Connect with us

Επικαιρότητα

Εικόνες φρίκης από τη σφαγή στη Δανία: Φορτηγό αδειάζει νεκρά βιζόν σε λάκκο ταφής

Published

on

Συγκλονίζουν οι εικόνες από τη σφαγή των βιζόν στη Δανία μετά την απόφαση της κυβέρνησης για μαζική θανάτωση 17 εκατομμυρίων ζώων, επικαλούμενη μετάλλαξη του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση της Δανίας παραδέχθηκε σήμερα ότι η εκστρατεία μαζικής θανάτωσης, που διεξάγει για να αντιμετωπιστεί η εμφάνιση μετάλλαξης του νέου κορονοϊού στα βιζόν, δεν ήταν νομικά βάσιμη, ενώ παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση της εκτροφής των ζώων αυτών έως το 2022, προκειμένου να μπορέσει να στηρίξει τη διαταγή της για την εξόντωση όλων των μινκ που εκτρέφονται στις φάρμες της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters η κυβέρνηση της Δανίας θα υποβάλει νομοθεσία, προκειμένου να προχωρήσει η μαζική σφαγή των βιζόν ως μέτρο πρόληψης, προκειμένου το μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού που εντοπίστηκε στα ζώα να μην μεταδοθεί στους ανθρώπους και επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Η εντολή για τη σφαγή των βιζόν δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, όμως η αντιπολίτευση άσκησε κριτική και έκανε λόγο για παράνομη απόφαση.

Την 4η Νοεμβρίου, η Δανία διέταξε την εξουδετέρωση όλων των βιζόν στη χώρα, δηλαδή ενός πληθυσμού μεταξύ 15 και 17 εκατομμυρίων, έπειτα από την ανακάλυψη μιας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού (Cluster 5), που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο και η οποία, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου.

Ωστόσο, ορισμένοι εκτροφείς διαμαρτυρήθηκαν για τη θανάτωση των υγιών ζώων και ο Τύπος αποκάλυψε ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει την επιβολή της διαδικασίας θανάτωσης σε ζώα που δεν ασθενούν.

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Γεωργίας Μόγκενς Γένσεν παραδέχθηκε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2, την απουσία “νομικής βάσης προκειμένου να ζητηθεί από τους εκτροφείς των βιζόν να σκοτώσουν τα ζώα τους εκτός των ζωνών”, όπου είχαν καταγραφεί μολύνσεις ζώων.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι αγνοούσε την έλλειψη νομιμότητας της κυβερνητικής εντολής, όταν έγιναν οι ανακοινώσεις την 4η Νοεμβρίου, κάτι που και η πρωθυπουργός της χώρας παραδέχθηκε απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών προς την κυβέρνηση. Την εκδοχή αυτή αμφισβητεί η αντιπολίτευση.

Την Τρίτη, η Δανική Κτηνιατρική και Επισιτιστική Διοίκηση ζήτησε συγγνώμη από τους μικροκαλλιεργητές σε μια επιστολή.

Ο Tage Pedersen, επικεφαλής της ένωσης κτηνοτρόφων της Δανίας, προέτρεψε τους αγρότες να συνεχίσουν τη σφαγή παρά τη νομική αβεβαιότητα. Η βιομηχανία που εξάγει γούνες στη Δανία απασχολεί περίπου 6.000 άτομα.

Οι σφαγές έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται σε ορισμένα εκτροφεία, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να διαθέτουν χώρο σε στρατιωτική περιοχή προκειμένου να θαφτούν μαζικά τα βιζόν.

Οι εικόνες που δημοσιεύει το Reuters είναι χαρακτηριστικές.

Ερευνα: Εκτρεφόμενα ζώα και κατοικίδια δεν μεταδίδουν σε ανθρώπους τον κορονοϊό

Τα πιο σημαντικά εκτρεφόμενα ζώα στη Γερμανία δεν μπορούν να μολυνθούν με τον κορονoϊό ούτε και να τον μεταδώσουν στον άνθρωπο, κάτι που ισχύει και για τα κατοικίδια ζώα.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Φρίντριχ- Λέφερ η οποία έγινε για λογαριασμό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Γεωργίας. Πιο συγκεκριμένα, το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι εκτρεφόμενα ζώα όπως οι χοίροι και τα κοτόπουλα δεν διατρέχουν κίνδυνο να μολύνουν με κορονοϊό τα άλλα ζώα που εκτρέφονται μαζί τους.

Σε μεμονωμένα ζώα όπως τα βοοειδή, παρατηρήθηκε απλώς ένας “ελάχιστος πολλαπλασιασμός κορονοϊού”, ο οποίος όμως δεν μεταδόθηκε ούτε καν μετά από επαφή τους με άλλα εκτρεφόμενα βοοειδή, αναφέρεται επίσης στα συμπεράσματα του εν λόγω Ινστιτούτου.

Από αυτά τα ζώα δεν υπάρχει επίσης κίνδυνος μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο. Εξετάστηκαν όμως και λοιμώξεις κορονοϊού στα κατοικίδια.Σε γάτες και σκύλους εντοπίστηκαν μεν λοιμώξεις SARS-CoV-2 οι οποίες ερευνήθηκαν επίσης πειραματικά, αλλά δεν υπάρχουν μέχρι τώρα στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι μολύνονται από αυτά τα κατοικίδια ζώα.

 

Πηγή:thetoc.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz