Connect with us

Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ: Οι τρεις κατηγορίες στα εκκαθαριστικά, τα SOS πριν την πληρωμή

Published

on

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναρτήθηκαν στο TAXISnet και οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί, με την πρώτη δόση να μπορεί να εξοφληθεί έως τις 30 Οκτωβρίου μαζί με τη δεύτερη. Ποιες είναι όμως οι τρεις διαφορετικές περιπτώσεις στα εκκαθαριστικά. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι πριν προχωρήσουν στην πληρωμή του φόρου.

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ ήρθε αλλά για χιλιάδες ιδιοκτήτες το ποσό πληρωμής δεν είναι αυτό που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό, αλλά εκείνο που φαίνεται στην προσωπική πληροφόρηση. Διαβάστε αναλυτικά ποιοι πληρώνουν κανονικά, ποιοι έχουν έκπτωση και ποιοι ενδέχεται να δουν αλλάγες.

ΕΝΦΙΑ τριών ταχυτήτων

Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών καλείται να πληρώσουν τον φόρο που αναγράφεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς τους στο σύστημα TAXISnet κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ωστόσο σε χιλιάδες περιπτώσεις, τα ποσά του ΕΝΦΙΑ, που πρέπει να πληρωθούν δεν είναι αυτά που αναγράφονται στα εκκαθαριστικά αλλά εμφανώς μειωμένα ποσά τα οποία έχουν προκύψει λόγω συμψηφισμών των αρχικών οφειλών με επιστροφές και εκπτώσεις φόρου που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες.

Για παράδειγμα, σε πολλές από τις περιπτώσεις το ποσό του ΕΝΦΙΑ που πρέπει τελικά να πληρωθεί είναι μειωμένό λόγω συνυπολογισμού ορισμένων εκπτώσεων φόρου που δικαιούνται οι φορολογούμενοι είτε επειδή πλήρωσαν εφάπαξ και εντός των κανονικών αρχικών προθεσμιών τον ΦΠΑ προηγούμενων τριμήνων ή μηνών είτε επειδή εξόφλησαν εγκαίρως και εφάπαξ τους φόρους των εκκαθαριστικών των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

ΕΝΦΙΑ

Γι’ αυτό η ΑΑΔΕ συνιστά στους φορολογούμενους πριν προχωρήσουν στην πληρωμή της πρώτης δόσης να δουν τις «Οφειλές εκτός ρύθμισης» στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση στο myTAXISNET. Εκεί αναγράφεται το συνολικό ποσό της οφειλής ΕΝΦΙΑ και οι έξι μηνιαίες δόσεις του φόρου με την ημερομηνία που θα πρέπει να καταβληθεί η κάθε δόση.

Για ορισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ προβλέπεται να αλλάξουν και πάλι. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες που έχουν εισπράξει μειωμένα κατά 40% ενοίκια και θα υποβάλουν μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου τις δηλώσεις Covid για τα χαμένα ενοίκια θα δουν στο τέλος Οκτωβρίου το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να μειώνεται καθώς δικαιούνται επιπλέον έκπτωση φόρου 30% για τις απώλειες εσοδων που υπέστησαν

Το ποσό της έκπτωσης θα αφαιρεθεί από τον ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν. Σημειώνεται ότι έχει παραταθεί έως και τις 9 Οκτωβρίου η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων Covid:

α) αρχικών για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, για όσους δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και

β) τροποποιητικών για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.

Οι αρχικές ή τροποποιητικές «Δηλώσεις Covid» για τον μήνα Σεπτέμβριο μπορούν να υποβληθούν μέχρι και την20η Οκτωβρίου2 020. Προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί η υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας». Η αποδοχή των «Δηλώσεων Covid» από τους μισθωτές γίνεται μέσα σε επτά ημέρες από τη λήξη των σχετικών προθεσμιών. Εάν η αποδοχή δεν διενεργηθεί εντός της ως άνω προθεσμίας, θεωρείται ότι η «Δήλωση Covid» έχει γίνει αποδεκτή από τον μισθωτή.

πηγή: dikaiologitika.gr

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz