Connect with us

Επικαιρότητα

Αυτισμός: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τα μωρά που κάθονται μπροστά σε υπολογιστή ή τηλεόραση

Published

on

Εάν ένα μωρό κάθεται μπροστά σε έναν υπολογιστή ταμπλέτα ή σε τηλεόραση, αντί να παίζει με τους γονείς του, αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσει συμπτώματα τύπου αυτισμού αργότερα στην παιδική ηλικία του, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη έρχεται σε μία στιγμή που, λόγω πανδημίας, πολλά παιδιά σε όλον τον κόσμο μένουν όλη την ημέρα στο σπίτι τους, μειώνοντας έτσι τις αλληλεπιδράσεις τους με άλλα παιδιά.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και άλλοι επιστημονικοί φορείς διεθνώς δεν συνιστούν τη χρήση οθόνης για παιδιά έως 18 μηνών, εκτός εάν χρησιμοποιείται για βιντεο-επικοινωνία. Επίσης, δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία ώρα η χρήση οθόνης από παιδιά έως πέντε ετών, τα οποία δεν πρέπει να είναι μόνα τους, αλλά κάποιος μεγάλος να τους εξηγεί τι βλέπουν.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Ντρέξελ της Φιλαδέλφεια, με επικεφαλής τη δρ Κάρεν Χέφλερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής «JAMA Pediatrics», μελέτησαν στοιχεία για 2.152 παιδιά.

Διαπιστώθηκε ότι όσα περνούσαν κάποια ώρα μπροστά σε οθόνες σε ηλικία ενός έτους ήταν κατά μέσο όρο 4% πιθανότερο να εμφανίσουν συμπτώματα τύπου διαταραχής αυτιστικού φάσματος σε ηλικία δύο ετών. Η πιθανότητα ήταν μειωμένη κατά 9% εάν οι γονείς αφιέρωναν χρόνο για να παίζουν με το παιδί τους καθημερινά.

Περίπου το 1% των παγκόσμιου πληθυσμού έχει διαταραχή αυτιστικού φάσματος, με τα αγόρια να είναι περίπου τετραπλάσια από τα κορίτσια. Προηγούμενες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι το 50% έως 80% του κινδύνου αυτισμού αποδίδεται σε γενετικούς παράγοντες, ενώ οι μη γενετικοί παράγοντες δεν έχουν κατανοηθεί καλά.

Πηγή:madata.gr


Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz