Connect with us

Ελλάδα

Γ. Ψυχογιός: Νομοθετείτε για τα μεγάλα συμφέροντα και όχι για τις ανάγκες των πολλών (βίντεο)

Published

on

Σημεία από την τοποθέτηση του βουλευτή Κορινθίας και τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών:

Ο κ. Βορίδης ισχυρίζεται ότι το πολυνομοσχέδιο είναι μία εξαιρετικής ποιότητας νομοθέτηση, θυμίζοντας τον κύριο Γεωργιάδη που λέει ότι για ψυχολογικούς λόγους οι πολίτες δεν βάζουν βενζίνη, ενώ πρόκειται για ένα άμορφο σύνολο ασύνδετων διατάξω από 7 και πλέον υπουργεία, που είναι το αντίθετο της καλής νομοθέτησης.

Είναι η υποσχετική που υπογράφετε σε αυτούς που πραγματικά υπηρετείτε, και που δεν είναι βέβαια τα πλατιά λαϊκά κοινωνικά στρώματα, ενώ ψάχνετε μία χαραμάδα για να μπορέσετε να ξεφύγετε από αυτό το αδιέξοδο που σας έχει οδηγήσει η νεοφιλελεύθερη πολιτική σας.

Αφήσατε τους πολίτες απροστάτευτους στην πανδημία, στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης,  στην ενεργειακή κρίση, στην ακρίβεια. Εξαπατήσατε τη μεσαία τάξη που υπέστη, πράγματι, μία πολυετή εξάντληση από την οικονομική κρίση, πετώντας τους ψίχουλα, αλλά γεμίζοντας τα πιάτα ενός λουκούλλειου γεύματος για αυτούς που πραγματικά εκφράζετε, δηλαδή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Προωθείτε μία λογική του Κράτους λάφυρο, με απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων, με την τακτοποίηση των εκλεκτών σε θέσεις ευθύνης σε παχυλούς μισθούς και μπόνους και με απαξίωση των δημοσίων υποδομών και φορέων, των ΔΕΚΟ. Προχωράτε σε ιδιωτικοποίηση μέχρι και της κοινωνικής ασφάλισης.

Ζητάμε να δοθεί παράταση στην προθεσμία αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, το ζητούν όλοι οι φορείς, η Διεύθυνση Δασών Κορινθίας, με επίσημο έγγραφο, η αυτοδιοίκηση, οι παραγωγοί, οι πολίτες.

Παρά τις συνεχείς εξαγγελίες για ένα νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο συνεχίζονται οι απευθείας τοποθετήσεις με πελατειακά κριτήρια, μάλιστα ο Υπουργός μετανάστευσης δεν προκήρυξε τη θέση του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου, την οποία καταλαμβάνει ακόμα μετακλητός υπάλληλος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μελέτες, τις αναθέσεις, τις τροποποιήσεις των περιβαλλοντικών όρων.

Συμφωνούμε και θα στηρίξουμε τις παρατάσεις για τους συμβασιούχους της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης αλλά και του προγράμματος Philos για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων. Είναι αυτονόητο και αναγκαίο και έρχεται μετά από τους αγώνες των εργαζομένων και τις δικές μας παρεμβάσεις, δεν είναι όμως αρκετό, θα πρέπει να αποκαταστήσετε τις περικοπές στους μισθούς τους, να διασφαλίσετε τη συνέχιση και χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά και μοριοδότηση για μελλοντικές προκηρύξεις και προσλήψεις.

Σε ό,τι αφορά τα άρθρα γιατί μετάκληση και την εισδοχή εποχικών εργατών και εργατών γης, θέλει ένα θράσος εσείς να «μαλώνετε» τον ΣΥΡΙΖΑ ή να κάνετε υποδείξεις για το θέμα του μεταναστευτικού, εσείς που δηλητηριάζατε την Ελληνική κοινωνία και ναρκοθετήσατε κάθε προσπάθεια ένταξης και υποδοχής, εσείς που κάνετε επιχειρήσεις-σκούπα και συλλαμβάνετε ακόμα και τουρίστες.

Είναι σημαντική η προσθήκη του 18α του κώδικα μετανάστευσης βάζει ένα πλαίσιο, όμως δεν είναι επαρκές και το λένε και οι παραγωγοί. Αλλάζετε την λέξη «εργασία» σε «απασχόληση» κάτι που έχει πολιτικές και νομικές διαστάσεις. Δεν βάζετε καμία πρόβλεψη ακόμα και για εξαιρετικές περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης των εργαζόμενους αυτών, όπως είναι οι μονογονεϊκές ή οικογένειες με παιδιά με αναπηρία. Λειτουργείτε στη λογική του φθηνού εργατικού δυναμικού χωρίς επαρκή δικαιώματα. Αυτό άλλωστε είναι η ιδεολογία και το όραμά σας.

Οι περιορισμοί που τίθενται  για τρίμηνη απουσία κατόπιν 9 μηνών παραμονής και εργασίας για μέχρι πέντε χρόνια είναι οικονομικά επιβλαβείς για παραγωγούς και εργάτες και γραφειοκρατικά δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν. Δεν κάνατε τον κόπο να ρωτήσετε τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης αν μπορούν να ανταπεξέλθουν, αν έχουν πόρους σε προσωπικό και υποδομές.

Σωστά προβλέπεται η παροχή καταλύματος, αλλά είναι κενό γράμμα όταν δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός. Έχετε διαλύσει το ΣΕΠΕ και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε φαβέλες και σε Μανωλάδες στην πορεία.

Κλείνοντας θα ήθελα να καλέσω όλους τους πολίτες σε ένα μαζικό αντιπολεμικό κίνημα το οποίο θα είναι απέναντι στη ρωσική εισβολή. Αλλά και τους υπουργούς της κυβέρνησης να σταματήσουν αυτές τις ανοησίες περί πραγματικών και μη προσφύγων. Θα έπρεπε να μας έχει κάνει σοφότερους όλους αυτή η κατάσταση, η πραγματικότητα που άνθρωποι πιάνονται από τα δόντια για να φύγουν από τις βόμβες για να σώσουν τη ζωή τους.

Πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν γίνεται η Πολωνία τώρα να ζητά αλληλεγγύη και όταν πρόκειται για τις χώρες του Νότου να μην συμμετέχει στον επιμερισμό της ευθύνης. Δεν μπορούμε να είμαστε δεσμοφύλακες και αποθήκη ψυχών της Ευρώπης.

Δεν γίνεται να κλείνει τα μάτια η Ευρώπη σε καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, σε καταγγελίες για τις νησίδες στον Έβρο όπου οι οικογένειες περιμένουν μέρες και νύχτες, σε διώξεις φωτογράφων, στην ποινικοποίηση της διάσωσης με Νόμο της κυβέρνησης Ν.Δ.

Την τροπολογία για την ιθαγένεια θα την καταψηφίσουμε, διότι έρχεται να εντείνει την περικοπή στο δικαίωμα πρόσβασης στην πολιτογράφηση ανθρώπων που ζουν και εργάζονται εδώ και δεκαετίες στη χώρα. Είναι παράλογο να απορρίπτονται άνθρωποι χωρίς καν το τεκμήριο αθωότητας, είναι απαράδεκτο για τον νομικό μας πολιτισμό.

Ό,τι και να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρξει περίπτωση να επανέλθει η αριστερά στην Κυβέρνηση, θα αποτύχετε παταγωδώς και θα σας το δείξει σύντομα η κοινωνία αυτό. Οι ανάγκες των πολλών που ξηλώνετε καθημερινά, θα γίνουν και πάλι ιστορία.

Μπορείτε να δείτε την τοποθέτηση στο βίντεο:

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz