EDITOR
Στην ανασκαφή του Εξαμίλιου τείχους


Σε μια βόλτα μας στα Ϊσθμια συναντήσαμε μια ανασκαφική ομάδα να εργάζεται επισταμένα σε ένα σπουδαίο οχυρωματικό έργο Βυζαντινής εποχής. Είναι το Ιουστινιάνειο τείχος, γνωστό ως «Εξαμίλιο δηλ. έκτασης έξι μιλίων», το οποίο εκτεινόταν από τις ακτές του Σαρωνικού ως τον Κορινθιακό Κόλπο και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οχύρωση, άμυνα και προστασία της Πελοποννήσου, για 1000 χρόνια περίπου .
Σταθήκαμε και κατεβήκαμε. Ήταν εντυπωσιακό και επιβλητικό ιδίως μετά τον καθαρισμό του. Γι αυτό το τείχος χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν, αιχμαλωτίστηκαν ή τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να το το καταλάβουν ή να το προστατέψουν από τους εχθρούς.
Μια ευγενέστατη αρχαιολόγος η κ. Ανδριανού μας μίλησε για το τείχος, την ιστορία του αλλά και για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Πελοπόνησος2014-2020», που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, πραγματοποιώντας ΣΤΕΡΕΩΣΗ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΞΑΜΙΛΙΟΥ (ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΕΙΟΥ) ΤΕΙΧΟΥΣ ΣΤΑ ΙΣΘΜΙΑ Δ. ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
Το τείχος, μήκους 7500 μ., πλάτους 3μ. και ύψους 7-8 μ., έχει θεμελειωθεί απ’ ευθείας πάνω στο φυσικό βράχο και η πρώτη κατασκευή έγινε από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο τον Β’ (408-451 μ.Χ.) για να προστατευτεί η περιοχή από τις επιδρομές του Αλάριχου. Αργότερα ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ανοικοδόμησε το τείχος και έτσι πήρε και το όνομα Ιουστινιάνειο. Ο αυτοκράτορας Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος το 1415 επισκεύασε και επέβλεψε προσωπικά τις εργασίες του τείχους για να προστατευτεί η περιοχή από τους Οθωμανούς. Το 1447 το τείχος υποχώρησε στους βομβαρδισμούς των Τούρκων υπό τον Σουλτάνο Μουράτ Β’ και κυριεύτηκε.
Οι αρχαιολόγοι και η ανασκαφική ομάδα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχουν καταφέρει μια απίστευτη δουλειά σε αυτό το σημαντικό οχυρωματικό έργο που εξυπηρέτησε για 1000 χρόνια τις αμυντικές ανάγκες της περιοχής. Το τείχος εκτείνεται κατά μήκος μιας κορυφογραμμής στα βόρεια του Ιερού Ναού του Ποσειδώνα στα Ίσθμια και για την κατασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί και αρχαιολογικό υλικό & αρχιτεκτονικά μέλη από τον αρχαιολογικό χώρο. Έχουν καταμετρηθεί 67 πύργοι, οι οποίοι είναι δομημένοι από άρτια λαξευμένους πωρόλιθους. Οι οικοδομικές φάσεις ανοικοδόμησης και επισκευών αποτελούν μαρτυρία για την μακραίωνη ιστορία του τείχους.

Ένας απλός περίπατος εξελίχθηκε σε μια όμορφη ξενάγηση από τους εξαιρετικούς αρχαιολόγους της Εφορείας Κορινθίας. Αυτός ο χώρος πολύ σύντομα θα γίνει ο αγαπημένος περίπατος όλων μας. Το Μουσείο των Ισθμίων και το αρχαίο λιμάνι Κεγχρεών δίπλα, η θάλασσα του Σαρωνικού και ο Κορινθιακός κοντά και λίγο πιο πέρα η αρχαία Δίολκος. Τι άλλο θέλουμε ?
(Ανάρτηση της κ.Παναγιώτας Βουρβοπούλου στο διαδίκτυο)
Continue Reading
-
Υγεία19 ώρες ago
Κλιματιστικά: μύθοι και αλήθειες για τη χρήση τους
-
Ελλάδα24 ώρες ago
Στις ράγες το «Λευκό βέλος»: Εικόνες μέσα από την αμαξοστοιχία-«αστραπή»
-
Καιρός7 ώρες ago
Καιρός: Κατεβάστε πάλι χειμωνιάτικα – Έρχεται μεγάλη πτώση θερμοκρασίας με βροχές και καταιγίδες
-
Επικαιρότητα7 ώρες ago
Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Την ενοχή του συζυγοκτόνου ζήτησε η εισαγγελέας – «Κοίμισε το παιδί και ανέβηκε να σκοτώσει»
-
Ελλάδα6 ώρες ago
Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για την αυτοκτονία 12χρονου στα Κάτω Πατήσια
-
Ελλάδα5 ώρες ago
The 2night Show: Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου υποδέχεται τον Κωνσταντίνο Τσαμαδό και τον Γιώργο Σαρρή
-
Ελλάδα2 ώρες ago
Γλυκά Νερά: Ένοχος για τον φόνο της Καρολάιν ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος
-
Ελλάδα2 ώρες ago
«Ματωμένο φεγγάρι»: Εντυπωσιακές εικόνες από την Ελλάδα και τον κόσμο