Connect with us

Επικαιρότητα

Εισβολή στην Ουκρανία: Θερμοβαρικά βλήματα επιστρατεύει ο Πούτιν αν δεν «ρίξει» το Κίεβο;

Published

on

Εισβολή στην Ουκρανία

Η εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την δεύτερη μέρα του πολέμου να χαρακτηρίζεται από το ανηλεές «σφυροκόπημα» των ρωσικών δυνάμεων ώστε να «πέσει» το Κίεβο.

Σύμφωνα, όμως, με τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και το Αμερικανικό Πεντάγωνο, οι Ουκρανοί αντιστέκονται και μάλιστα περισσότερο από όσο περίμενε και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν (σ.σ. δείτε εδώ λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις).

Κι αυτό κάνει την κατάσταση ακόμη πιο έκρυθμη και τις ανησυχίες εντονότερες, με αξιωματούχους της Δύσης να προχωρούν σε προειδοποιήσεις λέγοντας πως αν η επιχείρηση του ρωσικού στρατού στην ουκρανική πρωτεύουσα αποτύχει, τότε η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ακόμα και «υπερόπλα» που εξαϋλώνουν ανθρώπινα σώματα!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα καταφύγει στη λύση της χρήσης θερμοβαρικών βλημάτων. Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς στρατούς του κόσμου και τα ρωσικά βαρέα φλογοβόλα οπλικά συστήματα TOS-1 Buratino και TOS-1A Solntsepyok είναι μερικά από τα πιο τρομακτικά όπλα στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Τι είναι τα θερμοβαρικά βλήματα και ποια τα πλεονεκτήματά τους

Τα βασικότερα πλεονεκτήματά τους είναι η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή πτώση πίεσης. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, το ωστικό κύμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα, διότι το βλήμα φτάνοντας στον στόχο εκρήγνυται από ένα μικρό γέμισμα και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αργότερα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αυτό το σύννεφο θα αναφλεγεί με τη χρήση ενός δεύτερου πυροκροτητή.

Η πίεση στην περιοχή της έκρηξης αρχικά αυξάνεται απότομα και στη συνέχεια πέφτει. Το εύφλεκτο μείγμα διεισδύει πιο εύκολα σε περιοχές που δεν είναι προσπελάσιμες σε βλήματα γενικής χρήσης.

Τα θερμοβαρικά βλήματα είναι από τα πιο ισχυρά μη πυρηνικά όπλα που έχουν αναπτυχθεί ποτέ

Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα σε τοπικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν και από τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν το 2017.

Υπάρχουν όμως ορισμένοι περιορισμοί. Η αποτελεσματικότητα των εμπρηστικών και θερμοβαρικών βλημάτων εξαρτάται αρκετά από τις καιρικές συνθήκες – δηλαδή όταν βρέχει, φυσάει ή χιονίζει έντονα, ένα νέφος αερολύματος διασκορπίζεται πιο δύσκολα και, κατά συνέπεια, μειώνεται το εύρος της πληγείσας περιοχής.

Τα θερμοβαρικά όπλα αναπτύχθηκαν τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1960. Τον Σεπτέμβριο του 2007, η Ρωσία πυροδότησε το μεγαλύτερο θερμοβαρικό όπλο που κατασκευάστηκε ποτέ, το οποίο προκάλεσε έκρηξη ισοδύναμη με 39,9 τόνους. Σημειώνεται πως η αμερικανική έκδοση του όπλου φέρεται να κοστίζει πάνω από 16 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.

Ουκρανία Ρωσία

Τι εννοούσε ο Πούτιν;

Εν τω μεταξύ, μεγάλη αίσθηση προκάλεσε στη διεθνή κοινότητα η αποστροφή του Ρώσου Προέδρου, ότι αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης των δυτικών χωρών κατά την εισβολή του στην Ουκρανία, τότε θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», στη διάρκεια του διάγγελματός του τα ξημερώματα της Πέμπτης, κηρύσσοντας την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Όποιος προσπαθήσει να μας σταματήσει και να δημιουργήσει περαιτέρω απειλές εναντίον της χώρας μας, εναντίον του λαού μας, θα πρέπει να ξέρει ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι άμεση και θα σας οδηγήσει σε συνέπειες που δεν έχετε δει ποτέ στην ιστορία σας» είπε συγκεκριμένα ο Πούτιν ανακοινώνοντας την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Η παραπάνω δήλωση του Ρώσου Προέδρου, παραπέμποντας σε πρωτοφανείς για την ανθρωπότητα καταστάσεις, έχει σημάνει συναγερμό σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες, καθώς διεθνείς αναλυτές «διαβάζουν» πίσω από το «χρησμό» του Ρώσου Προέδρου την απειλή χρήσης πρωτόγνωρων οπλικών συστημάτων, δηλαδή μεταπυρηνικών όπλων, σε συνδυασμό με επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες ασκήσεις που παρακολούθησε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν πριν την εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία, ήταν από στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας το περασμένο Σάββατο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το Reuters, o Ρώσος ηγέτης επέβλεψε στρατηγικές πυρηνικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν την εκτόξευση υπερηχητικών βαλλιστικών πυραύλων και άλλων όπλων, κίνηση η οποία εξελήφθη ως επίδειξη δύναμης, σε μια περίοδο οξείας έντασης με τη Δύση. Μάλιστα, ο Πούτιν παρακολούθησε τις ασκήσεις από ένα «κέντρο καταστάσεων» στο Κρεμλίνο, καθισμένος δίπλα στον στενό του σύμμαχο, τον Λευκορώσο ηγέτη, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Οι ασκήσεις αφορούσαν εκτοξεύσεις από πολεμικά πλοία, υποβρύχια και πολεμικά αεροσκάφη, καθώς και από ξηρά που έπληξαν στόχους σε ξηρά και θάλασσα, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο.

Πούτιν Ρωσία Ουκρανία

Η εισβολή στην Ουκρανία και η γενιά Zircon στην ρωσική πολεμική μηχανή

Την ίδια ώρα, στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει ήδη κατάλληλη πολεμική τεχνολογία, ικανή για να κάνει πράξη την απειλή της, δηλαδή όπλα μικρής πυρηνικής ισχύος σε εξελιγμένους φορείς με πολύ κύκλο σφάλματος της τάξης λίγων μέτρων για πλήγματα ακριβείας σε «σκληρούς» στόχους υψηλής αξίας, σε συνδυασμό με υπερ-υπερηχητικούς, μη ανασχέσιμους βαλλιστικούς πυραύλους με συμβατικές κεφαλές.

Πρόκειται για πυραύλους, όπως οι αντιπλοϊκοί Zircon, με βεληνεκές πάνω από 1.000 χιλιόμετρα και με ταχύτητα 6 φορές από αυτή του ήχου, όπου εισήλθαν φέτος σε ρωσική υπηρεσία και με αυτούς εκτιμάται ότι η ρωσική πλευρά θα μπορεί να ελέγχει την Μαύρη Θάλασσα.

Εισβολή στην Ουκρανία

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018 προανήγγειλε την μετάβαση της πολεμικής μηχανής της χώρας του σε όπλα νέας γενιάς, δηλαδή στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς, με δυνατότητα πυρηνικής γόμωσης από αέρα, ξηρά, θάλασσα και διάστημα.

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο φαίνεται διατεθειμένος να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα, ιδίως σε περίπτωση μάλιστα που η Ουκρανία εντασσόταν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Πηγή:newsit.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz