Connect with us

EDITOR

Κυριακάτικος “Τύπος”: Που ήταν οι 90 από το 2018;

Published

on

Κυριακάτικος “Τύπος”

Θόρυβος” και “σκόνη” σε μια πόλη που δεν αντέχει άλλη! 

Μια πόλη οφείλει να έχει και ενεργούς και ενημερωμένους πολίτες. Κατά το δοκούν και περιστασιακά όμως; Οι 90 που αντιδρούν στην τοποθέτηση του μνημείου του Αποστόλου Παύλου στην πλατεία “Περιβολάκια” επανήλθαν με νέα επιστολή προς το Δήμαρχο ζητώντας εφ όλης συζήτηση επί του θέματος της πλατείας.  Επι του μνημείου, επί της μελέτης, επι του κατασκευαστικού. Επί του αποτελέσματος.

Τονίζουν πως ο Δήμαρχος διοικεί με τους δημότες και υποστηρίζουν πως η πλατεία πρέπει να εκφράζει την αισθητική των πολιτών της πόλης. Το θέμα δεν έρχεται στο Δ.Σ διότι, όπως εξηγεί ο Δήμαρχος, η συζήτηση θα λειτουργήσει υπέρ του εργολάβου με τον οποίον υπάρχει διαμάχη. Οι 90 δεν πείθονται και σε 2η επιστολής τους επαναλαμβάνουν τα περι “θεσμικής εκτροπής και απρέπειας” του Δημάρχου.

Οι 90 έχουν καταστήσει σαφές πως διαφωνούν! Μπορούν όμως να οικειοποιούνται την πλειοψηφία των πολιτών;  Οι 90 γνωρίζουν πως υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την τοποθέτηση. Μπορούν να μιλούν για “εκτροπή” απλά και μόνο επειδή ο εκπρόσωπος τους άλλαξε άποψη περι της ψήφου του; Μαυροπίνακας είναι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ή μήπως το όργανο τάξη του νηπιαγωγείου οπου ο καθείς μπορεί να πηγαίνει ανενημέρωτος, να ψηφίζει και κατόπιν να λέει  “δεν ήξερα, συγνώμη λάθος” 

Το καίριο ερώτημα βέβαια δεν είναι αυτό. 

“Που ήταν οι 90 τα προηγούμενα χρόνια;” Αυτή η απάντηση θα πρέπει από πλευράς τους να δοθεί, εάν θέλουν βεβαίως ο λόγος και η άποψή τους να έχουν βαρύτητα. Τότε που σχεδιαζόταν η πλατεία και λαμβάνονταν οι αποφάσεις, που ήταν οι δημόσιες επιστολές και παρεμβάσεις;  Η σύμβαση της πλατείας υπεγράφη τον Ιούνιο του 2018. Είχαν προηγηθεί συζητήσεις και συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο.Τότε οι 90 που βρίσκονταν; 

Όταν αποφάσισε το συμβούλιο να προχωρήσει με αυτήν την μελέτη η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα, που ήταν οι 90;  Ποια δημόσια παρέμβασή τους καταγράφεται; Ποια ένσταση; Ποιο αίτημα για διαβούλευση; Ποιο επιχείρημα για “λόγο” σ ένα ‘έργο που αφορά τους πολίτες;  Κυρίως όμως, που ήταν οι 90 όταν το έργο δεν τήρησε το χρονοδιάγραμμα των 12 μηνών;  Που βρίσκονταν όταν για μήνες στο κέντρο της πόλης υπήρχε μονάχα μια τρύπα; 

Δεν άκουγαν τις φωνές των εμπόρων και των επιχειρηματιών που πλήττονταν και έβαλαν κατά της δημοτικής αρχής για την επιλογή να οδηγηθεί στα άκρα με τον εργολάβο ώστε ο τελευταίος να παύσει τις εργασίες;  Τότε η σιωπή ήταν εκκωφαντική! 

Οι 90 δεν υπήρχαν; Δεν ήθελαν ούτε ενημέρωση, ούτε λόγο στο έργο της πλατείας; Το ενδιαφέρον “γεννήθηκε” όταν ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο η πρόταση της τοποθέτησης του μνημείου του Αποστόλου Παύλου;  Τότε εγένετο επανάσταση! 

Παρεμβάσεις επι παρεμβάσεων με επίσημο και ανεπίσημο τρόπο, επιθέσεις ακόμα και στον ίδιο τον καλλιτέχνη για την “αισθητική του” (μόνο ο παγκόσμια αναγνωρισμένος Βλάσης Τσοτσώνης ήταν, φευ!), κρεσέντα ακόμα και για μπογιάτισμα του μνημείου εάν τελικά τοποθετηθεί!  Η επανάσταση συνεχίζεται σχεδόν ένα χρόνο μετά. Μόνο που με την δικαιολογία του Μνημείου μπαίνει το ζήτημα της πλατείας συνολικά. Για ενημέρωση. Για παρέμβαση. Για αλλαγές. 

Τώρα που η πλατεία έπαψε να είναι γούβα και παραδίδεται. Τώρα που στο βασικό της κομμάτι θα δοθεί σε χρήση σε πολίτες και καταστήματα. Και οι δύο πλευρές την έχουν ανάγκη!  Τώρα που ακόμα και ένας πρώην δήμαρχος απειλεί με νέες προσφυγές για να μην πιστωθεί στο νέο δήμαρχο το έργο. 

Σαφώς και υπάρχουν σημεία που δεν αρέσουν στην πλατεία. Όλοι θα ήθελαν και κάτι διαφορετικό! Ακριβώς γι αυτό όμως τα έργα μελετώνται και οι δημοτικές αρχές αποφασίζουν.  Βλέπετε αγαπητοί 90, δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε και το παράδειγμα του αγαπημένου Νασταρδίν Χότζα και να αλλάζουμε την πλατεία κατ άποψη , όπως εκείνος  έβαλε επάνω σε τροχήλατο και άλλαζε θέση στο φούρνο του κατα την άποψη του κάθε γείτονα – περαστικού. 

Η εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη και κρίσιμη. Τα προβλήματα συσσωρευμένα, η αβεβαιότητα μεγάλη. Ας μην κάνουμε λοιπόν περιττό “θόρυβο” κι ας φροντίσουμε να είμαστε παρόντες την σωστή στιγμή. Διαφορετικά, απλά κάνουμε θόρυβο και σηκώνουμε “σκόνη” σε μια πόλη που ήδη έχει εισπνεύσει μεγάλη ποσότητα τέτοιας. 

Κυριακάτικος “Τύπος” 7/3/21

Continue Reading
Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz