Connect with us

Επικαιρότητα

Αλλάζουν τα δεδομένα λίγο πριν ανοίξουν Γυμνάσια-Λύκεια: Όλα ανοιχτά για άρση ή μέτρα

Published

on

Με ορατό τον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση λόγω μεταλλάξεων και αύξησης της κινητικότητας των πολιτών, αναζητείται «Plan B». Τι θα γίνει με Γυμνάσια-Λύκεια που έχει αποφασιστεί να ανοίξουν τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου. Πάει πίσω η άρση του lockdown.

Οι πρώτες εβδομάδες μετά τις γιορτές ήταν περίοδος νέας «ανάσας» από το lockdown. Στις 11 Ιανουαρίου άνοιξαν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία ενώ μία εβδομάδα αργότερα, στις 18 Ιανουαρίου ελήφθη η απόφαση να ανοίξει κανονικά το λιανεμπόριο, χωρίς click away, χωρίς ραντεβού, αλλά και ορισμένοι άλλοι κλάδοι.

Η κινητικότητα των πολιτών αυξήθηκε, η κατάσταση παρέμενε σταθερή και όλα προμήνυαν μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, μιας και το παρατεταμένο lockdown καταστρέφει και την οικονομία και πιέζει πια ασφυκτικά τους πολίτες.

Η αύξηση στα κρούσματα (842 ανακοινώθηκαν χθες, τα μισά στην Αττική) τρόμαξε ειδικούς και κυβέρνηση και είναι πια ορατά τα σημάδια «οπισθοχώρησης» των όσων αποφασιστεί και αναμένονται κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα μέχρι και την Παρασκευή που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

Τι ισχύει, τι δεν θα ανοίξει

Ανοιχτά παραμένουν τα μαγαζιά ωστόσο οι εικόνες συνωστισμού το Σαββατοκύριακο στην Ερμού έκανε την κυβέρνηση να αναζητά τρόπους να περιορίσει τον χρόνο κατά τον οποίο βγαίνουν οι πολίτες για να κάνουν τα ψώνια τους. Στα σενάρια ήταν ο «κόφτης» στα SMS που γρήγορα απορρίφθηκε και το χρονόμετρο μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο.

Προγραμματισμένο είναι να ανοίξουν από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ωστόσο, παρότι είναι ειλημμένη απόφαση, ήδη έχουν αρχίσει οι φωνές που λένε ότι ίσως να πρέπει να αναθεωρηθεί το άνοιγμα. Χαρακτηριστική η δήλωση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλους της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος: «Για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια η απόφαση είναι ειλημμένη, ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξει αν τα πράγματα χειροτερέψουν. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο».

Κλειστές όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν οι σχολές οδηγών, δεν θα επιτραπεί κατά πάσα πιθανότητα το κυνήγι και το ψάρεμα, τα χιονοδρομικά κέντρα ήδη έχει υπογραμμιστεί ότι δεν αναμένεται να ανοίξουν τις επόμενες μέρες, ακόμα πιο πίσω πηγαίνει η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού, ενώ για Πανεπιστήμια και εστίαση ούτε λόγος.

Ανησυχία για τα κρούσματα και «μαύρες» προβλέψεις μέχρι τέλη Μάρτη

Όπως ανέφερε σήμερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, «τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού αλλάζουν τα πράγματα στον χάρτη». Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική και μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι ευθύνεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου για τις εξελίξεις αυτές.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά του μοντέλα, υπάρχει πρόβλεψη για 1.670 κρούσματα ημερησίως τον Φεβρουάριο, ενώ υπογράμμισε δεν αποκλείεται να δούμε πολύ σκληρότερα μέτρα μέχρι τα τέλη Μαρτίου γιατί θα αρχίσει να πιέζεται το ΕΣΥ.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz