Connect with us

Αυτοδιοίκηση

Έρχονται αυξήσεις στα δημοτικά τέλη από τη νέα χρονιά…

Published

on

Σφίγγει ο κλοιός για τους δήμους, τις νέες δημοτικές αρχές και κατ’ επέκταση τους δημότες, οι οποίοι εντός του 2024 θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένα δημοτικά τέλη εξαιτίας της εκκίνησης είσπραξης του τέλους ταφής που επιβαρύνει τους ΟΤΑ α΄ βαθμού για κάθε τόνο απορριμμάτων που καταλήγει σε ταφή.

Το τέλος που (επανα)θεσπίστηκε κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία, δεν έχει εισπραχθεί ακόμα παρόλο που η εφαρμογή του εκκίνησε το 2022. Ετσι, οι δήμοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται με οφειλές δύο ετών από το τέλος ταφής, οι οποίες φτάνουν αθροιστικά περίπου τα 93 εκατομμύρια ευρώ.

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όρισε ότι τα χρήματα θα αναζητηθούν και θα καταβληθούν για τα έτη 2022 και το πρώτο εξάμηνο του 2023 από το υπουργείο Εσωτερικών, πρακτικά μέσω του κρατικού προυπολογισμού.

Ωστόσο φαίνεται ότι πρόκειται για ένα …δώρον άδωρο δεδομένου ότι τα χρήματα αυτά δε χαρίζονται στους δήμους, αλλά θα παρακρατηθούν εντός του 2024 αυτόματα από τους πόρους, που έχουν προβλεφθεί γι΄αυτούς.

Με τον τρόπο αυτό το κεντρικό κράτος δίνει με το ένα χέρι τα χρήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά με το άλλο τα παίρνει πίσω στέλνοντας το λογαριασμό στους ίδιους τους δημότες και μάλιστα καλύπτοντας τη δική του αποτυχία να λύσει το χρονίζον πρόβλημα της διαχείρισης αποβλήτων, για το οποίο η χώρα μας πληρώνει υπέρογκα πρόστιμα την ώρα που και η ανακύκλωση παραμένει βαλτωμένη στο 20%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αλλά ίσως και στο 13% με 15% βάσει των εκτιμήσεων των αιρετών των δήμων.

Ετσι, το …μαρτύριο λαμβάνει μία παράταση με τη λήξη της οποίας οι δήμοι θα βρεθούν με προυπολογισμούς στο κόκκινο και με μονόδρομο την αύξηση των δημοτικών τελών εφόσον τα χρήματα που θα λάβουν θα είναι σημαντικά ψαλιδισμένα.

Να σημειωθεί ότι το τέλος ταφής επιβάλλεται στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) ή στους δήμους, αλλά αναμένεται πρακτικά να μετακυλιστεί στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών. Στόχο έχει τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή, καθώς η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην ανακύκλωση και υπολογίζεται ότι ποσοστό περίπου 80% των αποβλήτων εξακολουθεί να θάβεται.

Το τέλος ταφής υπολογίζεται ως εξής:

  • 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022, ενώ αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο έως το 2025.
  • Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz