Connect with us

Ελλάδα

Ανησυχία για τα 842 νέα κρούσματα – Μπορεί να αναθεωρηθούν τα μέτρα

Published

on

Για ανάγκη αυξημένης επαγρύπνησης για «ό,τι έχουμε προγραμματίσει και για ό,τι πρόκειται να προγραμματίσουμε» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη.

Αν συνεχιστεί η αυξητική τάση τότε «μπαίνουμε σε μια φάση διαφορετική από αυτή που προσμέναμε», σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο Mega.

Όπως είπε, κάθε Τετάρτη αναλύονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και κάθε Παρασκευή λαμβάνονται οι αποφάσεις, ενώ σημείωσε πως πρέπει να περιμένουμε και τα αυριανά δεδομένα.

«Δεν πρέπει να υπάρξει αυξητική τάση. Αν η τάση δείχνει να πηγαίνει αυξητικά, πρέπει να ενεργήσουμε. Αυτό μας έχει δείξει η εμπειρία μέχρι τώρα. Η γρήγορη δράση είναι η πιο αποτελεσματική», τόνισε.

Πρόσθεσε επίσης, ότι αν συνεχιστεί η αυξητική τάση, θα υπάρξει συζήτηση για αναθεώρηση των μέτρων που έχουν παρθεί.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίο βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, δήλωσε πως νοσεί ήπια, ενώ είπε πως «κόλλησε» και η σύζυγός του, σε αντίθεση με τα δύο παιδιά τους που είναι αρνητικά στον ιό.

Για την κολχικίνη που λαμβάνει και ο ίδιος, προειδοποίησε ότι δεν είναι θεραπεία, αλλά απλά μετριάζει τα έντονα συμπτώματα της ασθένειας.

Σε 842 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 21 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 5692. Παράλληλα, σε 283 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα νέα δεδομένα έρχονται σε χρονική στιγμή κατά την οποία η πιθανή επίπτωση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στην τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία.

Ενδείξεις για διασπορά του νέου στελέχους

Νωρίτερα, για ενδείξεις ύπαρξης κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού και στη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα και την Κρήτη, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι στη χώρα μας προς το παρόν έχει εντοπιστεί μόνο η βρετανική μετάλλαξη με συνολικά 59 κρούσματα, ενώ υπάρχουν και μερικά «ύποπτα» στη Βόρεια Ελλάδα.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διασπορά της καινούριας μετάλλαξης και στη χώρα μας», και γι’ αυτό ακριβώς ξεκίνησε μια πιο έντονη γονιδιακή επιτήρηση που είναι μια διαδικασία ειδική και γίνεται στην Αθήνα σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Με βάση τα στοιχεία που δείχνουν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό αλλά ενδεχομένως και πιο θανατηφόρο, ο κ. Αρκουμανέας εξέφρασε την ανησυχία του για περισσότερα κρούσματα κάτι που όπως είπε έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη πολύπλοκη εξίσωση.

Στο ερώτημα εάν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορούν να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση των μέτρων, τόνισε ότι εάν διαπιστωθεί μεγάλη διάδοση προφανέστατα θα επηρεάσει κάποιες αποφάσεις. Δεν απέκλεισε δε ενδεχόμενο τρίτου lockdown αν υπάρξουν ανησυχητικά σημάδια.

Για την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα σχολεία την προσεχή Δευτέρα τόνισε ότι πρόκειται για μια απόφαση ειλημμένη ενώ για την επόμενη δραστηριότητα που θα μπορούσε να ξεκινήσει εξήγησε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κάθε Παρασκευή από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 842 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 153226, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5874 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47407 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

283 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 200 (70.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1080 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5692 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3351 (58.9%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Γεωγραφική κατανομή

Η κατανομή των 842 νέων κρουσμάτων έχει ως εξής:

45 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

76 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

67 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

28 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

113 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

43 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

55 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

65 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

5 κρούσματα στην Π.Ε Αργολίδας

7 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

38 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

4 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κερκύρας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

16 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

4 κρούσματα υπό διερεύνηση

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz