Connect with us

Επικαιρότητα

Φτάνουν στον Προμαχώνα Σερρών δακρυσμένοι οι Ουκρανοί πρόσφυγες – Ανοίγουν τα σπίτια τους οι Έλληνες [βίντεο]

Published

on

ουκρανοι προσφυγες αθηνα

Με δάκρυα στα μάτια και έχοντας ακόμα νωπές τις εικόνες του πολέμου Ουκρανοί πρόσφυγες οι οποίοι ξεριζώθηκαν βίαια από τον τόπο τους μετά από τη ρωσική εισβολή , έφθασαν νωρίς το πρωί στον Προμαχώνα. Αναζητώντας μια ελπίδα στη ζωή, μακριά από τη φρίκη των βομβαρδισμών και θανάτων αμάχων πολιτών.

 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, περισσότεροι από 900 Ουκρανοί πέρασαν από τα σύνορα του Προμαχώνα από την Παρασκευή, έχοντας αφήσει το μυαλό και την καρδιά τους πίσω στο βιος τους. Νέες οικογένειες με παιδιά, μαθητές που σε λίγες ημέρες θα έδιναν εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο, ηλικιωμένοι που χρειάσθηκε να περπατήσουν έως και δέκα χιλιόμετρα μέσα στο κρύο για να σωθούν από τον όλεθρο, αλλά και πολλοί Έλληνες Ομογενείς ή μετανάστες που είχαν πάει στη χώρα της Ανατολικής Ουκρανίας για σπουδές ή να εργασθούν καταφθάνουν καθημερινά στα σύνορα.

Επόμενοι προορισμοί για τους περισσότερους είναι η Αθήνα, η Καβάλα, οι Σέρρες και οι Σπέτσες. Την ίδια ώρα συγκινητική είναι η αλληλεγγύη που δείχνουν οι Έλληνες οι οποίοι τους υποδέχονται, με ορισμένους από αυτούς να έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να τους φιλοξενήσουν κατά τη διάρκεια παραμονής των Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα.

Όπως ήδη συνέβη στο Καμαρωτό Σερρών, όπου ένας κάτοικος διέθεσε το σπίτι του για να προσφέρει στέγη σε τέσσερις πρόσφυγες.

 

1.032 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα από την έναρξη του πολέμου

Μέσα σε μόλις 5 ημέρες, 1.032 Ουκρανοί πολίτες ζήτησαν καταφύγιο σε διάφορες περιοχές.

Το πρωί της Τρίτης έφθασε στην Αθήνα ένα ακόμα πούλμαν από την Πολωνία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπου οι πρόσφυγες αναζήτησαν αρχικά καταφύγιο μετά τη ρωσική εισβολή.

Η εικόνα είναι καθημερινά η ίδια. Δακρυσμένα μάτια, ταλαιπωρημένα και σφιγμένα από την αγωνία πρόσωπα, μία βαλίτσα πρόχειρα φτιαγμένη, αφού με το πρώτο άκουσμα των σειρηνών όλοι έτρεξαν στα καταφύγια.

 

ουκρανοι προσφυγες αθηνα
ουκρανοι προσφυγες αθηνα

Στην πρωτεύουσα για τους πιο τυχερούς από αυτούς, τους περίμενε μια ζεστή αγκαλιά συγγενών ή φίλων οι οποίοι ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια.

Μηταράκης: “Είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα πρόσφυγες από την Ουκρανία”

“Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων”, επεσήμανε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ξεκαθαρίζοντας την πρόθεση της χώρας “να συμμετάσχει στην ανθρωπιστική αλυσίδα”.

ουκρανοι προσφυγες αθηνα

Η αύξηση των προσφυγικών ροών στη χώρα, αναμένεται να φέρει και νέα μέτρα ασφαλείας, τα οποία συζητήθηκαν την Δευτέρα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

“Το είπα χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, πρέπει να γίνει υποχρεωτικό για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλλουν στην ανακατανομή ροών από την Ουκρανία”, ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως διευκρίνισε ο Νότης Μηταράκης, “μέχρι στιγμής ούτε η Πολωνία, ούτε η Ουγγαρία, ούτε η Ρουμανία, έχουν ζητήσει βοήθεια”, καθώς “θεωρούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες των αφίξεων, τις οποίες βλέπουν με ένα ιδιαίτερο θετικό τρόπο”. Όσον αφορά την Ελλάδα, το ποσοστό των προσφύγων από την Ουκρανία που πέρασε τα σύνορα τις πρώτες 5 ημέρες, δεν ξεπερνάει το 0,2%.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

“Αυτό που παίζει καταλυτικό ρόλο μέσα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και έχει αποτρέψει μια ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα, είναι η μεγάλη στήριξη που δίνει η Ουκρανική ομογένεια, που υπάρχει σε πολλές χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη φιλοξενία φίλων, γνωστών, συγγενών στα σπίτια τους”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Στην Πολωνία, από τις 170.000 αφίξεις, μόλις 1.000 Ουκρανοί διαμένουν σε δομές φιλοξενίας, ενώ στη Ρουμανία από τους 67.000 που πέρασαν τα σύνορα, οι 32.000 παρέμειναν στη χώρα. Από αυτούς ο μεγαλύτερος αριθμός μένει σε σπίτια συγγενών και φίλων, ενώ 270 άτομα φιλοξενούνται σε καμπ που έχει δημιουργηθεί σε γήπεδο κοντά στο Σιρέτ και 700 σε ξενοδοχεία.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολουθείται στα σύνορα για τους Ουκρανούς πολίτες, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Φτάνουν στα σύνορα και λαμβάνουν μία έκτακτη άδεια που τους δίνει το δικαίωμα παραμονής για έναν χρόνο, τους δίνει άμεσα το δικαίωμα εργασίας, πολλοί από αυτούς που θα έρθουν θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν κατευθείαν στην αγροτική, τουριστική, ή άλλη βιομηχανία της χώρας μας και αυτό δεν τους απορρίπτει το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου αλλά καλύπτονται από αυτό το προσωρινό μέτρο το οποίο μπορεί να παραταθεί διότι η Ευρώπη θεωρεί ότι αυτό είναι το κατάλληλο εργαλείο”.

Τα θέματα ασφαλείας που ενδέχεται να προκύψουν στα ελληνικά σύνορα λόγω της αύξησης των ροών, τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας για τους πρόσφυγες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα με βιομετρικά δεδομένα, το θέμα των ανήλικων προσφύγων και η καταγραφή τους, οι υποδομές φιλοξενίας καθώς και η εφαρμογή μια σειράς μέτρων ασφαλείας.

Ο Υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρέσβη στην Ελλάδα Sergii Shutenko, στον οποίο επανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ελλάδας στον Ουκρανικό λαό, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Ελληνικές αρχές θα κάνουν όλα όσα είναι απαραίτητα για την διευκόλυνση των Ουκρανών προσφύγων.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Την ίδια ώρα, με εντολή του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας η έκδοση και η ανανέωση αδειών διαμονής επενδυτικού ενδιαφέροντος και σκοπού που βρίσκονται υπό εξέταση και προέρχονται από πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Παράλληλα, “παγώνει” προσωρινά και η εξέταση των αιτήσεων για άδειες διαμονής της κατηγορίας “στελέχη επιχειρήσεων” για πολίτες της Ρωσίας.

ουκρανοι προσφυγες αθηνα

 

Πηγή:thetoc.gr

 

Continue Reading

Δημοφιλέστερα