη». Η επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο αναμένει με ανυπομονησία την έναρξη της λειτουργίας του τηλεσκοπίου που υπόσχεται μια νέα επανάσταση στην αστρονομία αλλά και τις επιστήμες γενικότερα παρόμοια με αυτή που προκάλεσε η λειτουργία του πρώτου διαστημικού τηλεσκοπίου, του Hubble.

 

Η NASA έχει κάνει γνωστό ότι για την πρώτη φάση των ερευνών του JWST την οποία ονόμασε  «Κύκλο 1» κατατέθηκαν χίλιες ερευνητικές προτάσεις. Ο Κύκλος 1 θα έχει διάρκεια ενός έτους και η αμερικανική διαστημική υπηρεσία επέλεξε για υλοποίηση 286 από τις προτεινόμενες έρευνες. 

 

Όμως η NASA δεν αποκαλύπτει ποια θα είναι η πρώτη από αυτές η οποία θα έχει φυσικά ιστορικό χαρακτήρα. Τα στελέχη της NASA θέλουν με αυτό τον τρόπο να διατηρήσουν έντονο το ενδιαφέρον για το νέο τηλεσκόπιο μέχρι την στιγμή που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του αφού είναι δεδομένο ότι από εκεί και μετά τα όσα θα μεταδίδει στη Γη το James Webb θα είναι μόνιμα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. «Έχουν επιλεγεί οι στόχοι για τις πρώτες εικόνες που θα καταγράψει το τηλεσκόπιο και θα δημοσιευθούν και οι στόχοι αυτοί είναι προς το παρόν σούπερ-απόρρητοι» είπε σε συνέντευξη Τύπου η Τζέιν Ρίγκμπι, επικεφαλής επιστήμονας της λειτουργίας του James Webb Space Telescope. Έγιναν όμως γνωστές κάποιες από τις έρευνες που θα κάνει στη συνέχεια το τηλεσκόπιο. Το JWST θα μελετήσει ορισμένους από τους μικρότερους από τον δικό μας γειτονικούς γαλαξίες, θα αναζητήσει και θα μελετήσει κάποια από τα αρχαιότερα άστρα του Σύμπαντος, θα διεισδύσει μέσα στα απομεινάρια άστρων που καταστράφηκαν σε εκρήξεις σουπερνόβα και φυσικά θα πραγματοποιήσει μελέτες σε εξωπλανήτες αναλύοντας τις ατμοσφαιρικές τους συνθήκες και άλλα χαρακτηριστικά τους ώστε ανάμεσα στα άλλα να διαπιστωθεί αν διαθέτουν συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής.

 

πηγη: naftemporiki.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz