Ελλάδα
Στα “Κάγκελα” οι σχολές οδηγών (video με συνέντευξη του κ.Θωμά Σακελλαρίου από την ομάδα G17)
Στο όριο της οικονομικής καταστροφής ο κλάδος των σχολών οδήγησης μετά από 4 μήνες απεργίας των εξεταστών οδήγησης και όχι μόνο καθώς περίπου 100.000 υποψήφιοι οδηγοί κάθε κατηγορίας στη χώρα δεν μπορούν να πάρουν δίπλωμα.
Τα πράγματα είναι τόσο οριακά που οι εκπαιδευτές οδηγών πλέον κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις με πορείες και συμβολικούς αποκλεισμούς, καταφεύγοντας παράλληλα και σε ένδικα μέσα για να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα το οποίο για να μπορέσει να εξομαλυνθεί θα πάρει έως και οκτώ μήνες!
Για την απίστευτη αυτή κατάσταση μιλά στον Λεωνίδα Λεσάκη και την Αθηνά Τσαρμπού ο κ. Σακελλαρίου Θωμάς, Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών/Εκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών και κυκλοφοριακής αγωγής, ΓΓ Συλλόγου Σχολών Οδηγών Κορινθίας και μέλος ομάδας εργασίας G17
Τι έχει συμβεί
Όλα ξεκινούν το 2016 όπου λόγω μνημονίων κόπηκε το επίδομα των εξεταστών το οποίο μέχρι πριν προέβλεπε να είναι ένα πάρεργο, δηλαδή εκτός ωραρίου εργασίας τους και το 2016 με τον νόμο 4402 οι εξετάσεις περνούν εντός ωραρίου εργασίας. Εκεί υπήρξε η πρώτη παράταση του θέματος μέχρι το Μάιο του 2018 όπου από εκεί και πέρα οι εξεταστές μένουν απλήρωτοι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018. Ενώ υπάρχει εντολή και υπόσχεση από το υπουργείο ότι θα γίνουν οι πληρωμές οι εξεταστές βγαίνουν σε απεργία από τον Οκτώβρη μέχρι και σήμερα. Η απεργία μετρά 120 μέρες και συνεχίζεται με τους υποψήφιους οδηγούς να μην μπορούν να πάρουν δίπλωμα και δεν είναι μόνο οι νέοι οδηγοί αλλά και οι υποψήφιοι για επαγγελματικά διπλώματα προκειμένου να εργαστούν όπως και διπλώματα σε ΑΜΕΑ.
“Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που όλοι είμαστε στα κάγκελα” σημειώνει ο κ. Σακελλαρίου. Εκπαιδευτές και υποψήφιοι είναι σε ομηρία 4 μήνες τώρα ενώ ήδη υπάρχουν σχολές οδήγησης που έχουν βάλει λουκέτο
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους
Στη Κορινθία πάνω από 2.000 υποψήφιοι οδηγοί περιμένουν να εξεταστούν, στο νομό Αχαίας ο αριθμός είναι περί τους 5.000, ενώ πανελληνίως εικάζεται πως 70.000 νέοι οδηγοί και 30.000 άνω των 74 ετών βρίσκονται σε αναμονή.
Το Group 17 και ο πρώτος συνδικαλιστικός φορέας του κλάδου
Οι ανάγκες που προέκυψαν χρειάζονταν λύσεις, συντονισμό και ενοποίηση. Το Group 17 η αλλιώς G17 είναι η ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε από τον Νοέμβριο του 2018 από ανθρώπους του κλάδου για να αποτελέσει ένα τεράστιο συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτών οδηγησης.
“Η ομάδα αυτή απαρτίζεται από 17 διαφορετικούς ανθρώπους από όλη την Ελλάδα που καταφέραμε να συνεργαστούμε και να ενώσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του κλάδου για να έρθουμε σε επαφή με το υπουργείο όπου μιλήσαμε με τον ίδιο τον υπουργό ο οποίος κατάλαβε τις θέσεις μας και τα προβλήματα που υπάρχουν για το νέο νομοσχέδιο το οποίο είναι αυτή την στιγμή στην γραμματεία της κυβέρνησης και θα έρθει σε συζήτηση στη βουλή” σημειώνει ο κ. Σακελλαρίου και προσθέτει “η συσπείρωση του κλάδου ήταν κάτι πολύ δύσκολο τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα η τεχνολογία αλλά και η διάθεση μας έφεραν κοντά”.
Ποιός φταίει για τη σημερινή κατάσταση;
Όταν το 2016 άλλαξε η διαδικασία και εντάχθηκε εντός ωραρίου των εξεταστών φτάνοντας στο Μάιο του 2018 βγήκε ταυτόχρονα με την λήξη της παράτασης που δινόταν στους εξεταστές και ένα σχέδιο νόμου για την αλλαγή της εξέτασης. Ταυτόχρονα με αυτό το σχέδιο το οποίο περιλάμβανε άλλη μια παράταση μέχρι τέλους του έτους για καταβολή των χρημάτων στους εξεταστές, το νομοσχέδιο αυτό καθυστέρησε να βγει από την ΚΕΝΕ (Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή).
Εκεί λοιπόν οι εξεταστές είχαν πάρει μια διαβεβαίωση στις 24 Οκτώβρη απο τον κ. Βούρδα γγ υποδομων, ότι μέσα στο νομοσχέδιο υπάρχει η πληρωμή τους.
Από την στιγμή που υπάρχει διαβεβαίωση αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι οι εξεταστές θα έπρεπε να βοηθήσουν το κράτος, τους πολίτες, τους επαγγελματίες. Οι εξεταστές ομως στηριζόμενοι στις περιφέρειες οι οποίες δεν εφαρμόζουν αυτόν τον νόμο – να θέσουν δηλαδη το κομμάτι της εξέτασης εντός ωραρίου – δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω.
Στη ουσία το πρόβλημα πάει στις περιφέρειες;
Έχουμε νομοσχέδιο το οποίο αφορά τις εξετάσεις και μέσα εκεί είναι η τροπολογία. Έχουμε νόμο όμως απο το 2016 ο οποίος λέει ότι το έργο των εξετάσεων γίνεται εντός ωραρίου. Η περιφέρεια όμως δεν το εφαρμόζει, πράγμα που σημαίνει ότι η περιφέρεια πρέπει να κάνει επιβολή του νόμου δηλαδή να δημιουργηθούν εξετάσεις εντός ωραρίου.
Γιατί δεν γίνεται εφαρμογή πιστεύετε;
Είναι δεδομένο ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας είναι υποστελεχωμένες που σημαίνει ότι αν κάποιος βγει για εξετάσεις δεν θα δουλεύει η υπηρεσία στο εσωτερικό της και αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Εδώ έρχεται το νομοσχέδιο όπου προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου σώματος εξεταστων που θα εχουν αποκλειστικό και κύριο έργο μόνο τις εξετάσεις.
Πως σχεδιάζετε να αντιδράσετε αν δεν λυθεί το πρόβλημα;
Έχει ανακοινωθεί ότι την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου τα κατά τόπους σωματεία μας στη Αθήνα θα προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς στα αντίστοιχα τμήματα συγκοινωνιών που έχουν συνεργασία με τις σχολές οδηγών. Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου είναι η πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα προς το Υπ. Μεταφορών. Επίσης τα σωματεία έχουν αποφασίσει και καταφύγει σε ένδικα μέσα. Η αρχή έχει γίνει από Αθήνα και Χίο με εξώδικα στις Περιφέρειες και στους συλλόγους των εξεταστών της κάθε περιφέρειας.
“Πρέπει επιτέλους η περιφέρεια και οι εξεταστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους” σημειώνει ο κ. Σακελλαρίου και καλεί όλους μας να συμμετέχουμε στο ψήφισμα στη σελίδα AVAAZ για την επανέναρξη των εξετάσεων οδήγησης
Τι φέρνει όμως ο καινούριος νόμος;
Ο νόμος προβλέπει ριζική αλλαγή με ότι γνωρίζαμε τόσα χρόνια.
Πλέον μπαίνουν κάμερες στα οχήματα εξέτασης οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με ένα κέντρο πληροφοριών στο Υπ. Μεταφορών προκειμένου να εξασφαλίζεται η διαφάνεια των εξετάσεων.
Επίσης το καινούργιο νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα είναι μόνος του μέσα στο όχημα ο εκπαιδευόμενος.
Οι εξετάσεις θα είναι σε δύο φάσεις, μια μέσα στην πόλη και η δεύτερη σε ένα κλειστό χώρο πίστας όπου θα είναι τελείως μόνος του στο όχημα ο εξεταζόμενος ώστε να εξεταστεί σε ειδικές δοκιμασίες.
Το να μην είναι μέσα στο όχημα ο εξεταστής είναι η κόκκινη γραμμή του κλάδου μας για ευνόητους λόγους ασφαλείας. Επιπλέον υπάρχει και απόφαση του ΣτΕ όπου συνδέει το επάγγελμα του εκπαιδευτή οδηγών με την ασφάλεια της οδικής κυκλοφορίας. Άρα μη έχοντας ασφαλιστικό προϊόν και την απόφαση του ΣτΕ ίσως και να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Βέβαια το Υπ. Μεταφορών δε θέλει τους εκπαιδευτές μέσα στο όχημα αλλά δεν πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να περάσει.
-
Ζωή24 ώρες ago
Παντρεύτηκε την αγαπημένη του ο Θανάσης Τσαλταμπάσης
-
Ελλάδα4 ώρες ago
Προληπτική επιστράτευση στην Ελλάδα λόγω… Μεσανατολικού;
-
Ελλάδα20 ώρες ago
Το αυτοκίνητο του Ηλία Ψινάκη ξέφυγε από τον δρόμο και καρφώθηκε σε κολώνα- Tι συνέβη [εικόνες]
-
Ελλάδα19 ώρες ago
Ένα Σύγχρονο «SYMPOSIO» στο Ζάππειο Μέγαρο: Μόδα, Παράδοση και Μουσική σε ένα Μοναδικό Σκηνικό
-
Ελλάδα18 ώρες ago
Φρικιαστική κακοποίηση ζώων στο Άργος: Σκότωσαν και έκαψαν σκυλιά – Εξετάζεται και αν τα βίασαν
-
Ατζέντα3 ώρες ago
Αναβίωση των Ισθμιακών Αγώνων: Στις 12 & 13 Οκτωβρίου-Το πρόγραμμα
-
Καιρός18 ώρες ago
Έρχεται Ινδιάνικο Καλοκαίρι τις επόμενες μέρες – Η διαφορά από το «γαϊδουροκαλόκαιρο»
-
Αυτοδιοίκηση4 ώρες ago
Λουτράκι: Σύλληψη ανηλίκου και μητέρας του για ενδοσχολική βία-Επιτέθηκε σε μαθητή