Μεγάλες αλλαγές φέρνει στον ΕΟΠΥΥ τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Υγείας σε νομοσχέδιο και με την οποία αλλάζει άρδην ο τρόπος λειτουργίας του μεγαλύτερου Οργανισμού της χώρας.

Πρόκειται για μία τροπολογία η οποία είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, αφού μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε έναν φορέα που πλέον δεν θα διαθέτει Πρόεδρο αλλά Διοικητή, ενώ θα θυμίζει σε πολλά σημεία τον τρόπο λειτουργίας των Ταμείων και των ΔΕΚΟ.

Ειδικότερα παύεται με διαδικασίες εξπρές ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και έτσι απομακρύνεται και ο νυν Πρόεδρος Βασίλης Πλαγιανάκος που είχε διορισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον τα ινία του Οργανισμού αναλαμβάνει ο Διοικητής ο οποίος θα έχει και τις απόλυτες αρμοδιότητες καθώς ο μη εκτελεστικός Πρόεδρος δεν έχει καμία ουσιαστικά ευθύνη για τον ΕΟΠΥΥ, όπως ξεκάθαρα προβλέπεται.

Σε ότι αφορά τις αμοιβές, ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ εξομοιώνεται μισθολογικά με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, γεγονός που κάνει πολλούς να εκτιμούν ότι ο μεγαλύτερος Οργασμός Υγείας της χώρας με τα 5,5 δις ευρώ στη διάθεση του, παύει ουσιαστικά να έχει το ρόλο που αρχικά του είχε δοθεί και πλέον θα ελέγχεται κεντρικά από την πολιτική εξουσία.

Σε ότι αφορά τα μέλη του ΔΣ θα είναι 11 και θα εκπροσωπούν όπως και σήμερα τους εργαζόμενους, τους γιατρούς, τους εργοδότες, καθώς μεταξύ άλλων και τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι όπως θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνα γνώμη των 2/3 των μελών του ΔΣ για να μπορούν να ενταχθούν στο ΔΣ του φορέα.

Πηγή: newsbomb.gr