Οι συγκλονιστικές εικόνες ενός φωτογράφου στην φλεγόμενη Αυστραλία καταγράφουν την απελπισία και τον τρόμο σε ντοκουμέντα που πολλοί παρομοιάζουν με πίνακες του φλαμανδού ζωγράφου Πίτερ Μπρέγκελ.

Άνθρωποι και ζώα στριμώχνονται στην παραλία, δίπλα στον νερό για να αποφύγουν τις φλόγες από την φονική πυρκαγιά που έχει καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις και σκορπά τον όλεθρο.

«Όταν ο Μπρέγκελ συναντά την Ανθρωπόκαινο», γράφει εύστοχα ένα σχόλιο σε άρθρο των New York Times για την καταστροφή. «Οι εικόνες με τους ανθρώπους να προσπαθούν να γλιτώσουν από την κόλαση, μοιάζουν να είναι βγαλμένες από πίνακα του Ιερώνυμου Μπος, σχολιάζει ο ίδιος ο αρθρογράφος.

Άλογα, σκύλοι, ακόμη και κατσίκες είναι ανάμεσα σε ανθρώπους που στέκονται στην ακτή και δείχνουν έτοιμοι να μπουν στο νερό για να γλιτώσουν. 

Oι φωτογραφίες του Alex Coppel τραβήχτηκαν τα περασμένα 24ωρα στο Malua Bay στη νότια Νέα Ουαλία λίγο αφότου είχε διαταχθεί εκκένωση εξαιτίας μεγάλης αναζωπύρωσης. Οι εικόνες αναδημοσιεύτηκαν μαζικά στα social media και σε πολλούς Έλληνες φέρνουν μνήμες από την τραγωδία στο Μάτι και τις στιγμές με ανθρώπους να είναι στριμωγμένοι στην παραλία ή να είναι μέσα στον νερό για να γλιτώσουν από τη φωτιά.

Σήμερα η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική και επικίνδυνη σύμφωνα με τις αρχές. Η κυβέρνηση κάλεσε 3.000 έφεδρους να αναπτυχθούν για να βοηθήσουν τους πυροσβέστες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που σαρώνουν τη χώρα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, προχωρώντας σε πρωτοφανή κινητοποίηση των μέσων που διαθέτει το κράτος, συμπεριλαμβανομένου ενός τρίτου πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού ειδικά εξοπλισμένου για περιπτώσεις καταστροφών και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Καθώς κάτοικοι εγκαταλείπουν τις στέγες τους, ο φακός κατέγραψε  πολλούς με τα ζώα τους στην αγκαλιά, να απομακρύνονται.

Πηγή:lifo.gr