Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλαφόρμας που θα ρυθμίζει τα κόκκινα δάνεια και αφορά δανειολήπτες που θέλουν να διασώσουν την πρώτη τους κατοικία από τον πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα θα ανοίξει πριν από τις εκλογές στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

Οι υπεύθυνοι εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς, καθώς η πλατφόρμα αναμένεται να δεχτεί χιλιάδες αιτήματα από «κόκκινους» δανειολήπτες.

Μάλιστα, όσο θα διαρκεί η διαδικασία για τη ρύθμιση, θα υπάρχει προσωρινή προστασία του δανειολήπτη από το ενδεχόμενο πλειστηριασμού, όπως επισήμανε προ ημερών προϊσταμένη του νομικού τμήματος της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), όπου παρίστατο.

«Το ύψος της συνολικής οφειλής του δανειολήπτη -όχι μόνο το ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο, αλλά και κεφαλαιοποιημένοι τόκοι και τυχόν έξοδα εκτέλεσης, τη ρύθμιση των οποίων αιτείται ο οφειλέτης- δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από 130.000 ευρώ ανά πιστωτή για τα στεγαστικά δάνεια»διευκρίνισε η κα Αλαμπάση.

Κύκλοι των τράπεζών και των εταιρειών που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ενημερώνουν ότι ετοιμάζονται νέες προτάσεις για τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Πάγωμα των πλειστηριασμών

Το πρόγραμμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει «παγώσει», ενόψει και των εθνικών εκλογών.

Τα δικαστήρια είχαν κλείσει, άλλωστε, την 22η Μαΐου, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου λόγω των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου.
Οι πλειστηριασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου τον Σεπτέμβριο, καθώς δεν πραγματοποιούνται αναγκαστικές εκποιήσεις ακινήτων ούτε τον Αύγουστο.