Ανησυχία προκαλούν στην επιστημονική κοινότητα, τα σταθερά υψηλά ποσοστά των θανάτων από επιπλοκές του κορονοϊού αλλά και των διασωληνωμένων συμπολιτών μας, που παρά τα μέτρα συνεχίζουν να καταγράφουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων το σαββατοκύριακο είναι παραδοσιακά μειωμένος λόγω των λιγότερων τεστ που διενεργούνται (κάτι που συμβαίνει και τις Δευτέρες αφού ουσιαστικά παρουσιάζονται τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου) ο αριθμός των νεκρών – όπως και αυτός των διασωληνωμένων – ακόμα απεικονίζει τους ασθενείς που νόσησαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα υγείας θα αργήσει να αποσυμφορηθεί.

Οπότε ο φόβος για νέα αρνητικά ρεκόρ παραμένει και κανείς δεν μπορεί αν προβλέψει τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Σε αγώνα δρόμου η κυβέρνηση

Σε έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση για τον οδικό χάρτη σταδιακής άρσης του lockdown, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός, με τους επιδημιολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σε περίπτωση βεβιασμένης άρσης του lockdown ενόψει Χριστουγέννων.

Την Κυριακή καταγράφηκαν 1.193 νέα κρούσματα, 98 νεκροί και 603 διασωληνωμένοι. Τα κρούσματα ήταν αισθητά μειωμένα, καθώς το Σαββατοκύριακο πραγματοποιούνται και λιγότερα τεστ.

Μετά την πρώτη επέκταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε δεύτερη παράταση με τους λοιμωξιολόγους να βλέπουν μεν πτώση του ιικού φορτίου, όχι όμως και αντίστοιχη μείωση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ.

Οι πιο πιθανές ημερομηνίες για την άρση του lockdown, όπως όλα δείχνουν, είναι η 14η ή 21η Δεκεμβρίου.

Oι 6 παράμετροι που κρίνουν τα πάντα

H κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στρέφει το ενδιαφέρον της σε συγκεκριμένους δείκτες που θα καθορίσουν τις αποφάσεις.

Συγκεκριμένα στους εξής δείκτες:

  • τα ημερήσια κρούσματα,
  • τον αριθμό των νοσηλευόμενων
  • τον αριθμό των διασωληνωμένων
  • το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων

Επίσης, κοιτά με προσοχή τον δείκτη θετικότητας, δηλαδή το ποσοστό των θετικών δειγμάτων, που μπορεί μεν να υποχώρησε στο 8,3%, ωστόσο το όριο είναι το 4%.

Και στον δείκτη RT, δηλαδή πόσα άτομα μολύνει κάθε κρούσμα.

Πηγή: newsbomb.gr