Ν.Καραντζή: Με ζημιά στο 70% και προϊόντα στα ντουλάπια περιμένουμε τις αποφάσεις για νέο άνοιγμα

Επιχειρηματίες σε… παρατεταμένη καραντίνα μιλούν στο Mypressnet για τις #ανησυχίες, τις #συνέπειες, το #μέλλον

Με το λιανεμπόριο να «ανοίγει» εκ νέου στις 18 Ιανουαρίου – οι ανακοινώσεις έγιναν το απόγευμα της  Παρασκευής- συνεχίζουμε την καταγραφή της εμπορικής πραγματικότητας στην Κόρινθο.

Φιλοξενούμε επιχειρηματίες που από το Μάρτιο και μετά αναγκάστηκαν, εναρμονιζόμενοι με τα μέτρα την πολιτείας, να κατεβάσουν τα ρολά τους και στην κυριολεξία να δουν την επιχείρησή τους να φλερτάρει με το οριστικό λουκέτο, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και μιλούν για ένα 50% που μετά το πέρας των μέτρων δεν θα κατορθώσει να επανέλθει.

Η κ.Νεκταρία Καραντζή, μια γυναίκα με πολυεπίπεδη δράση στην Κόρινθο, ιδιοκτήτρια καταστήματος παιδικής υπόδησης στην οδό Ερμού από το 2000  χωρίς να μασά τα λόγια της μιλά για «Καταστροφή». 

Καταστροφή η οποία αγγίζει την επιχείρηση της, τους εργαζομένους της, το κοινό και εξηγεί:  «Μετά από κρατική απόφαση το λιανεμπόριο τέθηκε σε αναστολή από τις 7/11/2020 και ανοίξαμε πάλι με την μέθοδο του click away στις 13/12/2020, δηλαδή ένα διάστημα 5 εβδομάδων.

Τώρα είμαστε πάλι σε αναστολή λειτουργίας από τις 4/01/2021, και φυσικά δεν γνωρίζουμε πότε… και αν ανοίξουμε πάλι! Για εμάς ως επιχείρηση αλλά και για τους εργαζόμενους με μια λέξη όλο αυτό σημαίνει ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!

Διότι το εμπόρευμα μας είναι καθαρά εποχιακό (μπότες, μποτάκια, γαλότσες ) χειμωνιάτικα παιδικά υποδήματα! Στην χώρα μας λόγω καιρικών – κλιματικών  συνθηκών , ο Χειμώνας ξεκινάει το Νοέμβρη και τότε περίπου αρχίζει και η χειμερινή σεζόν , η οποία σε συνδυασμό με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις που οι καταναλωτές έχουν μάθει και περιμένουν να επωφεληθούν τις καλύτερες τιμές ,είχε ως αποτέλεσμα τα εμπορεύματα να παραμείνουν στα ντουλάπια!

«Απόγνωση» είναι η αίσθηση που σου αφήνει κάθε συζήτηση με τους ανθρώπους που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής μας οικονομίας.

Τους εμπόρους που όλοι μας γνωρίζουμε προσωπικά, τους επιχειρηματίες που κάθε χρόνο επιδιώκουν και καταφέρνουν να αναβαθμίζουν τα καταστήματα τους, τα εμπορεύματα , τις υπηρεσίες τους προσφέροντας τις καλύτερες τιμές όντας και εκείνοι μέλη μιας κοινωνίας στην οποίαν ζουν και δραστηριοποιούνται.

Η κ.Καραντζή με το Mille piedi στην Ερμού είναι μια γυναίκα που στα 20 χρόνια επιχειρηματικής δράσης της αποδεικνύει όλα τα παραπάνω. Ήταν για 16 χρόνια το πρόσωπο της crocodilino στην Κόρινθο ενώ τα τελευταία 4 έχει γνωρίσει στα παιδιά μας τις  biomecanics, agatha ruiz de la prada, garvalin, tommy HILFIGER, Polo exe kids, migato kids, lelli Kelly, asics, fila, crocs, miss sixty…

Δυναμική, παρεμβατική και ασυμβίβαστη δεν διστάζει να μιλήσει στο Mypressnet με σκληρή γλώσσα όχι για όσα συμβαίνουν αλλά για τον τρόπο που αυτά αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία.

«Το click Away ήταν ένα ημίμετρο που αναγκαστήκαμε να ακολουθήσουμε.

Βοήθησε εν μέρη μιας και ανοίξαμε τα καταστήματά μας , αλλά με πολλές δυσκολίες για τους καταναλωτές.

Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολίτες που δεν γνωρίζουν να χειρίζονται ηλεκτρονικές σελίδες σε facebook – instagram – e_shop , άρα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί από το σύνολο των καταναλωτών.

Στην ένδυση και υπόδηση τα προϊόντα χρειάζονται δοκιμή από τον πελάτη  για την αγορά τους, ενώ αντίθετα με άλλα προϊόντα (τηλεοράσεις, κινητά, βιβλία) οι παραγγελίες μπορούσαν να γίνουν ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά.

Εμείς από την πλευρά μας καταφέραμε, να βοηθήσουμε να κατανοήσουν οι πελάτες μας το σύστημα του click away κατόπιν τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής συνομιλίας μαζί τους, και σίγουρα μπήκαμε στη διαδικασία να κάνουμε και διανομή κατ’ οίκον, όπου κι όταν χρειάστηκε.

Σίγουρα ήταν λάθος το να μην λειτουργήσει το εμπόριο δια ζώσης και με όλα τα υγειονομικά μέτρα, με έναν πελάτη στο κατάστημα μετά από ραντεβού. Άλλωστε έτσι λειτουργούσε το λιανεμπόριο όταν ανοίξαμε μετά το 1ο lockdown και σε κανένα κατάστημα δεν παρατηρήθηκε συνωστισμός.»

Όταν η συζήτηση οδηγείται στα «κυβερνητικά μέτρα» τα πρόσωπα σκοτεινιάζουν. Κανένα μέτρο δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες που καταγράφονται στις επιχειρήσεις και όχι βέβαια μόνο σε οικονομικό φάσμα.

«Είναι μικρή βοήθεια για εμάς τα μέτρα που ανακοινώνονται για κάποια πάγια έξοδα των καταστημάτων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της πραγματικής οικονομικής ζημιάς που υπέστησαν οι επιχειρήσεις.

Η ζημιά ήταν αρκετά μεγάλη , η οποία σε ποσοστά αγγίζει το 70% ! Το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευμάτων παραμένει στα ντουλάπια ακόμα. Οι επιταγές μπορεί να πήραν αναστολή 75 ημερών, όμως θα έρθει η ώρα που πρέπει να πληρωθούν και δεν ξέρουμε πως!»

Οι κυβερνητικές αποφάσεις για το νέο άνοιγμα των καταστημάτων από την Δευτέρα «ακουμπά» στην πρόταση -θέση-άποψη της πλειοψηφίας των εμπόρων, φυσικά και της  κ.Καραντζή είναι κάθετη: «Τα καταστήματα  πρέπει να ανοίξουν άμεσα με όλα τα μέτρα που τηρούσαμε και πριν κλείσουν.

Να μπορεί να μπαίνει τουλάχιστον ένας πελάτης και ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος και περισσότεροι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν τελειώσει όλο αυτό το πρωτόγνωρο που ζούμε , τα καταστήματα λιανικής  θα είναι πολύ λιγότερα!

Θα πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δραστικά μέτρα , λαμβάνοντας υπόψη τους περσινούς τζίρους , σε σύγκριση με τους φετινούς και να επιχορηγήσει την κάθε επιχείρηση βάση αυτών.»

Ευχαριστούμε πολύ την κ.Καραντζή  για τον χρόνο της.  Η καταγραφή μας συνεχίζεται…