Connect with us

Ελλάδα

Αναδρομικά κληρονόμων: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές – Σε 2 «φάσεις» τα ποσά

Published

on

Σε λίγε μέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταβολή των αναδρομικών των κληρονόμων.

Οι δικαιούχοι κληρονόμοι των αναδρομικών που οριστικοποίησαν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 17/12, θα είναι οι πρώτοι που θα πληρωθούν έως τις 20 Ιανουαρίου.

Βασικές προϋποθέσεις για να αναγνωριστούν αναδρομικά σε κληρονόμους είναι ο θανών συνταξιούχος να ζούσε στο διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 και να έπαιρνε εκείνη την περίοδο κανονικά τη σύνταξή του. Επιπλέον, ο συνταξιούχος θα πρέπει να είχε υποστεί τις περικοπές των νόμων 4093 και 4051.

Οι κληρονόμοι θανόντων συνταξιούχων – που ήταν δικαιούχοι αναδρομικών – οι οποίοι έχουν υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση και έχουν επισυνάψει και τα δικαιολογητικά, αναμένεται να λάβουν έως 20 Ιανουαρίου τα αναδρομικά που δικαιούνται ανάλογα με το κληρονομικό τους δικαίωμα.

Οι δικαιούχοι κληρονόμοι μπορούν να επισυνάπτουν στην αίτησή τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου να λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνταν ο θανών, ανάλογα με το κληρονομικό τους δικαίωμα.

Υπενθυμίζεται πως ζητούνται 3 πιστοποιητικά:

  • Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης
  • Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών, οι δικαιούχοι/κληρονόμοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλήσουν ηλεκτρονικά τα εν λόγω δικαιολογητικά που ζητούνται με βάση το κληρονομικό δίκαιο από την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου www.gov.gr.

Προβλήματα εντοπίζονται κυρίως σε περιπτώσεις που αφορούν ανήλικους κληρονόμους και οι ενήλικοι έχουν, για παράδειγμα, προχωρήσει σε αποποίηση της κληρονομιάς.

Τέλος, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο e-ΕΦΚΑ, ο έλεγχος για τους κληρονόμους θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz