Connect with us

Ελλάδα

Εκκρεμείς συντάξεις: Πρόσω ολοταχώς για να «εξοφληθούν» οι συνταξιούχοι

Published

on

Το σχέδιο για τις εκκρεμείς συντάξεις – Πώς θα εκδοθούν το 2021 – Στα 629 εκατ. ευρώ το ποσό που εξασφαλίζει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, για να εξοφληθούν μέσα στο 2021 σχεδόν 180.000 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για σύνταξη.

Στο πολυνομοσχέδιο – «σκούπα» που ψηφίστηκε στη Βουλή περιγράφονται οι βασικοί άξονες του σχεδίου επιχειρεί εκτάκτως, να λύσει χρόνιες παθογένειες, όπως για παράδειγμα το «φλέγον» θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκκρεμείς συντάξεις φτάνουν ή και ξεπερνούν τις 300.000 για κύριες και επικουρικές συντάξεις, όπως και για εφάπαξ βοηθήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις κυμαίνονται κοντά στις 170.000, ενώ στην αναμονή είναι και 120.000 αιτήσεις για επικουρικές και περίπου 12.000 εφάπαξ βοηθήματα.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να μηδενιστούν οι εκκρεμείς συντάξεις έως το τέλος του 2021.

Ήδη όπως εκτιμούν στο υπουργείο είναι πανέτοιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας με τη μεταρρύθμιση «ΗΛΙΟΣ», κάτι που συνιστά το πρώτο βήμα σε στην διαδικασία. Πλέον, από το υπουργείο γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των συνταξιούχων, τον αριθμό των συντάξεων, τη μηνιαία και ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη, ενώ εξαλείφθηκαν και οι «μαϊμού» συντάξεις.

Στόχος είναι να αποδώσει το νέο ψηφιακό περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται στην ασφάλιση, ώστε να εξυπηρετήσει τον στόχο για πλήρη εξόφληση ως το τέλος του 2021 των εκκρεμών συντάξεων.

Ενίσχυση προσωπικού ΕΦΚΑ
Το σχέδιο για την εκκαθάριση του μητρώου των ληξιπρόθεσμων περιλαμβάνει υποχρεωτικές 6μηνες αποσπάσεις υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ από άλλους φορείς του Δημοσίου, ομάδες εργασίας με ποσοτικούς στόχους και «πριμ παραγωγικότητας» έως 7.200 ευρώ το χρόνο. Ήδη στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή προβλέπεται η σύσταση ομάδας κρούσης για την έκδοση περίπου 175.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 με μπόνους έως 7.200 ευρώ σε όσους πετύχουν το στόχο που θα τους ανατεθεί.
Η ομάδα για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων θα αποτελείται από συνταξιούχους υπαλλήλους, εργαζόμενους σε άλλους φορείς του Δημοσίου και έμπειρα στελέχη επιστημονικών συλλόγων και επιμελητηρίων. Η ανάθεση του έργου γίνεται αποκλειστικά με συμβάσεις έργου, η διάρκεια των οποίων δεν δύναται να υπερβαίνει το διάστημα των 8 μηνών, άνευ δυνατότητας ανανέωσης.

Αναλυτικά:

Με το άρθρο 76 και προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ και να επιταχυνθούν οι απονομές συντάξεων, προβλέπεται η απόσπαση μόνιμων υπαλλήλων ή υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που ανήκουν σε φορείς εκτός της Γενικής Κυβέρνησης, με γνώση στα συνταξιοδοτικά θέματα. Η διάρκεια της απόσπασης ορίζεται σε 6 μήνες. Σε περίπτωση που δεν γίνει απόσπαση, θα μπορούν να εργάζονται στον ΕΦΚΑ με στόχο την έκδοση συντάξεων, με τη μορφή παροχής υπερωριακής απασχόλησης.

Με το άρθρο 77 επιστρέφουν στο ταμείο(e-ΕΦΚΑ) οι υπάλληλοι που με δικαστικές αποφάσεις έχουν αποχωρήσει από το Ταμείο, καθώς δίνεται με άλλη διάταξη, η δυνατότητα παραίτησης του Φορέα από ένδικα μέσα. Στην ρύθμιση, εμπίπτουν εκατοντάδες πρώην και νυν υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ, που είτε παραμένουν προσωρινά στο ταμείο, είτε έχουν αποχωρήσει και διεκδικούσαν την επιστροφή τους, στα δικαστήρια.

Με το άρθρο 78 δίνεται η δυνατότητα στις ανεξάρτητες επιχειρησιακές διοικητικές μονάδες του Ταμείου, να συνάπτουν συμβάσεις προμήθειας συγκεκριμένου τύπου ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή στον ΕΦΚΑ είναι τεράστιες.

Με το άρθρο 79 δύναται να αποσπώνται, υπάλληλοι των επιστημονικών συλλόγων της χώρας και των επιμελητηρίων, προς τον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να απασχολούνται στην έκδοση και εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Με το άρθρο 80, επιστρατεύονται ακόμα και συνταξιούχοι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι θα απασχοληθούν με συμβάσεις έργου διάρκειας 8 μηνών στον τομέα απονομής συντάξεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο τεράστιος όγκος των εκκρεμών αιτήσεων που ξεπερνούν τις 360.000. Με απόφαση Διοικητή, θα μπορεί ο e-ΕΦΚΑ να αναθέτει σε συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους του ταμείου που γνωρίζουν τις διαδικασίες απονομής συντάξεων, την επιστροφή τους στο Ταμείο, με στόχο την στελέχωση των σχετικών κλιμακίων. Η ανάθεση έργου θα γίνεται με συμβάσεις έργου 8 μηνών και δεν θα ανανεώνεται. Η αμοιβή θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, ενώ οι εν λόγω συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν από τις προβλεπόμενες περικοπές της σύνταξής τους.

Με το άρθρο 81 παρατείνεται η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν e-ΕΦΚΑ, προς τον ΕΟΠΥΥ μέχρι το καλοκαίρι του 2021 καθώς τα ποσά με βάση την προηγούμενη ρύθμιση του 2018, έπρεπε να καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους (2020).

Με το άρθρο 82 δίνεται περιθώριο, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 σε όσους πληγέντες από κορωνοϊό επιθυμούν, να επανενταχθούν σε ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών. Αρκεί μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία να καταβάλουν τη δόση της οφειλής τους για τον Νοέμβριο του 2020. Η προθεσμία καταβολής όλων των υπόλοιπων δόσεων παρατείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες το χρονικό σημείο που αναβίωσε η ρύθμιση.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz