Επικαιρότητα
Το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης μόλις άνοιξε
Τo Under, το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης άνοιξε στη Νορβηγία και ήδη 7.000 λάτρεις της θαλάσσιας ζωής και της αρχιτεκτονικής έχουν κάνει κράτηση για να απολαύσουν ένα γεύμα ανάμεσα στα ψάρια.
Το εστιατόριο που ονομάζεται Under, στα νορβηγικά σημαίνει «θαύμα», βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Νορβηγίας. Οπτικά μοιάζει με φαρδύ συμπαγή σωλήνα, μέρος του οποίου είναι βυθισμένο στη Βόρεια Θάλασσα. Σχεδιάστηκε από τη νορβηγική αρχιτεκτονική εταιρία Snoehetta, η οποία επιμελήθηκε επίσης την Όπερα του Όσλο και το Εθνικό Μουσείο-Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. «Η γοητεία είναι ακριβώς αυτή η μετάβαση, που ενώ είσαι πάνω από το νερό φτάνεις κάτω από τη θάλασσα, καθώς διασχίζεις το κτίριο. Το μεγάλο παράθυρο δείχνει το υποθαλάσσιο περιβάλλον όχι όπως ένα ενυδρείο, αλλά την πραγματική εικόνα», δήλωσε ο ιδρυτής της Snoehetta, Κέτιλ Τρένταλ Τούρσεν.
Μπαίνοντας στο Under αρχικά αισθάνεσαι σαν να μπαίνεις στη σάουνα, καθώς ξύλινες σανίδες καλύπτουν το επάνω τμήμα του, αλλά μια κάθοδος οκτώ μέτρων με σκάλα οδηγεί κάτω, στη μεγάλη τραπεζαρία όπου μπορούν να καθίσουν σχεδόν 40 επισκέπτες. Η αίθουσα χωρίζεται από την θάλασσα με ένα τεράστιο παράθυρο που προσφέρει πανοραμική θέα. Ο Τούρσεν είπε ότι η κατασκευή μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλη κακοκαιρία και είναι σχεδιασμένη με τρόπο τέτοιο ώστε να αντέξει αυτό που αποκάλεσε «το κύμα του αιώνα». Το εστιατόριο γεμίζει με φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, φιλτραρισμένο από το πρασινωπό χρώμα του νερού.
Ένα πλήρες μενού με 18 πιάτα, που βασίζεται σε τοπικά υλικά και θαλασσινά, κοστίζει έως 3.700 κορώνες (περίπου 380 ευρώ) το άτομο, συμπεριλαμβανομένων των ποτών. «Ο στόχος είναι το 50% των πελατών που τρώει εδώ, να διανυκτερεύει στη συνέχεια στο ξενοδοχείο μας. Περιμένουμε σχεδόν 12.000 ανθρώπους να δειπνούν στο εστιατόριο κάθε χρόνο», είπε ο Γκετ Ούμποσταντ, ένας από τους δύο αδελφούς που έχουν το εστιατόριο και ένα ξενοδοχείο εκεί κοντά.
Το Under άνοιξε αρχικά για τους φίλους και την οικογένεια των ιδιοκτητών, ενώ για τους πρώτους πελάτες που θα πληρώνουν, οι πύλες του θα ανοίξουν στις αρχές Απριλίου.
Τα υποθαλάσσια εστιατόρια που υπάρχουν παγκοσμίως μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού και τα περισσότερα βρίσκονται στα τροπικά νερά όπως οι Μαλδίβες στον Ινδικό Ωκεανό.
-
Ελλάδα17 ώρες ago
Τζορτζ Μπάλντοκ: Τι έδειξαν οι κάμερες ασφαλείας για τις τελευταίες στιγμές του ποδοσφαιριστή
-
Κορινθία18 ώρες ago
Μικρή «κοιλάδα υδρογόνου» στους Αγίους Θεοδώρους της Κορινθίας
-
Ελλάδα19 ώρες ago
Μαρινέλλα: Τα τελευταία νέα για την υγεία της – Τι αποκάλυψε ο Αντώνης Ρέμος
-
Επικαιρότητα11 ώρες ago
Το ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ενισχύει τις δυνάμεις του με τριάντα νέους υποψήφιους
-
Ελλάδα10 ώρες ago
Άγιος έρωτας: Αποχώρηση – βόμβα του σκηνοθέτη από τη σειρά μόλις στο 11ο επεισόδιο
-
Ελλάδα14 ώρες ago
Φοίβος Δεληβοριάς: Το συγκινητικό τραγούδι του για τα Τέμπη – “Θα σε πάρω εγώ, παιδάκι μου, όταν φτάσω” [βίντεο]
-
Αθλητισμός11 ώρες ago
“Γκέλα” για τον Κύψελο, Άνετη νίκη για τον Πέλοπα Κιάτου
-
Ελλάδα22 ώρες ago
Ασπρόπυργος: 45χρονος αρχιπυροσβέστης ο άνδρας που σκοτώθηκε – Στο νοσοκομείο ακόμα δυο πυροσβέστες