Το μόνο σίγουρο σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για το άνοιγμα των καταστημάτων. Οι ανατροπές και οι σκέψεις της κυβέρνησης.

«Μούδιασμα» είναι η λέξη που περιγράφει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο το κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση αλλά και στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων από την «επιμονή» του ιού στην κοινωνία, παρά το γεγονός ότι διανύουμε την πέμπτη εβδομάδα γενικού lockdown στη χώρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, τα υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης αλλά και στην Επιτροπή των ειδικών γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις καθώς ο χρόνος πιέζει και θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να ανακοινωθούν οι αποφάσεις για κρίσιμους τομείς όπως το άνοιγμα των καταστημάτων, η παρουσία πιστών στις Εκκλησίες τις ημέρες των εορτών κα.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ενώ μέχρι την Τρίτη το βράδυ όλοι άφηναν να εννοηθεί ότι σήμερα η κυβέρνηση θα ενημέρωνε τους πολίτες για τα επόμενα βήματα, ένα 24ωρο αργότερα το κλίμα άλλαξε εκ νέου. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας, στην οποία αποτυπώνεται όχι μόνο η αντοχή του ιού, αλλά και η διατήρηση των πιέσεων στο σύστημα υγείας, ενώ η μόνη θετική ένδειξη είναι η μείωση του δείκτη θετικότητας.

Οπως ήταν αναμενόμενο, τα παραπάνω στοιχεία συζήτηθηκαν εκτενώς στη νέα σύσκεψη των Λοιμωξιολόγων, οι οποίοι, παρέδωσαν αναλυτική λίστα με τις «κόκκινες περιοχές» ανά περιφέρεια στην κυβέρνηση, οι οποίες πρέπει πάση θυσία να προστατευτούν, ενώ εμφανίστηκαν κάθετα αρνητικοί στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε αυτές τις περιοχές, περιλαμβανομένης και της Αττικής.

«Τα φετινά Χριστούγεννα πρέπει να είναι όπως το Πάσχα» λένε αρκετοί από τους λοιμωξιολόγους που εκτιμούν ότι η εξέλιξη της πανδημίας δεν επιτρέπει γενναία βήματα απεγκλωβισμού από το γενικό lockdown.

Αν αυτή η άποψη επικρατήσει, τότε είναι πιθανό από την ερχόμενη εβδομάδα να ανοίξουν μόνο τα κομμωτήρια, για λόγους κυρίως ψυχολογικούς, αλλά και να επικρατήσει η πρόταση για εξαιρετικά φειδωλή και με αυστηρά μέτρα ασφαλείς προσέλευση των πιστών στους ναούς μόνον την ημέρα των Χριστουγέννων ή και την παραμονή.

Το βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα. Και αυτό γιατί το κάθε νέο βήμα, γεννά νέους κινδύνους. Αν ανοίξουν μόνο τα μικρά εμπορικά, για παράδειγμα, τότε αυτό που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση με ένα πιθανό άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών και των εμπορικών κέντρων, μπορεί να συμβεί μέσω του συνωστισμού σε μικρά σε τετραγωνικά καταστήματα. Κάτι ανάλογο είναι πιθανό να συμβεί κι αν ανοίξουν οι πόρτες των ναών μόνο για μία ή δύο μέρες.

Από την κυβέρνηση αφήνεται να εννοηθεί ότι πιθανότατα οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το Σάββατο. Άλλωστε, η αυριανή είναι μία δύσκολη ημέρα, με τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε σε πλήρη εξέλιξη και τη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό του 2021 επίσης σε πλήρη εξέλιξη. Aυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι ποιο θα είναι τελικά το περιεχόμενο των ανακοινώσεων. Και όχι μόνο για το λιανεμπόριο και τις Εκκλησίες, αλλά ακόμα και για τα SMS, την κυκλοφορία στη διάρκεια της νύκτας, τις μετακινήσεις από και προς συγγενικά σπίτια τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά κα.

Με άλλα λόγια, αυτή τη στιγμή, το περιεχόμενο των ανακοινώσεων, ξαναγράφεται…

 Πηγή:iediseis.gr