Connect with us

Ελλάδα

Γιορτή της Μητέρας 2022: Πότε είναι – Ιδέες για δώρα

Published

on

Πλησιάζει η Γιορτή της Μητέρας για το 2022, μια γιορτή αφιερωμένη στη μητέρα η οποία και τιμάται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου.

Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί για να τιμήσουμε την προσφορά της μητέρας, τόσο στα παιδιά και στην οικογένειά της, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς αυτές οι γυναίκες διαμορφώνουν την νέα γενιά αυτού του πλανήτη.

Γιορτή της Μητέρας 2022 – Πότε είναι

Φέτος, η Γιορτή της Μητέρας θα λάβει χώρα την Κυριακή 8 Μαΐου.

Στην Ελλάδα, η Ημέρα της Μητέρας είχε αρχικά συνδεθεί με τη γιορτή της Υπαπαντής, η οποία και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, καθώς εκείνη την ημέρα η oρθόδοξη εκκλησία τιμά την επίσκεψη της Παναγίας και του Ιωσήφ -μαζί με το μικρό Χριστό- στην εκκλησία, για να πάρει ο θεάνθρωπος την «ευλογία» («σαράντισμα» κατά τη σημερινή ορολογία).

Εντούτοις, από την δεκαετία του 1960 και έπειτα, η Ελλάδα άρχισε να ακολουθεί τον δυτικό εορτασμό και έτσι, πλέον, η ημέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο, την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, αν και η ορθόδοξη εκκλησία επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.

Δώρα για τη Γιορτή της Μητέρας

Είναι γεγονός ότι πολλοί από εμάς θεωρούμε την προσφορά της μητέρας μας ορισμένες φορές δεδομένη, επομένως με ένα δώρο ή μια όμορφη χειρονομία θα μπορούσε να δείξει στη γυναίκα που μας μεγάλωσε, πόσο πολύ εκτιμάμε αυτά που κάνει για εμάς.

Σύμφωνα με το «Forbes» τα περισσότερα δώρα που επιλέγονται για τη Γιορτή της Μητέρας έχουν να κάνουν με την ομορφιά ή τη μόδα, όπως:

  • Άρωμα
  • Ρούχα
  • Καλλυντικά
  • Προϊόντα περιποίησης προσώπου
  • Κοσμήματα
  • Δωροκάρτα από το αγαπημένο τους κατάστημα

Ωστόσο, σχετική έρευνα αποκάλυψε ότι οι περισσότερες μητέρες θα προτιμούσαν μια εμπειρία από ένα απτό δώρο, όπως για παράδειγμα ένα γεύμα στο αγαπημένο τους εστιατόριο, ή ακόμα και ένα γεύμα στο σπίτι, το οποίο θα μπορούσαν να προετοιμάσουν τα παιδιά τους. Στη δημοσκόπηση, οι περισσότερες μητέρες ανέφεραν ότι θα ήθελαν να περάσουν την ημέρα αυτή οικογενειακά.

Γιορτή της Μητέρας – Η ιστορία

Η Γιορτή της Μητέρας δεν αποτελεί μια σύγχρονη επινόηση, καθώς οι πρώτες σχετικές αναφορές που εντοπίζουμε προέρχονται ήδη από την αρχαία Ελλάδα.

Τότε, οι αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν την Γαία, η οποία θεωρείτο μητέρα ολόκληρου του κόσμου και λατρευόταν σαν θεότητα, ενώ κατά τα ρωμαϊκά χρόνια τη θέση της πήρε η Ιλάρια, ως τη μητέρα θεών και ανθρώπων.

Εντούτοις, οι γιορτές αυτές δεν ήταν αφιερωμένη στη μητρότητα αυτή καθ’ αυτή, μέχρι τουλάχιστον την πρωτοχριστιανική περίοδο, οπότε και θεσμοθετήθηκε μια μεγάλη γιορτή γνωστή ως «Κυριακή της Μητρότητας».

Όπως και να ‘χει, η Γιορτή της Μητέρας όπως την ξέρουμε σήμερα καθιερώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και οι καταβολές της προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, όλα άρχισαν από μια πολύ συγκεκριμένη μητέρα, ονόματι Ann Marie Jarvis.

Επρόκειτο για μια σπουδαία μητέρα και δυναμική ακτιβίστρια, η οποία ίδρυσε μια σειρά από λέσχες με σκοπό να βοηθήσει τις κοινότητες της πολιτείας της Βιρτζίνια, οι οποίες εκείνη την περίοδο μαστίζονταν από κακές συνθήκες διαβίωσης, ασθένειες και υψηλά ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας.

Όταν η ίδια πέθανε σε ηλικία 72 ετών, το 1905, ένα από τα τέσσερα παιδιά της, η κόρη της Anna, αποφάσισε να καθιερώσει μια ημέρα προς τιμήν της χαμένης της μητέρας αλλά και όλων των μαμάδων του κόσμου.

Αν και δεν ήταν όλοι σύμφωνοι με την ιδέα της, η Άννα συνέχισε να επιμένει και το 1908, στο μνημόσυνο για τα τρία χρόνια από τον θάνατο της μητέρας της, η ίδια επανέφερε το θέμα, με το σλόγκαν «πρέπει να τιμούμε αυτή που έχει κάνει τα περισσότερα για εμάς».

Τελικά, δύο χρόνια αργότερα, η πολιτεία της Βιρτζίνια από όπου η Anna καταγόταν, αποφάσισε να αναγνωρίσει την ημέρα ως επίσημη γιορτή. Σύντομα, ακολούθησαν και οι υπόλοιπες πολιτείες και στη συνέχεια η γιορτή αυτή εξαπλώθηκε σε δεκάδες ακόμα χώρες.

Χρόνια αργότερα, η Jarvis αποδοκίμασε τη γιορτή της μητέρας, υποστηρίζοντας πως η τεράστια εμπορευματοποίησή της είχε αλλοιώσει τον αρχικό της σκοπό, που ήταν η αγάπη και η μητρότητα, και έκανε προσπάθειες να αφαιρέσει τη γιορτή από τα ημερολόγια.

Γιορτή της Μητέρας – Πώς τη γιορτάζουν σε ολόκληρο τον κόσμο

Διάφορες χώρες ανά τον πλανήτη έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα έθιμα και παραδόσεις, για να τιμήσουν τη Γιορτή της Μητέρας, μερικά εκ των οποίων μπορείτε να δείτε παρακάτω.

  • Ταϊλάνδη: Το 1976, η Γιορτή της Μητέρας μετατέθηκε στις 12 Αυγούστου, έτσι ώστε να συμπίπτει με την ημέρα των γενεθλίων της μητέρας του μονάρχη του κράτους της Ταϊλάνδης, η οποία θεωρείται και η μητέρα όλων των Ταϊλανδών.
  • Αιθιοπία: Κάθε χρόνο, το φθινόπωρο, οι οικογένειες μαζεύονται και στήνουν γλέντι, κατά τη διάρκεια του οποίου τρώνε και τραγουδάνε όλοι μαζί, για να γιορτάσουν το Antrosht, μια πολυήμερη γιορτή που τιμά τη μητρότητα.
  • ΗΠΑ: Η Γιορτή της Μητέρας είναι μια από τις πιο δημοφιλείς γιορτές στις ΗΠΑ, με τους ανθρώπους να αγοράζουν λουλούδια, κάρτες και άλλα δώρα για τις μητέρες τους, ενώ συνηθίζεται και να κάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού, έτσι ώστε να την ενθαρρύνουν να ξεκουραστεί.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz