Connect with us

Επικαιρότητα

Απίστευτο: Λογαριασμός ρεύματος 240 ευρώ για 300 κιλοβατώρες – Το κράτος θα πληρώσει 190 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό

Published

on

Τα τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσαν χθες τη νύχτα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα τα θυμόμαστε για πολλά χρόνια εκτός και αν μπροστά μας είναι τα ακόμη χειρότερα.

Με την τιμή της κιλοβατώρας να εκτινάσσεται στα 0,79 λεπτά αλλά και τις διαφοροποιήσεις από πάροχο σε πάροχο να περιορίζονται δραστικά (κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει και τόσο νόημα η αλλαγή παρόχου) ένα νοικοκυριό που καταναλώνει μόλις 300 κιλοβατώρες ρεύματος, θα χρεώνεται με 240 ευρώ. Από εκεί και πέρα, θα περιμένει την κρατική επιδότηση για να αποφύγει το… εγκεφαλικό.

Για να διατηρηθεί το τελικό κόστος του νοικοκυριού στα επίπεδα του Αυγούστου (ήτοι στα 15-16 λεπτά ή περίπου στα 20 λεπτά αν προστεθούν και όλες οι έξτρα χρεώσεις), το κράτος θα πρέπει να πληρώσει …190 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες. Αν μάλιστα η κατανάλωση φτάνει στις 600 κιλοβατώρες, τότε η επιδότηση θα πρέπει να ανέλθει στα 380 ευρώ ή περίπου…μισό μισθό.

Προφανώς στην κυβέρνηση δεν περίμεναν τέτοια εξέλιξη όταν τον Ιούνιο καθόριζαν τον τρόπο εφαρμογής του μόνιμου μηχανισμού επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, για να δοθούν τα… 15νθήμερα στα νοικοκυριά, θα χρειαστεί να βρίσκονται κάθε μήνα πάνω από 2 δις. ευρώ. Τα χρήματα δεν προέρχονται φυσικά μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κυριότερη πηγή χρηματοδότησης είναι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το οποίο χρηματοδοτείται με πόρους των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και χρήματα που συγκεντρώνονται από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές των ρύπων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτός ο χορός δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει στηθεί προκαλεί μεγάλη ανησυχία καθώς όσο μεγαλύτερος ο όγκος του χρήματος που διακινείται, τόσο πιθανότερο είναι και το …ατύχημα. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση να κάνει “προσαρμογές” στον μόνιμο μηχανισμό επιδότησης. Το να ανακοινώνουν τιμές οι πάροχοι με βάση τις προβλέψεις τους για το τι έρχεται τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια να καλείται το δημόσιο να πληρώνει αυτές τις προβλέψεις, αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι επικίνδυνο.
thetoc.gr

 

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz