Connect with us

Ελλάδα

Ελλάς – Γαλλία – Αμυντική συνεργασία: Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης – Μακρόν στην Κορσική

Published

on

Απόλυτη σύμπνοια στις θέσεις των Αθήνας και Παρισιού – Οι δύο ηγέτες έδωσαν τα χέρια για την εξοπλιστική ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων – Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.

Με βασική στρατηγική τη διπλωματική κινητικότητα και την επιχειρησιακή αποφασιστικότητα απέναντι στην επιθετική τακτική της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποίησε σήμερα στην Κορσική την σημαντικότερη ίσως συνάντηση από τότε που ξέσπασε η ελληνοτουρκική κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν επαφή με τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των χωρών του Νότου. Πρόκειται για το περίφημο ραντεβού κατά το οποίο «κλείδωσε», σύμφωνα με πληροφορίες, η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και η εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας μας.

Όπως αποκάλυψε από το πρωί της Πέμπτης (10/09) το Newsbomb.gr, υπογραφές δεν «έπεσαν» σήμερα, ωστόσο, οι δύο ηγέτες σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαπιστώθηκε απόλυτη συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών για την προοπτική της στρατηγικής τους σχέσης και την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να επανέλαβε και στον Γάλλο πρόεδρο την κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, δηλάδή «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις», διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις. Συζητήθηκε ακόμα η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης.

«Τα υπόλοιπα θα τα μάθετε στη ΔΕΘ» ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Εσπευδαν παράλληλα να σημειώσουν ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της» κάτι που θα διαφανεί όπως προανήγγειλαν, και λίγο αργότερα κατά την κοινή συνέντευξη των χωρών του Νότου.

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό. Παράλληλα, έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας την ώρα που οι κυρώσεις κατά της ‘Αγκυρας είναι στο τραπέζι και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γειτονική χώρα μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στις 19:30 (τοπική ώρα) θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο.

Αυστηρό μήνυμα του Γάλλου προέδρου στην Τουρκία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ, Μακρόν κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να έχει μια «πιο ενιαία και ξεκάθαρη» φωνή απέναντι στην Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν είναι πλέον εταίρος» στην ανατολική Μεσόγειο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Κορσική λίγο πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής διάσκεψης (MED7).

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και αυστηροί με την κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η οποία σήμερα επιδίδεται σε απαράδεκτες συμπεριφορές» και πρέπει «να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της», τόνισε ο Μακρόν.

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «επιθυμώ βαθιά να ξεκινήσει και πάλι ένας γόνιμος διάλογος με την Τουρκία».

«Υπήρξαν απαράδεκτες πρακτικές στις ακτές της Λιβύης» απέναντι στην υπό νατοϊκή διοίκηση γαλλική φρεγάτα η οποία έπλεε στην περιοχή, εξήγησε ο Μακρόν. «Η Τουρκία έχει υπογράψει απαράδεκτες συμφωνίες με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος σε αυτή την περιοχή», κατήγγειλε ο Μακρόν.

Η Τουρκία κατήγγειλε ως «αλαζονικές» τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επέκρινε τις ενέργειες της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο» τα συμφέροντα της Ευρώπης.

«Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε για μία ακόμη φορά αλαζονικές δηλώσεις, με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία προστίθεται ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους «ενθαρρύνει τις εντάσεις και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

πηγή: newsbomb.gr

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz