Connect with us

Επικαιρότητα

Αποσύρθηκε το Ιράν από την συμφωνία για τα πυρηνικά

Published

on

Το Ιράν δεν θα τηρεί πλέον την συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα και υπαναχωρεί από τις διεθνείς δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2015 με τη συμφωνία της Βιέννης, μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμανί από τους Αμερικανούς στη Βαγδάτη.

Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο IRNA, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός στον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά η Τεχεράνη θα πράττει πλέον «ανάλογα με τις τεχνικές ανάγκες της». 

Το Ιράν- ανέφερε η κρατική τηλεόραση- θα παραμείνει ανοικτό σε διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους του, οι οποίοι όμως δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να βρουν τρώπο να πουληθεί το ιρανικό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές μετά τις αμερικανικές κυρώσεις. Επίσης η Τεχεράνη δηλώνει ότι δεν υπαναχωρεί από την υπόσχεσή της να μην επιδιώξει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. 

Παρόλα αυτά η ανακοίνωση αυτή είναι η πλέον σαφής απειλή μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία, τον Μάιο του 2018, κλιμακώνοντας κι άλλο τις εντάσεις στην περιοχή.

Η κρατική τηλεόραση της χώρας μετέδωσε ανακοίνωση από την κυβέρνηση του προέδρου Χασάν Ροχανί, στην οποία αναφέρεται ότι η Τεχεράνη δεν θα τηρεί πλέον τα όριο που προέβλεπε η συμφωνία σε ότι αφορά στον εμπλουτισμό του ουρανίου, τις ποσότητες του αποθηκευμένου εμπλουτισμένου ουρανίου, καθώς και την έρευνα και την ανάπτυξη των πυρηνικών δραστηριοτήτων της.

«Η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανακοινώνει το πέμπτο και τελευταίο βήμα της αποδέσμευσή της από τη συμφωνία. Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν έχει πλέον κανένα περιορισμό στις δραστηριότητες της», ανέφερε η ανακοίνωση. Το Ιράν θα συνεχίσει πάντως να συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο πρώην επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποίησε ότι η πόλη Χάιφα του Ισραήλ και ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις μπορεί να αποτελέσουν στόχο των αντιποίνων της Τεχεράνης για τον φόνο του του Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Η εκδίκηση του Ιράν απέναντι στην Αμερική για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί θα είναι σκληρή… Η Χάιφα και τα ισραηλινά στρατιωτικά κέντρα θα συμπεριληφθούν στα αντίποινα», είπε ο Μοχσέν Ρεζαεΐ, σε ομιλία του προς το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Τεχεράνη για να θρηνήσει τον Σουλεϊμανί.

Πηγη efsyn.gr

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz