Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί στη Βουλή – σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πληροφορίες – η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τις ίδιες πηγές, στις 23 και 24 του μήνα θα συζητηθεί τελικά στην Ολομέλεια ο νέος εκλογικός νόμος.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ότι η πρόταση της κυβέρνησής του για νέο ΠτΔ είναι η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η διαδικασία της εκλογής ΠτΔ θα γίνει σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος, που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου από την διάλυση της Βουλής και ορίζει ότι: Διεξάγονται πέντε ψηφοφορίες ανάμεσα στις οποίες πρέπει να μεσολαβεί διάστημα πέντε ημερών. Στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 θετικών ψήφων για την εκλογή, ενώ στην τρίτη 180. Αν και οι τρεις αποβούν άκαρπες, ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών κι αν και αυτή δε φέρει αποτέλεσμα, ακολουθεί η πέμπτη και τελευταία, στην οποία η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία.

Πηγη efsyn.gr