Τρία είναι τα κρουαζιερόπλοια στην Ασία που βρίσκονται σε καραντίνα εξαιτίας του νέου κορωνοϊού, με χιλιάδες επιβάτες εγκλωβισμένους και σε κατάσταση τρόμου και θυμού.

Όπως μεταδίδει το CNN, τα κρουαζιερόπλοια αυτά είναι το Diamond Princess στην Ιαπωνία, το World Dream στο Χονγκ Χονγκ και το Westerdam που πλέει στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Το Diamond Princess είναι αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Γιοκοχάμα, στην Ιαπωνία, με πάνω από 3.700 επιβαίνοντες (2.600 επιβάτες – 1.100 μέλη πληρώματος). Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας, Κατσουνόμπου Κάτο, 273 άτομα έχουν εξεταστεί για τον νέο κορωνοϊό και 61 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Το κρουαζιερόπλοιο είναι σε καραντίνα από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και θα παραμείνει σε καραντίνα για τις επόμενες 14 ημέρες. Οι 61 ασθενείς ήδη άρχισαν να απομακρύνονται από το πλοίο, προκειμένου να μεταφερθούν σε ειδικές μονάδες σε νοσοκομεία της Γιοκοχάμα. Όσοι έχουν μείνει στο κρουαζιερόπλοιο είναι «φοβισμένοι και εξαγριωμένοι», όπως μεταδίδει το CNN, περνώντας την ώρα τους κάνοντας βόλτες στα καταστρώματα και φορώντας όλοι μάσκες.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο κρουαζιερόπλοιο Westerdam, που απέπλευσε από τη Σιγκαπούρη στις 16 Ιανουαρίου για μια κρουαζιέρα 30 ημερών και τώρα πλέει στην Ανατολική Σινική Θάλασσα προσπαθώντας να βρει λιμάνι για να δέσει! Το πλοίο αναχώρησε την 1η Φεβρουαρίου από το Χονγκ Κονγκ με προορισμό τις Φιλιππίνες, ωστόσο οι Αρχές της τελευταίας απαγόρευσαν στο πλοίο να προσεγγίσει σε κάποιο λιμάνι της χώρας. Έτσι αναγκάστηκε να δέσει προσωρινά στο λιμάνι Kaohsiung της Ταϊβάν. Αλλά χθες, Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, οι Αρχές της Ταϊβάν ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέπουν πλέον τον ελλιμενισμό πλοίων στα λιμάνια εξαιτίας του φόβου για τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα το Westerdam να αναγκαστεί να αποπλεύσει. Φεύγοντας από το λιμάνι της Kaohsiung, το πλοίο κατευθύνθηκε προς Ταϊπέι, αλλά και εκεί απαγορεύτηκε ο ελλιμενισμός του.

Και ενώ το πλοίο ήταν προγραμματισμένο να κάνει στάσεις σε πέντε λιμάνια της Ιαπωνίας, η ιαπωνική κυβέρνηση απαγόρευσε στο Westerdam να δέσει σε οποιοδήποτε από τα λιμάνια της χώρας. «Κανείς δεν μας θέλει», είπε στο CNN επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου, το οποίο πλέει στην Ανατολική Σινική Θάλασσα. «Η ιδιοκτήτρια εταιρεία, Holland America, ανέφερε ότι είναι σε συζητήσεις με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το αμερικανικό ναυτικό αλλά και την ολλανδική κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί λύση. Δεν έχω ιδέα ποια θα είναι αυτή η λύση και πότε θα δοθεί», ανέφερε επίσης ο επιβάτης, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για έναν «εφιάλτη» και κατηγορώντας την εταιρεία που επέλεξε το κρουαζιερόπλοιο να δέσει στο Χονγκ Κονγκ, ενώ γνώριζε ότι υπήρχαν πολλά κρούσματα κορωνοϊού σε αυτή την περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ακόμα δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο εν λόγω κρουαζιερόπλοιο.

Στο Χονγκ Κονγκ, οι 3.600 άνθρωποι που επιβαίνουν στο κρουαζιερόπλοιο World Dream είναι σε καραντίνα εδώ και τρεις ημέρες, αφότου κάποιοι προηγούμενοι επιβάτες βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό. Τρία μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν από το πλοίο και λαμβάνουν νοσοκομειακή θεραπεία. Όλοι οι επιβαίνοντες θα παραμείνουν στο πλοίο «μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα», ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Υγείας του Χονγκ Κονγκ.

Πριν ελλιμενιστεί στο Χονγκ Κονγκ, το World Dream έδεσε σε πολλά λιμάνια σε Κίνα και Βιετνάμ. Στις 24 Ιανουαρίου, αφού είχαν επισκεφθεί αυτές τις περιοχές, πάνω από 4.400 επιβάτες αποβιβάστηκαν στο Χονγκ Κονγκ για να κατευθυνθούν στην ενδοχώρα της Κίνας. Και λίγο μετά, οκτώ από αυτούς εμφάνισαν συμπτώματα του νέου κορωνοϊού. Το πλοίο παραμένει δεμένο στο Χονγκ Κονγκ και είναι άγνωστο πότε θα του επιτραπεί να αποπλεύσει.

Πηγή: iefimerida.gr