Connect with us

Ελλάδα

Επτά «κόκκινες» περιοχές σε σκληρό lockdown -Τι προβληματίζει τους ειδικούς

Published

on

Επτά είναι πλέον οι «κόκκινες» περιοχές κορωνοϊού της Ελλάδας, στις οποίες έχουν επιβληθεί σκληρότερα περιοριστικά μέτρα εν μέσω γενικού lockdown.

Το απόγευμα της Τρίτης σε καθεστώς αυστηρού lockdown μπήκε και η Λέσβος,
ακολουθώντας τη Βοιωτία. Παράλληλα, στο ίδιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται ήδη, και τουλάχιστον έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα στη δυτική Αττική, ο Δήμος Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, καθώς και το νησί της Καλύμνου. Έως και τις 15/1 σε καραντίνα είναι και η τοπική κοινότητα Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας.

Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο κορωνοϊός εντοπίστηκε σε 48 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με τις 22 από αυτές να καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, παρά το lockdown των δυόμισι μηνών.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη των διασωληνωμένων, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 337 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε ΜΕΘ. Το 63,5% των διασωληνωμένων είναι ηλικίας 65 χρόνων και άνω, το 33,5% ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 39-45 χρόνων, ενώ ποσοστό 3% αφορά ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων.

Στα ύψη τα κρούσματα στην Αττική
Την ίδια στιγμή, υψηλός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική για ακόμα μία ημέρα. Συγκεκριμένα, την Τρίτη στην Αττική καταγράφηκαν 364 νέα περιστατικά -το 1/3 των συνολικών κρουσμάτων σήμερα-, εκ των οποίων τα 106 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, ενώ στη Δυτική Αττική, περιοχές της οποίας βρίσκονται σε lockdown, βρέθηκαν 49 νέα κρούσματα.

Αναλυτικά:

38 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
52 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
36 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
49 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
106 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
34 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
49 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί στα 144 εμβολιαστικά κέντρα
Την ίδια ώρα, ευχάριστα είναι τα νέα από την πορεία εμβολιασμών, καθώς τα Κέντρα Υγείας της χώρας μπαίνουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Από τις 20 Ιανουαρίου, στα εμβολιαστικά κέντρα νοσοκομείων του ΕΣΥ προστίθενται και τίθενται σε λειτουργία τα πρώτα 144 εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα. Αυτός ο αριθμός θα αυξάνεται σταδιακά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του προγράμματος «Ελευθερία», αλλά και φυσικά με βάση τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριος Θεμιστοκλέους στη χθεσινή ενημέρωση έκανε γνωστό και το χρονοδιάγραμμα των δόσεων των εμβολίων που αναμένονται τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα.

Μητσοτάκης: «Αυτή τη στιγμή η πανδημία υποχωρεί στη χώρα μας εδώ και αρκετές εβδομάδες»
Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και για τους εμβολιασμούς μίλησε, μεταξύ άλλων, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα υποχώρησης του ιού.

«Αυτή τη στιγμή η πανδημία υποχωρεί στη χώρα μας εδώ και αρκετές εβδομάδες. Αυτό μας κάνει πιο αισιόδοξους, ότι έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα και φυσικά αυτά είναι και τα δεδομένα, τα οποία θα έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί, προκειμένου την Παρασκευή να μας κάνουν τις εισηγήσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για τις «κατηγορίες» από το Politico σε βάρος της Ελλάδας ότι μπορούσε, αλλά δεν το έκανε, να αγοράσει άλλα δύο εκατομμύρια εμβόλια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήταν επιτυχία της Ευρώπης το ότι αγοράσαμε τα εμβόλια μαζί. Αποκάλυψε δε ότι η Ελλάδα έχει προαγοράσει ήδη 25.000.000 δόσεις εμβολίων. Θα υπάρχει επάρκεια, ενώ θα έχουμε και περισσότερα εμβόλια από τον Απρίλιο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σύντομα θα έχουμε τέσσερα εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, άρα θα έχουμε εμβολιάσει δύο εκατομμύρια κατοίκους.

«Τον Μάρτιο θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Από Μάρτιο-Απρίλιο θα μπούμε στη διαδικασία μαζικών εμβολιασμών. Μέσα στον Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε πολύ μεγαλύτερα από τα ήδη υπάρχοντα κέντρα εμβολιασμών, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάζουμε 20.000 την ημέρα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: iefimerida.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz