Connect with us

Επικαιρότητα

Ένα ταξίδι στους πιο γνωστούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ευρώπης που ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους

Published

on

Ο πολύβουος σταθμός της Αμβέρσας με την εντυπωσιακή είσοδο γοητεύει κάθε επισκέπτη της πόλης. Κανένας δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από την αρχιτεκτονική του, μάλιστα οι κάτοικοι της Αμβέρσας τον αποκαλούν «σιδηροδρομικό καθεδρικό ναό». Είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα τουριστικά αξιοθέατα και λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1905, όταν εγκαινιάστηκε από τον Βασιλιά Λεοπόλδο Β´ του Βελγίου.

Δια χειρός Σαντιάγο Καλατράβα, ο σιδηροδρομικός σταθμός της Λιέγης και ένας από τους διασημότερους του Βελγίου, είναι και από τους πιο σύγχρονους σταθμούς-αξιοθέατα. Κατασκευασμένος από γυαλί, ατσάλι και μπετόν υποδέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες και ταξιδιώτες.

Κατασκευασμένος επάνω σε τρεις τεχνητές νησίδες που στηρίζονται από 8687 ξύλινα πόδια, ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός του Άμστερνταμ είναι ένα χαρακτηριστικό νεογοτθικό κτίσμα του Ολλανδού αρχιτέκτονα Petrus Kuiper, ο οποίος συνήθως σχεδίαζε εκκλησίες με περίτεχνη διακόσμηση, κάτι που χαρακτηρίζει και τον διάσημο αυτό κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.

Από τους πιο γνωστούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ευρώπης, ο περίφημος Gare de Lyon στο Παρίσι, τυπικό δείγμα της αρχιτεκτονικής που έχει καθορίσει την πόλη, της Belle Epoque, έχει ένα εξίσου εντυπωσιακό εσωτερικό με μαρμάρινες σκάλες που οδηγούν στο διάσημο εστιατόριο Le Train Bleu.

Ο κεντρικός σταθμός στο Ελσίνκι είναι σταρ αφού «πρωταγωνιστεί» πολύ συχνά σε τηλεοπτικές παραγωγές, ταινίες και διαφημίσεις. Είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης με τα διάσημα ογκώδη αγάλματα στην είσοδό του. Κατασκευάστηκε το 1919 από τον Φιλανδό αρχιτέκτονα Eliel Saarinen.

Ο σταθμός St. Pancras είναι ένα αριστούργημα της βικτωριανής εποχής και ο πιο διάσημος σταθμός του Λονδίνου. Μοιάζει με παλάτι και το δαιδαλώδες εσωτερικό του περιλαμβάνει καταστήματα και εστιατόρια.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Atocha κατασκευάστηκε μεταξύ 1888 και 1892 σε στιλ Art Nouveau. Ο μεγάλος τροπικός κήπος με τα 7000 περίεργα φυτά που βρίσκεται στο εσωτερικό του, κάτω από μια περίτεχνη γυάλινη οροφή δημιουργεί την ψευδαίσθηση της παραμονής των επιβατών σε ένα εξωτικό μέρος.

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz