Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, αφού κατάφερε να εξασφαλίσει 273 εκλέκτορες και να επικρατήσει και στην πολιτεία της Πενσιλβάνια.

To CNN ανακήρυξε νικητή των αμερικανικών εκλογών, καθώς ο Ντόλαντ Τραμπ δεν εξασφάλισε περισσότερους από 213 εκλέκτορες.

Το Associated Press υπολογίζει πως ο Μπάιντεν συγκέντρωσε 284 εκλέκτορες μαζί με εκείνους της Πενσιλβάνια 284.

Και στις δύο περιπτώσεις πάντως ξεπέρασε τους 270 που απαιτούνται για τη νίκη.

Νωρίτερα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών δήλωνε πως θα κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ.

Και αυτό γιατί το προβάδισμά του έναντι του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μεγαλώνει στις αμφίρροπες πολιτείες.

Σύμφωνα με το CNN, ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την πολιτεία της Πενσιλβάνια και τους 20 εκλέκτορες που δίνει, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει 273 εκλέκτορες συνολικά, δίνοντάς του τη νίκη.

Προτού γίνει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος υπό τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Είναι επίσης ο μεγαλύτερος γερουσιαστής του Ντέλαγουερ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι  Καμάλα Χάρις έγινε και επίσημα η πρώτη μαύρη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρισκόμαστε εν αναμονή δηλώσεων του Τζο Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει μέχρι τώρα αναγνωρίσει την ήττα του και είναι άγνωστο αν θα συνεχίσει να αμφισβητεί τα αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για νοθεία.

Είναι μάλιστα ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που δεν κερδίζει δεύτερη θητεία μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1992.

Η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας όπως αναφέρεται στο Σύνταγμα θα είναι η 20ή Ιανουαρίου.

Μέχρι τότε οι πολιτείες θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους και οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.

Πηγή:madata.gr