Connect with us

πολιτικη

Γιατί ο Τατούλης κοιτάζει τις …Βρυξέλλες – Τα σενάρια του νέου εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογές

Published

on

Η «Νέα Πελοπόννησος» συμμετέχει ενεργά σε αυτές τις πολιτικές πρωτοβουλίες, θα συμμετέχει ουσιαστικά και θα είναι με τις δυνάμεις που θα αμφισβητήσουν ευθέως την πρώτη επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, στις ευρωεκλογές, αυτό που θεωρούμε απαράδεκτο ως πολιτική εξέλιξη”. Το απόσπασμα αυτό από την δήλωση του Πέτρου Τατούλη για το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών προκάλεσε έκπληξη και συζητήθηκε ιδιαίτερα. Οι περισσότεροι απορούν πως προέκυψε αυτή η σκέψη στον πρώην περιφερειάρχη και κυρίως πως είναι δυνατόν να υλοποιηθεί πραγματικά. Όπως φαίνεται όλα συνδέονται με τις σκέψεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογές. Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση μελετά το σενάριο διαχωρισμού της χώρας σε 5, 6, ή 7 περιφέρειες. Σε κάθε μία από αυτές θα αναλογεί ένας συγκεκριμένος αριθμός εδρών, ανάλογα με τον πληθυσμό της.  
  • Στην πρώτη περίπτωση που οι εκλογικές περιφέρειες θα είναι επτά, θα είναι ακριβώς όπως και σήμερα οι αποκεντρωμένες διοικήσεις. Θα έχουμε δηλαδή την Αττική, τη Μακεδονία – Θράκη, την Ηπειρο μαζί με τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία μαζί με τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο μαζί με τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, και τέλος το Αιγαίο και την Κρήτη ξεχωριστά.
  • Το δεύτερο σενάριο είναι οι εκλογικές περιφέρειες να είναι έξι, με τη σύμπτυξη σε μία περιφέρεια του Αιγαίου και της Κρήτης.
  • Το τρίτο σενάριο προβλέπει οι εκλογικές περιφέρειες να γίνουν πέντε. Σε αυτή την περίπτωση θα ενωθούν σε μία περιφέρεια η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Ηπειρος και το Ιόνιο.
Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η τελική επιλογή δεν θα είναι μόνο πληθυσμιακά, αλλά θα εμπεριέχουν και τις ανάγκες που έχει η κάθε περιφέρεια, εξ ου και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το οριστικό σχήμα. Το βέβαιο ωστόσο είναι πως οι ευρωβουλευτές που θα εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια θα υπολογίζονται με βάση τον πληθυσμό της κάθε περιοχής. Στην περίπτωση δηλαδή που οι περιφέρειες είναι επτά, δεν θα εκλέγει η κάθε περιφέρεια από τρεις, όπως προκύπτει από τη διαίρεση 21 διά 7, αλλά θα υπάρξει αναλογική εκπροσώπηση. Συνεπώς είναι βέβαιο πως η Αττική, ως σχεδόν η μισή Ελλάδα, θα εκλέγει πιθανότατα επτά ευρωβουλευτές, ενώ αντίστοιχα μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός που θα εκλέγει η Κεντρική Μακεδονία ως η δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα συνολικά εκλέγει 21 βουλευτές. Δεν αποκλείται, λοιπόν, πως ο Πέτρος Τατούλης, βλέποντας πως κατάφερε να κρατήσει τις δυνάμεις του σε ικανοποιητικό βαθμό στην Πελοπόννησο, να σκέφτεται να μετατρέψει την Νέα Πελοπόννησο σε ευρωεκλογικό σχήμα και να διεκδικήσει μία έδρα για την Ευρωβουλή.
Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz