Την κατάθεση ρύθμισης στη Βουλή που θα προβλέπει την αναστολή πλειστηριασμών ανακοίνωσε στη διάρκεια της τριτολογίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε προτάσεις της αντιπολίτευσης τις οποίες και υιοθέτησε.

Μεταξύ άλλων, είπε: «Θα ήθελα να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου με μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση. Πρέπει να δούμε και αυτά που συμφωνούμε και όχι μόνο αυτά που διαφωνούμε. Τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη όπου αντιμετωπίζουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ΕΣΥ. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, αν γυρίζαμε το ρολόι πίσω, θα είχαμε πάρει πιο γρήγορα πιο δραστικά μέτρα. Πέσαμε έξω στη εκτίμηση για το πόσο γρήγορα θα εξαπλωνόταν η πανδημία. Το Διαβαλκανικό είναι στην εφημερία. Αξιοποιούνται όλες οι κλίνες, συμπεριλμβανομένων των ιδιωτικών. Αν τις είχαμε επιτάξει από την αρχή θα πληρώναμε χωρίς λόγο. Τώρα τις χρησιμοποιούμε όταν είναι ανάγκη.»

Η διενέργεια στοχευμένων τεστ σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ανοίξουν τα σχολεία μετά το  lockdown στις 30 Νοεμβρίου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής πριν από λίγο κατά τη διάρκεια της τριτολογίας του.

«Δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε – και ίσως να μην είναι χρήσιμο αυτή τη στιγμή – για μαζικά τεστ στα σχολεία. Θα κάνουμε έξυπνα τεστ σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου για να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε«, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κλείσαμε επτά ώρες συζήτησης και θα ήθελα να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου με μία πιο αισιόδοξη, θετική προσέγγιση στα πράγματα. Μέσα από τη συζήτηση ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

1ον τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη; εύλογο ερώτημα

Θέλω να απαντήσω στην κα Γεννηματά ότι με έψεξε γιατί δεν άκουσα αυτά που είπε και με κατηγόρησε ότι δεν κάνω αυτοκριτική. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα.

Η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση αλλά και τους τοπικούς άρχοντες που γιορτάσαμε με αυτό τον τρόπο τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Η αλήθεια είναι ότι πέσαμε έξω στη Θεσσαλονίκη, για τον τρόπο που αυξήθηκαν τα κρούσματα.

Αλλά επειδή ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, γίνεται ότι είναι δυνατόν για να διορθώσουμε. Αναφέρθηκε ο κος Τσίπρας στο διαβαλκανικό. Βεβαίως, και αξιοποιούνται τα πάντα μέχρι να φτάσουμε στο σημείο τα κρούσματα να αρχίσουν να πέφτουν.
Για το θέμα της επίταξης

Θα πρέπει να παραδεχτείτε ότι θα είχαμε δαπανήσει αχρείαστα χρήματα αν το κάναμε νωρίτερα, διότι ουδέποτε χρειαστήκαμε κλίνες του ιδιωτικού τομέα. Εμείς το κάνουμε, όποτε είναι απαραίτητο.
Αναστολή πλειστηριασμών

Σωστή πρόταση. Βεβαίως θα υπάρξει με σχετική διάταξη που θα φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Για την παιδεία

Ο κος Τσίπρας δεν έχει άδικο όταν λέει ότι υπάρχουν νοικοκυριά που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση.  Αλλά έχουμε και εμείς δίκιο όταν διαθέτουμε πάνω από 40.000 τάμπλετς και λάπτοτ στα σχολεία και ο προγραμματισμός είναι να φτάσουμε στις 90.000. δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο που παιδί να πρέπει να έχει πρόσβαση και να μην μπορεί να την έχει. Εκεί δημιουργούνται όντως ανισότητες.
Μαζικά τεστ

Την μεθεπόμενη εβδομάδα θα κάνουμε έξυπνα- στοχευμένα τεστ στους μαθητές γυμνασίου και λυκείου, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει ιικό φορτίο σε αυτές τις ηλικίες για να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε τα σχολεία στα τέλη του μήνα ή θα πρέπει να παρατείνουμε την τηλεκπαίδευση για λίγο ακόμα. Το τεστ όμως πολλές φορές δημιουργεί μία αίσθηση εφησυχασμού.

Πρόταση Τσίπρα για οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών

Θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση τα Χριστούγεννα. Το πόσα χρήματα θα δώσουμε θα εξειδικευτεί από το υπουργείο Οικονομικών. Η κυβέρνηση θα σταθεί όπως το έχει κάνει μέχρι σήμερα με απτή στήριξη, κοντά στους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερη ανάγκη.

Τέλος, θέλω να ζητήσω από όλα τα κόμματα να υποδείξουν από ένα συγκεκριμένο συνομιλητή του υπουργείου Υγείας, για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε στην στρατηγική εμβολιασμού, όταν θα είναι έτοιμο το εμβόλιο. Ειδικά το εμβόλιο της … έχει περίπλοκη διαδρομή εφοδιασμού.

Θα ήθελα αυτή η αποστολή του εμβολιασμού… Θα ζητήσω από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να επαναλαμβάνουν το βασικό μήνυμα: περιορίστε τις περιττές μετακινήσεις. Ειδικά να μην υπάρχουν συγχρωτισμοί με όσους δεν είναι συγγενείς. Όπως έχω ζητήσει και από την επιθεώρηση εργασίας, να υπάρχουν αυξημένοι έλεγχοι.

Θέλω να κλείσω σε αυτή τη δύσκολη εβδομάδα με ένα τόνο αισιοδοξίας. Το εμβόλιο θα έρθει και τότε θα αφήσουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια. Αλλά θα χρειαστεί να αντέξουμε κάποιους μήνες ακόμα. Θα ζητήσω εναλλακτική πρόταση σε αυτούς που δεν θέλουν να κάνουμε τη στρατηγική ακορντεόν. Με το άνοιξε – κλείσε δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός.

Πηγή:madata.gr