Connect with us

Ελλάδα

Εμβόλιο AstraZeneca: Δέκα αλήθειες για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα

Published

on

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι χθεσινές επισημάνσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca, γύρω από το οποίο έχει αναπτυχθεί έντονη φιλολογία σχετικά με τις πιθανές παρενέργειές του.

Ο ένας στους έξι εμβολιασμούς στη χώρα κατά του κορονοϊού, έχει πραγματοποιηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, και παρά την ισχυρή συμβολή του στην προσπάθεια να χτίσουμε το πολυπόθητο τείχος ανοσίας κατά του κορονοϊού, χιλιάδες είναι οι πολίτες οι οποίοι φοβούνται τον εμβολιασμό τους με αυτό. Οι πολίτες δεν έχουν όμως την ευθύνη αυτής της φοβίας, καθώς η πληροφόρηση που υπάρχει, δημιουργεί συγχύσεις.

Αξίζει να αναφέρουμε τα βασικά σημεία για την εισαγωγή του εμβολίου στην Ελλάδα:

  • Στις 5 Φεβρουαρίου η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αποφάσισε ομόφωνα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας από 18 έως και 64 ετών.
  • Στις 10 Απριλίου η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αποφάσισε ομόφωνα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας από 30 έως και 64 ετών.
  • Στις 15 Απριλίου ξεκινά ο εμβολιασμός με AstraZeneca της ηλικιακής ομάδας 60-64. Η ανταπόκριση των πολιτών ήταν ιδιαίτερα χαμηλή κι έτσι αποφασίζεται στις 27 Απριλίου να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 30-39 με AstraZeneca και 2 μέρες αργότερα για τις ηλικίες 40-44.

Το παραπάνω διάστημα στα διεθνή μέσα υπήρξαν αναφορές για παρενέργειες του εμβολίου, όχι μόνο κατά τις πρώτες μέρες χορήγησης για τις οποίες υπήρξε σχετική προειδοποίηση, αλλά και για θρομβώσεις που οδηγούσαν σε σοβαρό κίνδυνο τους εμβολιασμένους αρκετές ημέρες μετά.

Αρκετά καθυστερημένα, χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αλλά και η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ ανακοίνωσαν κάποια πολύ συγκεκριμένα δεδομένα σχετικά με το εν λόγω εμβόλιο. Αποκωδικοποιώντας λοιπόν τις σχετικές ανακοινώσεις της Επιτροπής, μέσα από λεγόμενα της προέδρου, ομότιμου καθηγήτριας Μαρίας Θεοδωρίδου διαπιστώνουμε κάποιες επιπλέον αλήθειες για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca:

  • Από την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, στις 27 Δεκεμβρίου του 2020, έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα συνολικά 5.156.736 δόσεις εμβολίων εκ των οποίων 905.915 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca με το εμβόλιο Vaxzevria, δηλαδή το 17,6% ή ο ένας στους 6 εμβολιασμούς.
  • Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας, (TTS), μετά τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρίας AstraZeneca. Από τις περιπτώσεις αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μια σε άνδρα ηλικίας 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε και εξήλθε από το Νοσοκομείο, 3 νοσηλεύονται και μια γυναίκα δυστυχώς κατέληξε.
  • Συγκριτικά σημειώνεται ότι κατά τους τελευταίους δύο μήνες, 62 γυναίκες ηλικίας 30 έως 49 ετών νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ για επιπλοκές της νόσου COVID-19 και 28 κατέληξαν.
  • Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου TTS μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών.
  • Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα εμβόλια mRNA που δεν έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο TTS είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Να σχολιάσουμε εδώ ότι αν και δεν “συστήνονται” τα mRNA εμβόλια επί της ουσίας αναφέρεται ότι αν κάποια γυναίκα αισθάνεται ανασφάλεια με το AstraZeneca ή το Johnson $ Johnson, είναι καλύτερο να επιλέξει κάποιο άλλο.
  • Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ενδεικτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύνολο 9.000.000 δόσεων, δεύτερων δόσεων, καταγράφηκαν 15 περιπτώσεις.
  • Αλλαγή της δεύτερης δόσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου, συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου με ή χωρίς θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι παρά τις αστοχίες -ειδικά επικοινωνιακές- οι υγειονομικές αρχές επιμένουν στην χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και είναι σίγουρο ότι δεν θα ρίσκαραν την υγεία των πολιτών.

Την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι παρενέργειες διαπιστώνονται σε όλα τα εμβόλια, όμως το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί μόνο στο συγκεκριμένο, κάτι που γεννά έντονα ερωτηματικά.

Πηγή: news247.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz