Connect with us

Ελλάδα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή και επίδομα 534 ευρώ: Πώς θα φορολογηθούν φέτος

Published

on

Αφορολόγητες παραμένουν φέτος μια σειρά από αποζημιώσεις και ενισχύσεις που έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τη φοροτεχικό – Σύμβουλο Επιχειρήσεων, κυρία Φιλοθέη Μακριδάκη για να μας ενημερώσει σχετικά με το ποιες αποζημιώσεις θα είναι αφορολόγητες φέτος αλλά και το τι ισχύει για τα τεκμήρια.

«Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, και η επιστρεπτέα προκαταβολή, φέτος θα είναι η “σωτήρια λέμβος” που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη τεκμηρίων και ως βοήθεια κατά συνέπεια στους φορολογούμενους να μην πληρώσουν φόρο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μακριδάκη.

Για όσους εργαζόμενους βγήκαν σε αναστολή μέχρι και 10 μήνες το 2020, τα ποσά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 και 800 ευρώ αποτελούν εισόδημα το οποίο όχι μόνο δεν θα φορολογηθεί αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις θα δοθεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης μέρους των χρημάτων από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έλαβαν.

Όπως μας εξηγεί η φοροτεχνικός:

Αναλυτικά, δεν θα φορολογηθούν

Α. Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

  • Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού συνολικού ύψους 534 ευρώ και των 800 ευρώ που δόθηκαν σε εργαζόμενους που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής λόγω της πανδημίας.
  • Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που έχουν καταβληθεί σε ειδικές κατηγορίες πολιτών: όπως στους καλλιτέχνες, στους δημιουργούς, στους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, στους ξεναγούς, στους τουριστικούς συνοδούς και στους επιστήμονες.
  • Οι αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια κατά 40% που δόθηκαν στους ιδιοκτήτες ακινήτων από το κράτος.

Β. Οι ενισχύσεις

  • Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που δόθηκε στους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ, στους οικονομολόγους και στους γεωτεχνικούς που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ.
  • Τα ποσά των ενισχύσεων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις.
  • Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που έχει δοθεί στους εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου.
  • Η οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη από το κράτος του 60% των απωλειών στους μισθούς των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία».

Γ. Επιδόματα και παροχές

  • Τις προνοιακές παροχές σε χρήμα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία. Ενώ δεν φορολογούνται μεταξύ άλλων η μηναία σύνταξη που έχει δοθεί σε ανασφάλιστους υπερήλικες, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το επίδομα στέγασης, οι παροχές και οι υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής για ανασφάλιστους υπερήλικες, η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών μειονεκτικών περιοχών κλπ.
  • Αφορολόγητα είναι και τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ που έχουν λάβει οι δικαιούχοι με την προϋπόθεση ότι το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.Αναλυτικά μερικά από αυτά είναι το επίδομα της τακτικής ανεργίας και μακροχρόνια ανέργων, το ειδικό εποχικό βοήθημα αλλά και το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη του επιδόματος ανεργίας. .

«Ακόμα όμως δεν γνωρίζουμε ακριβώς πως θα υπολογιστεί το ποσό. Λογικά θα χρησιμοποιηθεί αυτό το οποίο δεν θα επιστραφεί» επισήμανε η κυρία Μακριδάκη.

Κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για το 2021

  • Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή μειωμένου από 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ, από το 45% στο 44%.

Τεκμήρια

Το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης προσδιορίζεται όχι μόνο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και με βάση τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Έτσι, κάθε χρόνο κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για να βρεθεί η βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συγκρίνεται το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα από όλες ανεξαιρέτως τις πηγές, το οποίο δηλώνει κάθε φορολογούμενος, όχι με το ποσό τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο προσδιορίζεται μόνο από τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και μα βάσει ενός μεγαλύτερου ποσού, του τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο είναι το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης και των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Τα φετινά τεκμήρια έχουν αναφορά στα εισοδήματα του 2020 και επιβάλλονται με τον ακόλουθο τρόπο:

1. Τεκμήριο αγοράς:

Αυτοκινήτων, δίτροχων, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών, κινητών μεγάλης αξίας, ακινήτων, ανέγερσης οικοδομών – πισινών, χορήγηση δανείων -δωρεών – γονικών παροχών , μετοχών

2. Τεκμήριο διαβίωσης αθροιστικά:

Α. Οικογενειακή κατάσταση:

  • 3.000 ευρώ άγαμος, 5.000 ευρώ οικογενειακό

Β. Κατοικία:

  • έως 80 τ.μ. 40 ευρώ ανά τ.μ.
  • 81τ.μ. έως 120 τ.μ. 65 ευρώ ανά τ.μ.
  • 121τ.μ. έως 200 τ.μ. 110 ευρώ ανά τ.μ.
  • 201τ.μ. έως 300 τ.μ. 200 ευρώ ανά τ.μ.
  • 301τ.μ. και πάνω 400 ευρώ ανά τ.μ.
  • Προσαύξηση: 40% (αντικειμενική αξία από 2.500 ευρώ έως 4.999 ευρώ)
  • 70% (αντικειμενική αξία πάνω από 5.000 ευρώ)
  • Βοηθητικοί χώροι: 40 ευρώ ανά τ.μ.
  • Μονοκατοικία : + 20%
  • Δευτερεύουσα κατοικία : – 50%

Γ. Ε. Ι.Χ. :

Έως 1.200 κ.ε. 4.000 ευρώ

1.201 κ.ε. έως 2.000 κ.ε. + 600€ ανά 100 κ.ε.

2.001 κ.ε. έως 3.000 κ.ε. + 900€ ανά 100 κ.ε.

3.001 κ.ε. και πάνω + 1.200 ευρώ ανά 100 κ.ε.

Μείωση λόγω παλαιότητας :

30% 5 έως 10 έτη και 50% πάνω από 10 έτη και απαλλαγή στα αναπηρικά με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%.

«Τεκμήρια φορολογικά θεωρούνται για παράδειγμα οι μισθωμένες κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα δίδακτρα που πληρώνονται σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια, η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, τα σκάφη αναψυχής, οι πισίνες κτλ» είπε η φοροτεχνικός.

«Όπως και να έχει φέτος πρέπει να γίνει αναστολή των τεκμηρίων για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία κα βεβαίως να μειωθεί ή και να μηδενιστεί το ποσό των αποδείξεων που απαιτείται για την κάλυψη του αφορολόγητου» τόνισε η κυρία Μακριδάκη και πρόσθεσε «φυσικά σε καμία περίπτωση να μην ληφθεί υπόψη το πέναλτι του 22% για όσους δεν έχουν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό δαπανών» κατέληξε.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz