Connect with us

Ελλάδα

Αγιά Σοφιά: Η μέρα που το σύμβολο της Ορθοδοξίας άνοιξε τις πύλες του

Published

on

Σαν σήμερα το 537 μ.Χ., ολοκληρώθηκε η κατασκευή της Αγιά Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, από τους Ανθέμιο και Ισίδωρο, μετά από εντολή του Ιουστινιανού.

Την ιστορία της Αγιά Σοφιάς, τη γνωρίζουμε όλοι. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν ότι τα θυρανοίξια του ναού – σύμβολο για την Ορθοδοξία, έγιναν μόλις δυο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα;

Πριν από 1.483 χρόνια, στις 27 Δεκεμβρίου του 537 μετά Χριστόν, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του εμβληματικού ναού και στην Κωνσταντινούπολη έγινε μια τεράστια γιορτή για τα θυρανοίξια.

Έκτοτε, η Αγιά Σοφιά στέκει στην Πόλη σαν ένα αιώνιο σύμβολο πίστης και αποτελεί μέγιστη πρόκληση από πλευράς της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία η απόφαση να λειτουργήσει και πάλι σαν τζαμί, από το καλοκαίρι του 2020… Ας θυμηθούμε μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία της ιστορίας του εμβληματικού ναού της Ορθοδοξίας.

Τα εγκαίνια και η Βυζαντινή περίοδος
Το κτίσιμο του ναού που διατηρείται έως σήμερα δρομολογήθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’. Ως αρχιτέκτονες του ναού ορίστηκαν οι γεωμέτρες Ανθέμιος από τις Τράλλεις και Ισίδωρος από τη Μίλητο. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και τα εγκαίνιά του τελέστηκαν στις 27 Δεκεμβρίου του 537. Τότε, σύμφωνα με το θρύλο, ο Ιουστινιανός αναφώνησε «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών!», θέλοντας έτσι να εκφράσει το θαυμασμό του για το μνημείο το οποίο ήταν πιο θαυμαστό από τον Ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα. Τριακόσια και πλέον εκατομμύρια χρυσών δραχμών, κατ΄ αντιστοιχία, είχαν δαπανηθεί για την ανέγερση αυτού του Ναού. Τα “θυρανοίξια” της Αγιάς Σοφιάς ακολούθησαν διανομές χιλιάδων ελαφιών, βοών, προβάτων και ορνίθων και χιλιάδων μοδίων σίτου στους φτωχούς καθώς και πολυήμερη πανήγυρη.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz