Connect with us

Ελλάδα

Εμβόλιο – Επιχείρηση «Ελευθερία»: Ξεκινά με τους υγειονομικούς – Το σχέδιο «Ιπποκράτης» της ΕΛ.ΑΣ.

Published

on

Σε εφαρμογή τίθεται η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού με την ονομασία «Ελευθερία», με τον χρόνο πλέον, να μετρά αντίστροφα για την άφιξη του εμβολίου στη χώρα.

Από σήμερα Πέμπτη (17/12) αναμένεται να ξεκινήσει από το υπουργείο Υγείας, με τους διοικητές, αναπληρωτές διοικητές, διευθυντές νοσηλευτικής και ιατρικής υπηρεσίας, όπως και γιατρούς από τις 7 ΥΠΕ και όλες τις δομές υγείας της χώρας, η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν. Η διαδικασία θα βρίσκεται σε εφαρμογή από τις 09:00 το πρωί έως και τις 16:00 το απόγευμα.

Όπως τόνισε άλλωστε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας το εμβόλιο της Pfizer αναμένεται να εγκριθεί από την ΕΕ τις επόμενες ημέρες και η διάθεσή του θα γίνει την ίδια χρονική περίοδο από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, αναμένονται και άλλα εμβόλια στη συνέχεια να μπουν στην ευρωπαϊκή αγορά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων – ΕΜΑ, να δίνει το «πράσινο φως» στην κυκλοφορία άλλων δυο εμβολίων μετά από αυτό της Pfizer.Όπως τόνισε η προμήθεια των εμβολίων, όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνεται δίνοντας την δυνατότητα για περισσότερους εμβολιασμούς. Στην Ελλάδα αναμένονται αρχικά 300.000 εμβόλια της Pfizer, ενώ θα ακολουθήσουν εφόσον λάβουν την σχετική άδεια, 200.000 δόσεις της Moderna και 300.000 από Astrazeneca με χρονικό ορίζοντα έως τα μέσα Ιανουαρίου.

«Θα τηρηθεί ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει ως χώρα και θα εμβολιαστούν πρώτα οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες, κατ’ αρχήν οι ηλικιωμένοι και μετά ο γενικός πληθυσμός», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Το εμβόλιο αναμένεται να κάνουν αρχικά και επιφανείς προσωπικότητες, αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί αυστηρά η προτεραιότητα με βάση τις οδηγίες της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμού.

Σημειώνεται ότι οι πιο πιθανές ημερομηνίες για την έναρξη των εμβολιασμών είναι στις 28 ή στις 29 Δεκεμβρίου.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την επιχείρηση Ελευθερία θα λάβει χώρα και το σχέδιο «Ιπποκράτης» της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο σχέδιο που προβλέπει τη μεταφορά και την φύλαξη του εμβολίου, με την ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ το σχέδιο «Ιπποκράτης» περιλαμβάνει τα εξής:

  • 24ωρη φύλαξη των αποθηκευτικών χώρων
  • 7 αποθήκες-ψυγεία (ψυγειοκαταψύκτες) με προοπτική να γίνουν 14 σε όλη την Ελλάδα

Από αυτες τις αποθήκες-ψυγεία θα γίνει η διανομή σε:

  • 750 κεντρικά εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα περιφρουρούνται
  • Ακολουθεί η διαδικασία μεταφοράς με την αυτοκινητοπομπή να συνοδεύεται με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας

Πρόκειται για ένα μεγάλο σχέδιο που ο ελάχιστος αριθμός αστυνομικών που απαιτούνται ανά 24ωρο σε κάθε αποθηκευτικό χώρο, εμβολιαστικό κέντρο και μεταφορές κυμαίνεται μεταξύ 6-10 αστυνομικούς.

Δηλαδή απαιτούνται:

  • 4.000-5.000 αστυνομικοί γι αυτό
  • Εξετάζεται η εμπλοκή στρατού ή ως τελευταία επιλογή εταιρείες σεκιούριτι

Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμη:

  • Χρησιμοποίηση των εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ.
  • Πυροσβεστικού Σώματος για την μεταφορά εμβολίων σε ακριτικά σημεία της χώρας και στα νησιάίσως και σκάφη του Λιμενικού Σώματος

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων, πιθανόν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με συνδέσμους από ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Στρατό, Λιμενικό το οποίο θα υποδέχεται τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας, που θα αφορούν τον αριθμό αποθηκευτικών χώρων και εμβολιαστικών κέντρων ανά νομό και περιφέρεια, όπως επίσης από που και πότε θα γίνεται η διανομή και μεταφορά τους προκειμένου να καταρτίζεται ένα έκτακτο σχέδιο περιφρούρησης των εγκαταστάσεων και οι συνοδείες ασφάλειας για την μεταφορά των εμβολίων.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz