Connect with us

Αυτοδιοίκηση

Βαριές εκφράσεις και ατμόσφαιρα στο χθεσινό Συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων

Published

on

Δανειζόμαστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του Korinthia.net.gr για να σας μεταφέρουμε το κλίμα που επικρατησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων όπου ακούστηκαν εκφράσεις όπως “Βάλε το χρονόμετρο εκεί που ξέρεις” από τον Αλέξανδρο Πνευματικό στον Παναγιώτη Λαμπρινό, που έφερε το χάος.

Αυτές οι έξι λέξεις, που απηύθυνε ο Αλέξανδρος Πνευματικός στον επί εννέα χρόνια στενό συνεργάτη του Παναγιώτη Λαμπρινό, τίναξαν στον αέρα το χτεσινό δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κορινθίων. Και είναι ευτύχημα που ο Παναγιώτης Λαμπρινός, ένας από τους πλέον ηθικούς και έντιμους ανθρώπους που έχουν περάσει από την αυτοδιοίκηση, κατάφερε να παραμείνει ψύχραιμος. Έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και σκηνές που θα ταίριαζαν σε γουέστερν.

Η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν προδίκαζε αυτή την εξέλιξη. Στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα, τα οποία παραδοσιακά προκαλούν και την μεγαλύτερη ένταση, κυριαρχούσε το… πνεύμα των Χριστουγέννων. Ομοφωνία και χαμόγελα. Κι ύστερα… Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες.

Στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε την επανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των οργανισμών και των νομικών προσώπων του δήμου, ο πρώην δήμαρχος, ο οποίος είχε κάνει τις προσφυγές κατά των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, ξεκίνησε να εξηγεί γιατί έκανε τις ενστάσεις. Είχε προηγηθεί η σύσταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να σταματήσουν τα «πήγαινε-έλα» των δημοτικών συμβούλων εντός και εκτός αιθούσης, ενώ είχε υποσχεθεί να βάλει και χρονόμετρο για να μετρά πόση ώρα μιλά κάθε σύμβουλος. Καθώς ο Αλέξανδρος Πνευματικός μακρηγορούσε, για λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω, ο Παναγιώτης Λαμπρινός, γύρισε και είπε στον πρόεδρο:
– «Μας κάνατε παρατήρηση κ. Πρόεδρε γιατί βγαίνουμε έξω. Καταλάβατε; Γι αυτό το λόγο βγαίνουμε έξω. Έχουν περάσει πέντε λεπτά, έχω βάλει χρονόμετρο».
– «Τ΄ ακούσατε κ. Πνευματικέ;», αντιγύρισε ο κ. Κυριαζής.
– «Να το βάλετε εκεί που ξέρετε το χρονόμετρο», απάντησε με χυδαίο τρόπο ο πρώην δήμαρχος στον κ. Λαμπρινό.

Στην αίθουσα επικράτησε πανδαιμόνιο, καθώς κανείς δεν πίστευε τι είχε ακούσει, και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διέκοψε την συνεδρίαση για μισή ώρα προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Όταν επέστρεψαν στις θέσεις τους οι σύμβουλοι, ο Πελοπίδας Καλλίρης και η παράταξη «Δύναμη Εξέλιξης» είχαν αποχωρήσει, καταθέτοντας μιαν επιστολή που θα δείτε παρακάτω.

Πώς φτάσαμε, όμως, εδώ; Η πικρή αλήθεια είναι πως –μάλλον- αργήσαμε! Τα όργανα είχαν αρχίσει από καιρό, απλώς έπαιζαν σε πιο χαμηλούς τόνους. Όσοι παρακολουθούμε τακτικά τις συνεδριάσεις το βλέπαμε. Το μίσος και η οργή του Αλέξανδρου Πνευματικού απέναντι στους πρώην συνεργάτες του Σταυρέλη, Μουρούτσο και Λαμπρινό έχουν ξεχειλίσει και δεν κρύβονται σε κάθε συνεδρίαση. Ο πρώην δήμαρχος δείχνει να μην έχει αποδεχτεί ακόμα τον ρόλο που του έχει ανατεθεί στην μειοψηφία, ούτε το εκλογικό αποτέλεσμα. Έναν ρόλο και ένα αποτέλεσμα που -προφανέστατα- χρεώνει στον πρώην στενό του συνεργάτη. Υπαινιγμοί, αιχμές, καρφιά, σπόντες, τρολαρίσματα είναι το αληθινό πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου. Ευτυχώς, χωρίς κανείς από την παράταξη Σταυρέλη να τον ακολουθεί στο ίδιο επίπεδο.

Για παράδειγμα, χτες, πριν φτάσουμε στο επεισόδιο, ο επικεφαλής της «Πορείας Ευθύνης» χαρακτήρισε τον Νίκο Σταυρέλη εκπρόσωπο Τύπου της δημοτικής αρχής, επειδή σε συνέντευξή του υποστήριξε πως η πλατεία θα τελειώσει εντός του προβλεπόμενου χρόνου. Με τον επικεφαλής της παράταξης «Πνοή Δημιουργίας» να απαντά πως «δεν μπαίνω σε λογικές προσβολών, ούτε ασχολούμαι με το παρελθόν. Έχω χάσει από τον πολιτικό μου ορίζοντα όσους ασχολούνται μαζί μου και τους αφήνω να απευθύνονται στο ελάχιστο ακροατήριο που τους έχει απομείνει…».  
Είναι επίσης γεγονός πως ο κ. Πνευματικός αισθάνεται απομονωμένος, δίνοντας αυτές τις μάχες κατά και της δημοτικής πλειοψηφίας και των παρατάξεων της μειοψηφίας. Πιθανότατα αισθάνεται απομονωμένος ακόμα και μέσα στην ίδια την παράταξή του, καθώς οι τέσσερις από τους οκτώ συμβούλους του είναι νέοι και άπειροι, ενώ οι «παλιοί» (Κεφάλας, Μελέτης, Λύτρα) δεν φαίνονται διατεθειμένοι να τον ακολουθούν στην μάχη κατά πάντων.

Ήταν, λοιπόν, θέμα χρόνου να φτάσουμε σε τέτοιες εκφράσεις, όπως θέμα χρόνου είναι να δούμε και χειροδικίες. Πολύ περισσότερο που ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν λειτουργεί ως θεματοφύλακας του οργάνου, αλλά γίνεται μέρος του προβλήματος. Γιατί η αλήθεια είναι πως πιθανότατα δεν θα είχαμε φτάσει ποτέ σε αυτό το χυδαίο επίπεδο, αν ο κ. Κυριαζής άφηνε τον πρώην δήμαρχο να ολοκληρώσει και δεν τον διέκοπτε διαρκώς, όσο αυτός προσπαθούσε να τοποθετηθεί. Αν γενικότερα προστάτευε τον ρόλο του, ως πρόεδρος, και εγγυόταν την λειτουργία του Συμβουλίου, αντί να προσπαθεί διαρκώς με αστεϊσμούς και ατάκες να γίνει πρωταγωνιστής. Μάλιστα, αυτό δεν είναι μια προσωπική μας διαπίστωση. Το είπε –κατά σύμπτωση χτες- ο ίδιος ο Νίκος Σταυρέλης, όταν απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο τού ζήτησε να υπερασπιστεί την καλή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και να εφαρμόζει τον κανονισμό, ζητώντας μάλιστα συγνώμη, αν τον προσβάλει με όσα λέει και με τον Αντώνη Κυριαζή να αποδέχεται εμμέσως την σύσταση.    

Όσα έγιναν κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν. Η απλή αναλογική υποτίθεται πως θα έκανε τα πράγματα να εξελίσσονται πιο δημοκρατικά, όμως στην Κόρινθο, το μίσος, οι ύβρεις, οι ψευτοτσαμπουκάδες και η ανοησία περισσεύουν και ο διάλογος και η συναίνεση αναζητούνται. Η εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ο μοναδικός δρόμος. Γιατί αν περιμένει κανείς από τον πρώην δήμαρχο να χαλαρώσει, μάλλον θα περιμένει πολύ.

Όπως είπαμε νωρίτερα, η Δύναμη Εξέλιξης, κατά την διάρκεια της διακοπής του δημοτικού συμβουλίου αποχώρησε καταθέτοντας την παρακάτω επιστολή στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κύριε Πρόεδρε,
στην προεκλογική μας πορεία θέσαμε ως αδιαπραγμάτευτη συνθήκη την τήρηση του πολιτικού πολιτισμού και τον διαφυλάξαμε με κάθε κόστος.
Ήταν η ευθύνη μας απέναντι στους συμπολίτες μας. Μια ευθύνη που δυστυχώς κάποιοι δε συμμερίζονται ούτε μετεκλογικά.
Μετά τις τραγελαφικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν πριν λίγο στο Δημοτικό Συμβούλιο, με παλαιοκομματικές λογικές και ευτελιστικές εξάρσεις και εκφράσεις, που υποβαθμίζουν την ποιότητα του Οργάνου, μετά λύπης μας αποχωρούμε από τη σημερινή συνεδρίαση
“.

Αξίζει να δει κανείς ολόκληρο το αποκλειστικό δεκάλεπτο βίντεο, που περιλαμβάνει όλα όσα συνέβησαν μέχρι να φτάσουμε στο επεισόδιο, αλλά και όσα συνέβησαν μετά, με τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων ομαδόν κατά του πρώην δημάρχου.

Πηγή korinthia.net.gr

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz