Connect with us

EDITOR

Απέραντη χωματερή το πρώην στρατόπεδο “Ανδριανόπουλου” στα Εξαμίλια Κορινθίας

Published

on

40 στρέμματα πευκόφυτης έκτασης που προορίζονταν για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχουν μετατραπεί σε χώρο ανεξέλεγκτης εναπόθεσης μπαζών και απορριμμάτων

Το παλιό στρατόπεδο του Υπολοχαγού “Ανδριανόπουλου” το θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία, ως μαθήτρια στο δημοτικό Εξαμιλίων, στις σχολικές εκδρομές. Ένας υπέροχος χώρος πρασίνου, γεμάτος πεύκα και αλάνες, στίβους μάχης και παλιά κτίρια, απομεινάρια του στρατώνα, που παρά την εγκατάλειψη, ήταν πεντακάθαρος, ασφαλής και η τέλεια παιδική χαρά για εμάς, υπο την επίβλεψη πάντα των δασκάλων μας.

Σήμερα η εικόνα είναι αποκαρδιωτική

Παντού σκουπίδια, ό,τι μπορείς να φανταστείς, μπάζα, πλαστικά, έπιπλα… Κομμένοι κορμοί πεύκων από παράνομη μάλλον υλοτομία. 

Ακόμα και ακάλυπτο πηγάδι, αρκετά βαθύ, που εύκολα μπορεί να αποτελέσει παγίδα θανάτου για ανθρώπους και ζώα. 

Από Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε άτυπη χωματερή 

Η τύχη του το ήθελε να παραχωρείται από τον υφυπουργό Εθν. Αμυνας Θ. Κοτσώνη στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για την κάλυψη των μόνιμων κτιριακών του αναγκών το 2004. 

Η παραχώρηση ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2005 και ακολουθούσαν οι διαδικασίες των μελετών και των κατασκευών μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).  

Το 2009 το Δ/Σ Κορινθίων αποφασίζει ομόφωνα το καθορισμό χρήσης γης στο χώρο του πρώην στρατοπέδου για την έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου και το 2012 ζητά την επίσπευση των ενεργειών κατασκευής των εγκαταστάσεων, αίτημα που μεταφέρει με ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό και ο βουλευτής Χρ. Δήμας.

Το 2013 ο χώρος αυτός χαρακτηρίζεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως πάρκο πόλης 3 με χρήση οικολογικού – ενεργειακού –εκπαιδευτικού -αθλητικού πάρκου, τριτοβάθμια εκπαίδευση και υποδομές πόλης

Η τελευταία πράξη ήταν το 2018 όταν το Δ/Σ Κορινθίων επικαιροποιεί την παλιά απόφαση του, περί καθορισμού χρήσης γης, σχετικά με την έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, για την ανέγερση κτιρίων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Και η περιφέρεια; εύλογα θα ρωτήσει κάποιος. Οσο κι αν έψαξα για κάποια σχετική απόφαση της περιφέρειας Πελοποννήσου δε βρήκα κάτι. Χωρίς μελέτες τίποτα δε προχωρά. Ο Δήμος Κορινθίων απ ότι φαίνεται είναι έτοιμος. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου;  

Σκουπίδια τα όνειρά μας, σκουπίδια και ο τόπος μας…

Κάπου εδώ ερχόμαστε στο τώρα. Σε αυτή την εικόνα. 

Τα όνειρα για πανεπιστήμιο στα Εξαμίλια ξεχάστηκαν απο τις καθυστερήσεις και θάφτηκαν κάτω από μπάζα και απορρίμματα.  

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια το μόνο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η σκουπιδοποίηση της περιοχής, παράνομα και εις βάρος των κατοίκων και του οικοσυστήματος.

Εννοείται ότι όλο αυτό που γίνεται στο πρώην στρατόπεδο το θέτουμε υπόψη της Δημοτικής Αρχής και του Αντιπεριφερειάρχη περιμένοντας να πάρουν τις ανάλογες πρωτοβουλίες.

 

Επιμέλεια / Ρεπορτάζ    –    Έφη Ροκανά

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz