Για πρώτη φορά, ταξιδιωτική εταιρεία ενώνει τις δυνάμεις της με ιδιωτική εταιρεία καταδύσεων για να μεταφέρoυν τους τρεις τολμηρούς όχι στο υψηλότερο σημείο της γης, αλλά στο βαθύτερο.

Κάποτε, η κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής του πλανήτη εθεωρείτο το «Έβερεστ» των προκλήσεων. Σήμερα, με τουλάχιστον 4.000 ανθρώπους να έχουν ανέβει στα Ιμαλάια, οι απανταχού λάτρεις της περιπέτειας αναζητούν άλλες προκλήσεις, κοιτάζοντας από τα ύψη στα… βάθη.

Για πρώτη φορά η ταξιδιωτική εταιρεία EYOS Expeditions ενώνει τις δυνάμεις της με την ιδιωτική εταιρεία καταδύσεων Caladan Oceanic για να μεταφέρoυν τους τολμηρούς όχι στο υψηλότερο σημείο της γης, αλλά στο βαθύτερο. Στην περίφημη Άβυσσο του Τσάλεντζερ στην Τάφρο των Μαριανών, σε βάθος 10,928 από την επιφάνεια της θάλασσας.  

Πόσο σπάνια είναι αυτή τη εμπειρία; Σύμφωνα με το EYOS, μόλις επτά άνθρωποι έχουν καταδυθεί στην Άβυσσο του Τσάλεντζερ – μεταξύ των οποίων κι ο σκηνοθέτης του Τιτανικού, Τζέιμς Κάμερον.  

Ωστόσο, το ταξίδι αυτό στα σκοτάδια του Ειρηνικού δεν είναι για πολλούς, ούτε καν για λίγους. Αφορά μόλις τρεις ανθρώπους που θα επιλέξει η εταιρεία που δεν αποκαλύπτει το κόστος του ταξιδιού αυτού. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το CNN, δεν θα ήταν αυθαίρετο να υποθέσει κανείς πως η τιμή θα ξεπερνά τα 100.000 δολάρια, δεδομένου πως καταδύσεις στο κουφάρι του Τιτανικού αναμένεται να κοστίσουν στους τολμηρούς από 100.000 έως 200.000 το άτομο.  

Οι τρεις τυχεροί ταξιδιώτες που θα αποκαλούνται «Ειδικοί Αποστολής» (Mission Specialists) θα περάσουν περίπου οκτώ ημέρες στην Αποστολή στο Δαχτυλίδι της Φωτιάς. Ο συνολικός χρόνος του ταξιδιού θα υπερβαίνει τις 14 ώρες. Η κατάδυση θα διαρκεί πάνω από τέσσερις ώρες, ενώ οι δύτες θα μπορούν να περάσουν άλλες τόσες ώρες στον πυθμένα του ωκεανού για εξερεύνηση και κινηματογράφηση.          

«Αυτός είναι ο πιο ‘κλειστός’ προορισμός στη γη. Αυτή τη στιγμή μόνο τρεις επανδρωμένες αποστολές έχουν καταδυθεί στο βυθό της Αβύσσου του Τσάλεντζερ. Περισσότεροι έχουν πάει στο φεγγάρι απ’ό,τι στα βάθη του ωκεανού» εξηγεί ο Ρομπ ΜακΚάλουμ, συνιδρυτής του EYOS Expeditions.  

H αποστολή θα καταδυθεί με τον «Limiting Factor» – ένα υποβρύχιο σκάφος δοκιμασμένο στην πίεση του νερού σε βάθος 14.000 μέτρων – που ήδη έχει ταξιδέψει πέντε φορές στο βυθμό της Τάφρου των Μαριανών. «Οι επιβάτες του υποβρυχίου είναι απολύτως προστατευμένοι στην κάψουλα με επένδυση τιτανίου 90 χιλιοστών και δεν θα βιώσουν αλλαγές στην πίεση» τονίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.  


Πηγή: www.lifo.gr
Με πληροφορίες από CNN