Καθαρά Δευτέρα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα βιώνουν οι Ελληνες, μετά την προσπάθεια δεκάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα μας από τον Εβρο και τα νησιά του Αιγαίου, υποβοηθούμενοι από τις τουρκικές αρχές.

Στην απόπειρα εισόδου των παράνομων μεταναστών η κυβέρνηση απάντησε με ενίσχυση των συνόρων και μετακίνηση δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας. Η απόφαση να φυλαχθούν πάση θυσία και με αποτελεσματικότητα τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας προκάλεσε κύμα στήριξης στην ελληνική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και εθελόντριες από τα γειτονικά χωριά στα σύνορα του Εβρου, μαγειρεύουν καθημερινά πίτες και γλυκά για τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς που επιχειρούν στο σημείο.

Στην Μουσθένη Καβάλας, στον φούρνο της οικογένειας Κωνσταντινίδη, όπου κάθε χρόνο παρασκευάζουν γιγαντιαία λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα, εξέφρασαν με τον δικό τους τρόπο την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαφυλάξει τα σύνορα.

Όπως αναφέρει το τοπικό σάιτ thestival, η οικογένεια αποφάσισε να στείλει ένα μήνυμα συμπαράστασης, γράφοντας πάνω στη λαγάνα 1,80 μ. το σύνθημα «Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου!».

Λαγάνα με τον Λεωνίδα

Μια λαγάνα με …φρόνημα ετοίμασε και ο φούρνος Αντωνίου στον Άγιο Σεραφείμ στη Φθιώτιδα. Όπως αναφέρει το Tvstar.gr, φέτος ο ήρωας της λαγάνας είναι ο Λεωνίδας, που όπως επισημαίνει ο κύριος Αντωνίου έφυγε από την Σπάρτη και πήγε στην Φθιώτιδα για να πολεμήσει.

Η λαγάνα έχει βάρος 160 κιλά και χρειάστηκαν περίπου 120 κιλά αλεύρι και 8 ώρες για να ετοιμαστεί.

Πηγή: iefimerida.gr