Στις κάλπες προσέρχονται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης εκατομμύρια Βρετανοί για να εκλέξουν την νέα τους κυβέρνηση με το Brexit να παραμένει το κεντρικό θέμα της πολιτικής επικαιρότητας στη χώρα.

Η συμμετοχή είναι ήδη αρκετά μεγάλη και έχουν παρατηρηθεί μεγάλες ουρές έξω από κεντρικά εκλογικά κέντρα.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 10 το βράδυ (ώρα Αγγλίας) όταν και θα μεταδοθεί το κεντρικό exit poll με την πρώτη εκτίμηση για τις νέες δυνάμεις στο κοινοβούλιο. Τα πρώτα αποτελέσματα θα μεταδοθούν στις 11 (ώρα Αγγλίας), ενώ αργά τη νύχτα θα δοθεί στη δημοσιότητα η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος.

Υπολογίζεται ότι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής θα υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα.

Προγνωστικά και αστάθμητοι παράγοντες

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Μπόρις Τζόνσον και οι Συντηρητικοί έχουν σαφές προβάδισμα για τη νίκη, όμως η διαφορά τους με τους Εργατικούς συνεχώς μειώνεται κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα μπορέσει να αποκτήσει κυβερνητική πλειοψηφία.

Στον αντίποδα οι Εργατικοί προσμένουν σε ένα δυνατό αποτέλεσμα το οποίο θα μπορούσε να τους δώσει τη δυνατότητα να σχηματίσουν «προοδευτική» κυβέρνηση με τη στήριξη του Σκοτικού Εθνικού Κόμματος και άλλων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Κεντρικό σύνθημα του Μπόρις Τζόνσον παραμένει η ολοκλήρωση της συμφωνίας για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει υποσχεθεί νέα συμφωνία με την Ε.Ε. την οποία και θα θέσει προς δημοψήφισμα.

Προς το παρόν όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά, καθώς οι επιδόσεις των δημοσκόπων στη Βρετανία έχουν υπάρξει πολύ χαμηλές, ενώ ένας από τους παράγοντες που μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες είναι η ψήφος των νέων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στη χώρα, οι οποίοι στο δημοψήφισμα του 2016 δεν είχαν δικαίωμα ψήφου και σε μεγάλο ποσοστό τάσσονται θετικά απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι περιοχές που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα

Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται περίπου στα μεσάνυχτα, με τις έδρες από το Σάντερλαντ και το Νιούκασλ, όπως και από τις περιφέρειες που συνήθως θεωρούνται ασφαλείς για το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών, στα βορειοανατολικά.

Ενδεικτικά αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα από τις περιφέρειες που ανήκουν στο λεγόμενο «κόκκινο τοίχος», που δηλαδή παραδοσιακά ανήκουν στους Εργατικούς, αλλά ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό την αποχώρηση από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του 2016 – Μίντλαντς και βόρειες περιοχές – διότι εάν αλλάξουν χέρια οι συγκεκριμένες περιφέρειες θα καθορίσουν σε μεγάλο ποσοστό εάν οι Τόρις θα καταφέρουν τον στόχο τους για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Τέτοιες περιφέρειες είναι το Γουόρκινγκτον και το Ντάρλινγκτον (που κατέχουν οι Εργατικοί από το 1918 και το 1964, αντίστοιχα), το Σέτζφιλντ, το Μπρόμγουιτς.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν επίσης η Σκοτία και η Ουαλία, όπου στην πρώτη οι Τόρις παλεύουν να διατηρήσουν τις 13 έδρες που είχαν κερδίσει το 2017, απέναντι στο ανερχόμενο και πιο ισχυρό αυτή τη φορά Εθνικό Κόμμα Σκοτίας. Στη Σκοτία αγωνίζεται να διατηρηθεί και το κόμμα των Εργατικών, κυρίως στις περιφέρειες που κέρδισε οριακά.

Στην Ουαλία πολλές περιφέρειες ανήκουν στους Εργατικούς, αλλά αυξάνεται η δύναμη των Συντηρητικών, με βασικότερους στόχους το Ρέξαμ, το Γκόβερ, το Μολντ.

Ένα σημαντικό κόμματι του παζλ, οι έδρες του κεντρικού και νοτιοανατολικού Λονδίνου που ανήκουν στους υποστηρικτές της παραμονής, αναμένεται να έχει συμπληρωθεί νωρίς το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου. Στις περιοχές αυτές στηρίζεται κυρίως το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (που συγκεντρώνει πιο ξεκάθαρα την ψήφο των Remainers) και θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος και στην τύχη των Συντηρητικών, εάν οι προηγούμενες ενδείξεις δεν πετύχουν.

Οι Εργατικοί ελπίζουν επίσης στην επικράτηση σε αυτές τις περιοχές και στην διατήρηση εδρών που είχαν κερδίσει το 2017 (Κάντερμπερι, Ρίντινγκ Ιστ, Γόργουικ κ.α.). Η αναμέτρηση εντός του Λονδίνου αναμένεται απρόβλεπτη, εξαιτίας της επικράτησης των Φιλελεύθερων, κυρίως σε έδρες όπως του Κένσινγτον, του Σίτι του Λονδίνου και του Ουέστιμινστερ, Φίντσλεϊ, Γκόλντερς Γκριν κ.α.

Γενικότερα, από τις 650 εκλογικές περιφέρειες, οι 533 ανήκουν στην Αγγλία, οι 59 στη Σκοτία, οι 40 στην Ουαλία και οι 18 στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι εκλογές διεξάγονται με βάση το μονοεδρικό πλειοψηφικό σύστημα. Σε κάθε περιφέρεια θα εκλεγεί ένας βουλευτής, δηλαδή ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Τουλάχιστον 40 έδρες αναμένεται «να αλλάξουν χέρια» από το ένα κόμμα σε άλλο.

Πηγή efsyn.gr