Connect with us

Αυτοδιοίκηση

“Αποκατάσταση Ξενία” Θα τα καταφέρουμε αυτή την φορά;

Published

on

Στη κατάμεστη αίθουσα του ΚΑΠΗ Αρχαίας Κορίνθου έγινε η παρουσίαση της αρχιτεκτονικής μελέτης για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του εγκαταλελειμμένου, άλλοτε στολίδι της Αρχαίας Κορίνθου, τουριστικού περιπτέρου Ξενία.  Η παρουσία τόσο των κατοίκων της Αρχαίας Κορίνθου όσο και των αυτοδιοικητικών του Δήμου καταδεικνύει την σημαντικότητα του εγχειρήματος ενώ την εξέλιξη του θέματος παρακολουθεί στενά και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας Μαρία Θελερίτη.

“Το σχέδιο του Ξενία”

Το ρημαγμένο στολίδι μιας άλλης εποχής

Το Ξενία μετρά 68 χρόνια ζωής. Αν και ρημαγμένο σήμερα, στέκει ακόμα εκεί να θυμίζει την αίγλη μιας άλλης εποχής. Χτισμένο τη δεκαετία του ΄50 στη σκιά του Ακροκορίνθου, ανάμεσα στα μνημεία της αρχαίας Κορίνθου, με θέα τον Κορινθιακό, λειτούργησε ως χώρος εκδηλώσεων, εστίασης και φιλοξενίας, αποτελώντας ζωτικό κύτταρο της κοινωνικής ζωής της περιοχής. Αρχιτεκτονικό δείγμα του ελληνικού μοντερνισμού, εγκαταλελειμμένο εδώ και 30 χρόνια, εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τους κατοίκους της Αρχαίας Κορίνθου όσο και για όλους τους Κορίνθιους.

“Η Συζήτηση”

Ανεκπλήρωτο όνειρο και ιστορική μνήμη

Η ιδέα της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του δεν είναι τωρινή. Πρόκειται για τον ευσεβή πόθο που σκόταφτε άλλοτε στο ιδιοκτησιακό και άλλοτε στο κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο. Πλέον ο δημόσιος διάλογος που προηγήθηκε διαμόρφωσε το πλαίσιο ενώ τα δύο τελευταία χρόνια το Ξενία έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Κορινθίων και με την αρχιτεκτονική μελέτη ανα χείρας επιχειρείται για ακόμα μια φορά η υλοποίηση ενός ονείρου, η αποκατάσταση και η λειτουργική χρήση ενός μοναδικού χώρου ιστορικής μνήμης.

Τι προβλέπει η μελέτη

  • Χωροθέτηση νέων χρήσεων και λειτουργιών του χώρου για την επανένταξη του στη ζωή του οικισμού
  • Επαναλειτουργία, συντήρηση και αποκατάσταση του κτιρίου με σεβασμό στη αρχική αρχιτεκτονική του δομή
  • Διατήρηση της γεωμετρικής μορφής του λόφου
  • Πρόταση λειτουργίας θεάτρου χωρητικότητας 1000 ατόμων
  • Δημιουργία χώρων που θα μπορούν να λειτουργούν συμπληρωματικά με το αρχαιολογικό μουσείο  

Τι χρειάζεται

Αυτό που χρειάζεται είναι η έγκριση της μελέτης από το ΚΑΣ (κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο). Η κοινωνική και πολιτική συναίνεση δείχνει να έχει επιτευχθεί, αυτό άφησε να εννοηθεί η συζήτηση που ακολούθησε της παρουσίασης τόσο από τον κόσμο όσο και από τους αυτοδιοικητικούς που παρευρέθηκαν. Η σύμπνοια είναι σημαντική αλλά δεν φτάνει μόνο αυτή. Υπόσχεση και πεποίθηση του Δημάρχου Κορινθίων Αλέξανδρου Πνευματικού είναι ότι εφόσον εγκριθεί η μελέτη από το ΚΑΣ το κόστος της υλοποίησης της μπορεί να εξασφαλιστεί τόσο μέσω προγραμμάτων όσο και από τους πόρους του Δήμου.  

Εμείς ευχόμαστε να γίνει το όνειρο επιτέλους πραγματικότητα. Αν το ΚΑΣ εγκρίνει την μελέτη όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε σε μια καινούρια εποχή για την Αρχαία Κόρινθο και την ευρύτερη περιοχή. Θα τα καταφέρουμε αυτή την φορά; Ας τα καταφέρουμε!

Της Έφης Ροκανά

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz