Connect with us

EDITOR

Απόλυτα ασφαλές το 8ο δημοτικό – Αυτοψία Πούρου-Ζαχαριά χθες στο σχολείο

Published

on

Το 8ο δημοτικό σχολείο Κορίνθου είναι μια από τις δομές εκπαίδευσης που  συντηρείται  κάθε έτος από το δήμο, ενταγμένο στο έργο “Συντήρηση σχολικών μονάδων”. Την χρονιά που τρέχει αυτό δεν έγινε διότι το συγκεκριμένο σχολείο, λόγω της υποδοχής παιδιών από την δομή μεταναστών, εντάχθηκε στο έργο “Αναβάθμιση σχολικών κτηρίων για την δημιουργία ΔΥΕΠ (Δομή Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφυγόπαιδων)”.

Το έργο αυτό με χρηματοδότηση 150.000€ (100.000€ από το Ταμείο Αλληλεγγύης και 50.000€ από Δημοτικούς Πόρους)περιλαμβάνει:

1. Αντικατάσταση όλων των εξωτερικών κουφωμάτων με κουφώματα αλουμινίου και υαλοπίνακες ασφαλείας

  1. Κατασκευή wc ΑΜΕΑ στο ισόγειο του σχολείου
  2. Αντικατάσταση θυρών υφιστάμενων τουαλετών ισογείου και ορόφου
  3. Κατασκευή στεγάστρου καθ’ όλο το μήκος της νότιας όψης του κτιρίου
  4. Επισκευή σκυροδέματος δυτικής όψης κτιρίου
  5. Τοποθέτηση αντιολισθητικού παρεμβλήματος μαρμάρινων βαθμίδων στις κλίμακες του σχολείου)

Το έργο είχε ημερομηνία παράδοσης τις 4 Απριλίου 2022. Η μη ολοκλήρωσή του σε συνδυασμό με την παράταση που δόθηκε στον εργολάβο οδήγησαν στην αντίδραση των γονέων. Κοινοποίησαν μάλιστα μια οργισμένη ανακοίνωση στο διαδίκτυο (πληροφορίες λένε πως δεν ήταν σε συμφωνία με την διεύθυνση του σχολείου) στην οποίαν εγκαλούσαν την διοίκηση, έθεταν μάλιστα ακόμα και ζήτημα στατικότητας του κτιρίου αναφερόμενοι σε ανακοινώσεις του δήμου περι αντισεισιμικού ελέγχου ο οποίος δεν έχει ακόμα γίνει! Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί εδώ πως ο Δήμος Κορινθίων έχει καταθέσει πρόταση στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για τον αντισεισιμικό έλεγχο των κτιρίων του και η πρόταση περιμένει έγκριση προκειμένου να υλοποιηθεί, συνεπώς δεν υπάρχει έργο προς εκτέλεση που έχει καθυστερήσει.

Η ανακοίνωση ττων γονέων έλεγε μεταξύ άλλων:

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες
δυστυχώς τα νέα που έχουμε σήμερα για άλλη μία φορά μας κάνουν να θέλουμε να γελάσουμε και να κλάψουμε μαζί. Μόλις ενημερωθήκαμε ότι ενώ το έργο θα έπρεπε να έχει ήδη παραδοθεί η δημοτική αρχή έδωσε μία νέα παράταση στον εργολάβο του σχολείου μας έως τις 4 Ιουλίου. Σε κάνει εύλογα αναρωτιέσαι άραγε η δημοτική αρχή ποιον θα έπρεπε να εξυπηρετεί πρωτίστως, τους πολίτες και να κρατά τους μαθητές ασφαλείς ή να εξυπηρετεί τον κάθε εργολάβο??? Βεβαίως αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει, εκτός της καθυστέρησης, είναι ότι το σχολείο μας ήταν ανησυχητικά σαθρό σε κάποια σημεία. Τα σημεία θεωρητικά επιδιορθώθηκαν αλλά σε αυτά τα σημεία ήδη μπαίνει νερό!!! Αν είναι δυνατόν! 90.000€ για το σχολείο και η μοναδική εργασία που έχουν κάνει είναι κακοτεχνία και βάζει νερά! Άραγε υπήρχε τεχνογνωσία από τον εργολάβο και οι εργασίες έχουν γίνει σωστά ή με τον πρώτο σεισμό θα ζήσουμε τριτοκοσμικές καταστάσεις? Άραγε πόσο μεγάλη είναι η κακοτεχνία? Πού ξεκινάει και που σταματάει? Πόσο επικίνδυνη είναι? Ποιος μηχανικός του δήμου θα υπογράψει στην παραλαβή του έργου βάζοντας το χέρι του στη φωτιά ότι τα παιδιά μας είναι ασφαλή? Πριν μήνες ο δήμος μίλαγε για αντισεισμικό έλεγχο!! Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε!!! Πότε θα γίνει αυτός ο αντισεισμικός έλεγχος??? Πότε θα κινητοποιηθούν ενώ γνωρίζουν ήδη ότι επίκειται κάποιος μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις??? Επιπλέον όχι τόσο σοβαρό αλλά δείχνει το πως μας αντιμετωπίζουν …. η ενημέρωση μας ήταν πώς τα κουφώματα δεν παραδόθηκαν το Πάσχα γιατί ο υπεύθυνος κατασκευής των κουφωμάτων είχε κορωνοϊό, σήμερα μάθαμε ότι ο υπεύθυνος από την εταιρεία που έχει αναλάβει την εργολαβία ήρθε και ξαναπήρε τα μέτρα… διότι μάλλον θα αλλάξουν εταιρία για την κατασκευή των αλουμινίων… πού ξεκινάει άραγε η κοροϊδία και που τελειώνει??? Εμείς πως θα πρέπει να αντιδράσουμε?”
Η ανακοίνωση οδήγησε εκτενή αναφορά από τις τεχνικές υπηρεσίες στο ζήτημα, σε συνάντηση των αρμοδίων αντιδημάρχων στο χώρο του σχολείου χθες αλλά και σε επερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης από την δημοτική σύμβουλο κ.Γεωργία Στριμμενοπούλου. Σύμφωνα με τους αρμοδίους

 

” Η ιδιαιτερότητα στις εργασίες του εργολάβου, λόγω του ότι θα έπρεπε να κυκλωθεί το σχολείο από σκαλωσιές, ήταν η πενθήμερη λειτουργία του σχολείου, και επειδή δεν ήταν δυνατόν οι σκαλωσιές να τοποθετούνται μόνο Σαββατοκύριακα και μετά να αφαιρούνται, αποφασίστηκε να γίνουν οι εργασίες την περίοδο των Χριστουγέννων. Πράγμα που έγινε. Όμως με την πρόοδο των εργασιών διαπιστώνετο ότι η διάβρωση ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αρχικά προβλεπόμενη. Συνεχώς και νέα διαβρωμένα μέρη του φέροντος εξοπλισμού αποκαλύπτοντο. Αποφασίστηκε τότε από τον Δήμο Κορινθίων, ανεξαρτήτου κόστους και πρόβλεψης της μελέτης του έργου, να αποκατασταθούν όλα τα σαθρά μέρη. Πράγμα που έγινε. Αυτό, όπως ήταν άλλωστε φυσικό, συνυπολογισμένης και της διαρκούς βροχόπτωσης εκείνων των ημερών (χειμώνας), ξεπέρασε τον αρχικό χρονικό σχεδιασμό. Όμως αυτή η εργασία τελείωσε, και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (η μόνη αρμόδια και υπεύθυνη για την εκτίμηση του κινδύνου) διαβεβαιώνει την σχολική κοινότητα ότι το κτήριο είναι απολύτως ασφαλές για τους μαθητές και τους δασκάλους τους” ανέφερε η Τεχνική Υπηρεσία και ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Πούρος.

Μάλιστα ο κ.Πούρος, συνοδευόμενος και απο τον αντιδήμαρχο Παιδείας Σπύρο Ζαχαριά βρέθηκε χθες στο σχολείο προκειμένου δια ζώσης να ενημερώσει την κοινότητα και να διαβεβαιώσει τόσο για την ασφάλεια του κτιρίου όσο και για τις ημερομηνίες ολοκλήρωσης του έργου.

” Το έργο ξεκίνησε ακατάλληλη περίοδο για τέτοιου είδους εργασίες (χειμώνα), ακριβώς λόγω της σπουδαιότητας με την οποία η δημοτική αρχή αντιμετώπισε το θέμα, και εν μέσω μέτρων κατά του κορωνοιού (συχνές καραντίνες των εργαζομένων), συν την παγκόσμια οικονομική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία (τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των υλικών και καθυστερήσεις παραδόσεών τους)  Επίσης, η διάρκεια των δημοσίων συμβάσεων είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή (6 μήνες) που ο Δήμος όρισε στο συμφωνητικό, (ακριβώς λόγω της ιδιαιτερότητας της περίπτωσης), όσο δε για την παράταση των 3 μηνών που ζήτησε και έλαβε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής νομοτύπως ο ανάδοχος, σημειώνουμε ότι αυτή προβλέπεται ως δικαίωμά του εκ του νόμου, και ο ανάδοχος έκανε χρήση. Άλλη παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, διότι δεν προβλέπεται, άλλωστε δε εντός των νομίμων προθεσμιών, έως δηλαδή την  04/7/2022 οι εναπομείνασες εργασίες του έργου θα έχουν ολοκληρωθεί και τότε η σχολική κοινότητα θα διαπιστώσει του λόγου το αληθές” κατέληξε ο κ.Πούρος.

 

Το θέμα του σχολείου έθεσε και στο δημοτικόσ υμβούλιο, απευθυνόμενη στον Δήμαρχο, η δημοτική σύμβουλος κ. Γεωργία Στριμενοπούλου λαμβάνοντας από τον Βασίλη Νανόπουλο την ίδια με τον αντιδήμαρχο Πούρο διαβεβαίωση πως το σχολείο θα πραδοθεί στις 4 Ιουλίου, όταν και ολοκληρώνεται η εργολαβία. 

 

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz